AKINCI TİHA, AESA Radarı’na kavuşuyor

Roketsan-ATMACA-Banner

ASELSAN tarafından geliştirilen Milli AESA Radarı’nın, 2022 yılı içerisinde AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)’na entegre edilmesi planlanıyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref CAN, YTÜ Havacılık ve Uzay Semineri esnasında Milli AESA Radarı Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. CAN, Milli AESA Radarı’nın 2022 yılı içerisinde kullanıma alınacağını açıkladı.

STM Banner

Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref CAN tarafından yapılan açıklamada, “AESA Radarı’nda, iyi durumdayız. Belki çok küçük gecikmelerimiz olabilir ancak önümüzdeki yıl içerisinde AESA Radarımız, bir insansız hava aracında görev yapmaya başlayacak. 2023 yılında ise uçak üzerine koymadı düşünüyoruz.

Bu, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nden bağımsız yürüyen bir proje. MMU’da kullanacağımız radar, AESA’nın çok daha gelişmişi olacak. Onun da tasarım faaliyetleri devam ediyor. Radar konusunda ASELSAN’ın kabiliyeti, belki de ilk 5 ülke arasındadır diyebiliriz.” ifadelerine yer verildi.

Milli AESA Radar

AESA-Radar

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgilere göre; AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı sistemine entegre edilmesi beklenen AESA radarın, yakın gelecekte F-16’lara entegre edilmesi için de çalışmalar devam ediyor. ASELSAN tarafından geliştirilen ve prototip üretim faaliyetleri devam eden AESA radar, F-16 uçakları arasında ilk olarak F-16 Blok 30 uçaklarına entegre edilecek.

Gelinen son durum itibariyle fabrika testlerine başlanması beklenen AESA radar projesi, 2018 yılı sonunda başlamış ve 48 aylık bir proje takvimi belirlenmişti. Fabrika test faaliyetlerinin 2022 yılı sonunda tamamlanması (F-16 AESA Radar) ve F-16 uçaklarına entegre edilerek kullanıma hazır hale gelmesi hedefleniyor. Milli AESA Radar, F-16 platformundan önce AKINCI’ya entegre edilecek. AKINCI İHA, bir anlamda AESA Radar Projesi için test uçağı olarak kullanılacak.

Geliştirilen AESA Radarın Hava-Yer İşlevleri ise şu şekilde:

  • Şerit SAR
  • Nokta SAR
  • Yer Haritalama
  • Hareketli Yer Hedefi Tespiti ve Takibi
  • Hava-Yer Mesafe Ölçümü
  • Doppler Huzme Keskinleştirme
  • Otomatik İrtifa Belirleme

ÖNERİLEN İÇERİK: Katar Emirine HÜRJET ve GÖKBEY Projeleri Tanıtıldı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu