
Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) ilk yabancı müşterisinin Ukrayna olduğu iddia edilmişti. Kaynaklar ise haberi yalanlıyorlar.
Londra merkezli Middle Eeast Eye haber sitesinin Türkiye Muhabiri Ragıp Soylu’nun özel haberinde yer alan iddiaya göre Akıncı TİHA’nın ilk ihraç edildiği ülke Ukrayna olmuştu. Soylu’nun haberine göre Ukrayna’ya yönelik Akıncı teslimatları gelecek yıl başlayacaktı.
Kaynaklar Haberi Yalanlıyor
Ancak SavunmaSanayiST.com’un özel olarak ulaştığı üst düzey savunma ve güvenlik kaynakları Akıncı TİHA’nın ilk ihracat durağının iddialarda geçtiği üzere Ukrayna olmadığını belirtti. Yetkililer Akıncı TİHA’nın Libya’ya satıldığına dair haberleri de yalanlıyorlar.
Kaynaklar aynı zamanda sözleşmelerde yer alan gizlilik maddeleri uyarınca ülke isminin açıklanamayacağını kaydediyorlar.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, geçtiğimiz günlerde Akıncı TİHA için ilk ihracat sözleşmesinin imzalandığını açıklamıştı.
“Bayraktar Akıncı TİHA’nın ilk ihracat sözleşmesini de tamamladık. Sözleşme kapsamında Bayraktar Akıncı TİHA ve yer sistemlerini 2023 yılı içinde teslim edeceğiz. Ar-GE aşamasından itibaren tüm projelerini kendi öz kaynağı ile yürüten Baykar, gelirlerinin yüzde 85’ten fazlasını ihracattan elde ediyor. Bu ihracat gelirleri sayesinde geliştirdiği yüksek teknolojili insansız savaş uçağı MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ve Bayraktar TB3 gibi platformlar için araştırma ve geliştirme kaynağı oluşturuyor.”
Akıncı ve Ukrayna
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, geçtiğimiz aylarda Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda Ukrayna Hava Kuvvetleri renklerine bürünmüş AKINCI TİHA modelini paylaşmıştı.
Bodnar, AKINCI TİHA ile ilgili şunları kaydemişti:
“Şu an için sadece maketi var fakat umuyorum ki yakında gerçeğe dönüşecek.”

Ukrayna merkezli Motor Sich şirketi, AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)’nda kullanılan Al-450 Turboprop motorlarından üretiminden sorumlu.
Envanterinde çok sayıda Bayraktar TB2 SİHA bulunduran Ukrayna ordusu, buna yenilerini de eklemeyi planlıyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: AKINCI TİHA ve MİUS Ukrayna Motorlarıyla Güçlenecek
AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı
Baykar Savunma tarafından Bayraktar Taktik Blok-II İnsansız Hava Aracı’ndan elde edilen tecrübelerle geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı, ileri düzeydeki teknik kabiliyetleri sayesinde savaş uçaklarının gerçekleştirdiği ‘bazı’ görevleri icra edebilecektir.
Kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına ve çok sayıda mühimmat istasyonuna sahip olacak AKINCI; 40.000ft irtifada 24 saat boyunca havada kalabilecek ve 1.350 kilogram faydalı yük taşıyabilecektir. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacak sistem, hava-yer ve hava-hava angajmanı gerçekleştirebilecektir.
AKINCI SİHA Teknik Özellikler
- Haberleşme Menzili: LOS & BLOS
- Kalkış ve İniş: Pist (Otomatik)
- Seyir – Maksimum Hız: 130 – 195 Knots
- Maksimum Kalkış Ağırlığı: 5,500 kg
- Operasyonel – Maksimum İrtifa: 40,000 feet
- Havada Kalış: 24 saat
- Faydalı Yük Kapasitesi: 1,350 kg
- Kanat Açıklığı: 20 mt.
- Faydalı Yük – ISR: Simultane EO/IR/LD, Çok Amaçlı AESA Radar & SIGINT
- Yükseklik: 1 mt.
- Faydalı Yük – Mühimmatlar: Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmatlar, Füzeler & Uzun Menzilli Stand Off Mühimmatlar
- Uzunluk: 2 mt.
- İtki Tipi: 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP Turboprop Motor
ÖNERİLEN İÇERİK: Ukrayna’dan AKINCI’ya 30 Adet Yeni Motor
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, MEE