AKSUNGUR SİHA Sonobuoy işleme yeteneği kazanıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk savunma sanayiinin, denizaltı savunma harbi (DSH) kabiliyetlerinin geliştirilmesi için çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda AKSUNGUR SİHA’lara sonobuoy işleme yeteneği kazandırılmasına yönelik projede sona yaklaşıldı.

Edinilen bilgilere göre, savunma sanayii firmalarının iş birliğiyle yürütülen “AKSUNGUR SİHA’lara Sonobuoy İşleme Yeteneği Kazandırılması Projesi” kapsamında, aynı anda 1 aktif ve 4 pasif sonobuoyu işleyebilecek sistemin geliştirme faaliyetleri tamamlanma aşamasına geldi.

STM Banner

Sistem üzerinde yapılan saha denemeleri devam ederken, geliştirilen teknolojinin gösteriminin Mayıs ayı içerisinde yapılması planlanıyor.

Seahawk helikopterlerine sonobuoy sistemi entegre edildi

2024 yılı Şubat-Temmuz döneminde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı ArMerKom (AFGM) bünyesinde 3 adet sonobuoy atma sistemi üretildi. Bu sistemler, SH-70 Seahawk helikopterlerine entegre edildi ve “DENİZKURDU-II/2024” Tatbikatı’nda başarıyla kullanıldı. Sistemlerin otomatik hale getirilmesi ve 8 adede çıkarılması yönündeki çalışmalar halen devam ediyor.

SeaHawk Sonobuoy

Milli sonobuoy işleme sistemi geliştiriliyor

Eylül 2024’te oluşturulan koordinasyon kapsamında, sonobuoy atma yeteneğine ek olarak ADVENT MARTI tabanlı milli sonobuoy işleme sistemi geliştirilmesi amacıyla da çalışmalar başlatıldı. Söz konusu sistemin, Türk Deniz Kuvvetleri’nin DSH görevlerindeki etkinliğini artırması hedefleniyor.

Sonobuoy Nedir?

‘Sonarlı Şamandıra’ olarak ifade edebileceğimiz Sonobuoylar, çeşitli hava ve suüstü platfomlarından atılan sensörlerdir. Bağlı bulunduğu platformdan atıldıktan sonra belirlenen derinliğe inen sonobuoylar, özellikle denizaltılara yönelik akustik bilgi toplar. Sonobuoylar tarafından toplanan bu akustik bilgi, genellikle VHF kanalından hava ve/veya suüstü platformlara iletilir.

AKSUNGUR İHA ve Sonobuoy Ünitesi

Aktif duruma gelen sonobuoylar tarafından kendisine iletilen akustik veriyi işleyen platform, böylelikle denizaltının konum bilgisini saptayabilir. Faaliyetin icra edileceği deniz alanının büyüklüğüne göre, bölgeye bırakılacak sonobuoy sayısı da değişiklik gösterebilir.

Radarın adeta deniz versiyonu olan Sonobuoylar, denizaltı savunma harbi (DSH) için kritik öneme sahip. Sonobuoylar, azami 7-8 saate kadar görev yapabiliyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu