T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT) ile ilgili olarak M5 Dergisine açıklamalarda bulundu.
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete YARAR tarafından kendisine yöneltilen “Daha önce tedarik edilmiş olan bir miktar motorla, 6 tane ALTAY Tankı’nın üretimiyle ilgili süreç başladı diye konuşuluyor. Bunun bir gerçeklik payı var mı?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Başkan DEMİR, “Adet için 6 demeyebiliriz çünkü bütün yedek motorları tanka koyacaksınız diye bir şey yok. Ancak 4 veya 5 olabilir, öyle bir şeye başlandı. Öyle bir şeye neden daha önce başlanılmadığı sorulabilir. Şimdi bir üretim tesisi kurmaya başlayacaksanız, bunun devamında 5 adet ürettim ardından 3 yıl bekledim durumu olmasın diye bir süreç belirlemek zorundasınız.” açıklamalarında bulundu.
Savunma Sanayii Başkanı DEMİR tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada ise “İki değişik güç grubunda çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar da tabi üst üste konularak giden ve sadece güç sisteminin değil, bunun bir dizi aksamının da beraber geliştirildiği bir süreçten bahsediyoruz. Bu anlamda firmalarımız belirli bir yetkinlik oluşturdular, birikim sağladılar. Diğer taraftan da özellikle tankın üretiminin daha erken başlaması açısından da belirli iş birliklerini, belirli olgunluğa taşıdılar. Olgunluk seviyesi oldukça iyi bir durumda ama kesin imzalar atılıp da anons edilmeden, ben bunu söylemek istemiyorum. Ancak orada iyi bir noktadayız diyebilirim.
Buna ilave olarak, elimizde aslında az sayıda da olsa yedek motorlar var. Bunlarla başlayarak, belirli bir tank üretimi sürecine gireceğiz. Diğer yerli çözüm devreye girene kadar da bunlar üretilmiş olacak.” ifadelerine yer verilmişti.
Prof. Dr. DEMİR tarafından yapılan açıklamalar göz önüne alındığında, şu anki amacın; yeni güç gruplarının teslimine kadar geçecek olan süre zarfında, eldeki güç grupları ile 4-5 adet kadar ALTAY Tankının üretilmesi ve böylelikle üretim hattı sertifikasyonunun tamamlanması olduğu izlenimi ön plana çıkıyor. Üretim hattı sertifikasyonun tamamlanmasının yani T0 aşamasının başlatılmasının ardından ise ilk ALTAY Tankı’nın, 18 ay sonra Kara Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.
Herhangi bir değişiklik olmazsa, ilk ALTAY Tankı’nın üretiminin 2021 yılı sonunda tamamlanacağı tahmin ediliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Yanlış anlamayın üretilmesini herkesten çok istiyorum ama eldeki motorla ve prototip olanları ürettik demenin millete başladık havası yaratmanın anlamı yok,biran önce gerçek üretim başlamalı.motor sorunu hiç olmamalı.Hem tank hem savaş uçağı hem savaş gemileri ve hava savunma füzeleri üretime geçmeli.doğu Akdeniz’de,suriye ve Irak’ta Sıkıştırılmak isteniyoruz.orduyu hızla modernleştirmek gerekiyor.üretimler hızlı olmalı.
Mustafa bey hepimiz çok istiyoruz ama istemek yeterliği değil. Adamların 100 senede katetdiği yolu 4-5 senede almaya çalışmak kolay değil.
bu iş ranta kurban gitti pek çok şey gibi. otokar’dan ihale alınıp bmc ye verilmeseydi koç grubuna çoktan teslim edilecekti mtu motorlar. tabi “ey almanya” falan diye konuşulunca da vermediler motoru. bu iş tamamen siyasi iradenin yediği halttır. bu kadar da devlet ciddiyetinden uzağız işte.
bu iş ranta kurban gitti pek çok şey gibi. otokar’dan ihale alınıp bmc ye verilmeseydi koç grubuna çoktan teslim edilecekti mtu motorlar. tabi “ey almanya” falan diye konuşulunca da vermediler motoru. bu iş tamamen siyasi iradenin yediği halttır. bu kadar da devlet ciddiyetinden uzağız işte.