ASISGUARD Genel Müdürü M. Barış Düzgün, SavunmaSanayiST’ye şirketin faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Düzgün, birçok ürün hakkında önemli bilgiler verdi.
2018 yılı içerisinde girdiği yapılanma sürecinin ardından önemli çalışmalar gerçekleştiren ASISGUARD; savunma ve kamu güvenliği teknolojilerine yönelik faaliyetlerini, başarıyla sürdürüyor. ASISGUARD Genel Müdürü M. Barış Düzgün, şirketin faaliyetleriyle ilgili merak edilenler soruları yanıtladı.
SavunmaSanayiST: ASISGUARD, kısa süre içerisinde geliştirdiği sistemler ile savunma sektöründe adını duyurdu. ASISGUARD’ın genel durumu ve 2018 yılında girdiği yapılanma sürecinin ardından şu anda sektörde ulaştığı konum ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
M. Barış Düzgün: Asisguard olarak; ülkemizin savunma sanayiinde kritik teknoloji ihtiyacını karşılayarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin ve güvenlik güçlerimizin sahadaki ihtiyaçlarına çözüm geliştirmeyi, öncelikli hedef olarak belirledik. Bu hedef doğrultusunda; yenilikçi çözümler, ürünler ve sistemler geliştirerek Türk Savunma Sanayii’ne katma değeri yüksek teknolojiler kazandırıyoruz.
2018 yılındaki yapılanma sürecinden sonra ASİSGUARD olarak, mühendislik kabiliyetlerimiz ile Elektro-Optik Görüş ve Sınır Güvenliği Sistemleri, Askeri Araç Elektroniği Sistemleri, Döner Kanatlı Silahlı/Silahsız Drone Sistemleri ve Ekran Sistem Çözümlemeleri alanlarında yerli ve milli kritik çözümler geliştirmeyi sürdürüyoruz. Özgün sistem ve çözümlerimizi, Türkiye’ye dost ülkelerle paylaşmayı da hedef olarak belirledik. İhracat çalışmalarımız da yoğun şekilde devam ediyor.
SavunmaSanayiST: Kısa süre içerisinde geliştirdiğiniz birçok ürün, muharebe sahasında kullanıma alındı. Bu kapsamda ASISGUARD’ın yeni ürün geliştirmesinde hangi etkenler belirleyici oluyor?
M. Barış Düzgün: Sürekli büyüyen savunma sanayimizin; ihtiyaç odaklı ve maliyet etkin çözümler sunan, yenilikçi çözümler geliştiren şirketiyiz. Bu çerçevede hem platform hem de alt sistemler üreticisi olarak, yüksek tasarım ve mühendislik kabiliyetlerimizle ihtiyaç makamının isterlerine göre yüzde yüz öz sermayemizle esnek hareket etme ve teknoloji geliştirme yeteneklerine sahibiz. Bu anlayışla teknolojilerimiz ve sunduğumuz çözümlerimizde, alanlarında yetkin ekibimiz ile birlikte ihtiyaçlar ve isterler doğrultusunda hızlı bir şekilde aksiyon alabiliyoruz.
Maliyet etkin, ihtiyaçlara yönelik ve hızlı çözüm üretebilmek; savunma sanayii için en önemli kriterler arasında yer alıyor. Bu, genç bir şirket için önemli bir eşiği de gösteriyor.
SavunmaSanayiST: SONGAR Silahlı Drone Sistemi çözümünüz, kısa süre önce Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alınmıştı. SONGAR’ı diğer drone sistemlerinden ayıran özellikler nelerdir?
Halihazırda envanterdeki SONGAR’larda, 5.56mm makinalı tüfek faydalı yükünün bulunduğu biliniyor. SONGAR’a yönelik yeni silah ve mühimmat entegrasyonu faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
M. Barış Düzgün: Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan ilk millî Silahlı Drone Sistemi SONGAR’da, güvenlik güçlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda gelişim yol haritasında aşama kaydetmeye devam ediyoruz. Farklı tipte faydalı yükler ve çeşitlendirilebilen kullanım konseptleri sayesinde gündüz ve gece etkin olarak kullanılan SONGAR; 5 km yarıçaplı bir menzil içinde görev icra edebilme, gerçek zamanlı veri aktarabilme ve 3000 metre MSL irtifada görev yapabilme özellikleriyle öne çıkıyor.
5.56x45mm mermi atabilen tüfek entegrasyonu olan SONGAR’ın gelişimindeki önemli aşama da ürüne bombaatar teçhiz edilmesi oldu. Bombaatar özelliğiyle SONGAR, tek seferde 4 adede kadar bomba atımı gerçekleştirebiliyor.
TÜBİTAK SAGE ile birlikte geliştirdiğimiz SONGAR TOGAN mühimmat sistemi entegrasyonu ile birlikte saha da maliyet etkin bir sistem de sunuyoruz.
SONGAR’ın silah çeşitliliği artırılırken aynı zamanda 4X4 kara aracı entegrasyonunu da sağladık. Bu sayede SONGAR, artık sınır ve sınır ötesi operasyonlarda pusulara, tehditlere karşı taarruz amaçlı daha etkin şekilde kullanılabilecek. Ordumuzun ihtiyaçları doğrultusunda gelişime devam ediyoruz.
SONGAR‘ın operasyonel anlamdaki başarılarının yanı sıra keşif amaçlı olarak kullanılabilmesi için ihtiyaçlar doğrultusunda silahsız versiyonunu hizmete sunduk. Silahsız drone sistemimiz olan SARGUT, üç eksenli gimbal entegreli gündüz/gece görüş kameralı faydalı yük seçeneği sayesinde saha şartlarına uygunluk gösteriyor.
Otonom ve manuel uçuş modu seçenekleri sunduğumuz SARGUT, SONGAR versiyonlarında olduğu gibi bağlantı kaybında drone’un eve dönüşü, harita üzerinde rota planlama, rota üzerinden otonom uçuş, uçuş sırasında rota değişikliği ve manuel uçuş gibi görevler esnasında operatörün yükünü azaltmak için ergonomik, kolay taşınabilir ve kullanıcı dostu bir tasarıma sahiptir.
Asisguard’ın Kara Araçları Elektroniği Çözümleri
SavunmaSanayiST: SADAK Kara Araçları Elektroniği Sistemleri de sahada aktif olarak kullanılan bir başka ürün aileniz. SADAK ailesini özetleyebilir misiniz? SADAK Ailesi halihazırda kaç adet askeri araç platformunda kullanılmakta?
M. Barış Düzgün: Asisguard’ın askeri araç çözümleri ailesi olan “SADAK”da ihtiyaç çerçevesinde kendi mühendislik yeteneklerimizi kullanarak farklı ve özgün çözümler geliştiriyoruz.
SADAK ürün aile grubunda yer alan çözümlerimiz, Asisguard‘ın ilk ürünleri diyebiliriz. Halihazırda 2000 adet 4×4 zırhlı araçta, ürünlerimiz yer alıyor. 8×8 konfigürasyonundaki yeni nesil askeri araçlar için çalışmalarımız devam etmekte.
SADAK ASKİS ( Askeri Sağlık ve Kullanım İzleme Sistemi)
SADAK ASKİS’te; askeri paletli ve tekerlekli kara araçları için özel tasarlanmış elektronik sensör ve bileşenlerle elde edilen verileri, yapay zeka ve büyük veri teknikleriyle işliyoruz. Bu sayede; aracın sağlık ve kullanım durumu izlenebiliyor, hangi parçada arıza olduğu ya da olacağı tespit ediliyor, kullanıcıya bilgi sunuluyor, bakım maliyetleri ve araçlardan kaynaklanan kazalar azalarak can kaybı engellenebiliyor. ASKİS, sıcaklık, nem, coğrafi koşullar gibi çevresel faktörlerin araca olan etkisinin ortaya çıkarılmasını ve yorumlanabilmesini sağlıyor.
SADAK İKS (İç Konuma Sistemi)
SADAK Ailesi’nin bir diğer çözümü İKS (İç Konuma Sistemi); askeri kara araçlarında kullanılmak üzere geliştirilen, araç içi personelin operasyonel koşullarda sesli iletişimini sağlayan ve dış operasyon birimleri ile yetkiler dâhilinde haberleşmesini gerçekleştiren elektronik sistem olma özelliğini taşıyor.
SADAK SAS (Siren Anons Sistemi)
SADAK SAS’ı ise; kara ve deniz platformları için askeri standartlara uygun olarak geliştirilmiş, personelin araç içinden dış ortamı dinlemesine ve anons yapabilmesine olanak sağlayan yenilikçi bir sistem olarak tasarladık.
SADAK SBS (Sürücü Bilgi Sistemi)
SADAK Ailesi’nin başka bir çözümü SADAK SBS (Sürücü Bilgi Sistemi) ile askeri kara aracı kullanan kişiye araç hızı, motor devri, motor soğutma suyu sıcaklığı, motor yağı sıcaklığı, çalışma süresi vb. bilgileri tek bir ekranda sunarak büyük bir kolaylık sağlıyoruz.
SavunmaSanayiST: ASISGUARD’ın portföyünde, genişleyen elektro-optik ürün ailesi dikkat çekiyor. Bu ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Elektro-Optik alanında şu an için kara platformları odaklı giden çalışmalarında, farklı platformlara da yönelecek misiniz? Bu alan için ileriye dönük hedefleriniz nelerdir?
ASİSGUARD GÖZ (AGGÖZ) Ailesi
M. Barış Düzgün: Elektro-optik sistemler, ASİSGUARD’ın yenilikçi yanını ortaya koyduğu bir alan. Bu alanda faaliyetlerimizi genişletmeyi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, maliyet etkin ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz. 8×8 konfigürasyonundaki yeni nesil askeri araçlar için ürün geliştirmelerimiz devam ediyor.
Sürekli genişleyen elektro optik sistemlerimizi, ASİSGUARD GÖZ AİLESİ (AGGÖZ Ailesi) ürün gamı altında konumlandırıyoruz.
AGGÖZ Ailesi; Komutan-Nişancı Görüş Sistemi, Video Yönetim Sistemi, Çevresel Görüş Sistemi, Sürücü Görüş Sistemleri’nden oluşuyor.
AGGÖZ Komutan-Nişancı Görüş Sistemleri; hareketli ya da sabit hedefleri zorlu hava koşullarında bile gerçek zamanlı olarak uzak mesafeden tanımlama, tespit ve takip etme, mesafesini ölçme ve atış yapma amacı ile geliştirilmiş bir sistem olarak öne çıkıyor.
AGGÖZ “Çevresel Görüş Sistemimiz”; kara araçları için mürettebatın, gece ve gündüz tüm hava şartlarında 360 derece çevresel farkındalığını sağlamak amacıyla tasarlandı.
AGGÖZ “Sürücü Görüş Sistemlerimiz” ise gündüz ve gece koşullarında yakın engelleri algılayıp, çevre bilincini arttırarak sürücüye güvenli bir sürüş desteği sağlıyor. Sürücüye her türlü hava koşulunda ileri ve geri görüş kabiliyeti sunan Sürücü Görüş Sistemleri, termal ve gündüz kamera görüntülerini dijital ara yüzler üzerinden sürücü ekranına aktarabiliyor.
AGGÖZ Video Yönetim Sistemi (VYS) ise araç üzerine entegre edilerek tüm çevreyi izleme imkanı sunuyor. Aracın önüne, arkasına iç tarafına yerleştirilen kameralardan gelen görüntüler ve 360 derece görüş sisteminin kameralarından gelen görüntüler birleştirilerek kullanıcının görüş kabiliyeti artırılıyor.
SavunmaSanayiST: ASISGUARD’ın ihracat faaliyetlerinde hangi ürünler ve bölgeler öne çıkıyor?
M. Barış Düzgün: Türk Savunma Sanayiimiz için geliştirdiğimiz yenilikçi silahlı drone sistemlerimiz, askeri araç çözümlerimiz ve elektro optik ürünlerimizle dost ve kardeş ülkelere ihracat gerçekleştirme potansiyeline sahibiz. Bu konuda hedef pazarlar üzerinde çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığı’mızın belirlediği hedefler ve potansiyel pazarlar var. Bildiğiniz üzere savunma sanayii ürünlerin ihracatı belirli kriterler doğrultusunda ilerliyor.
Bununla ilgili olarak Savunma Sanayii Başkanlığı ile birlikte görüşmelerimiz devam ediyor. Bu hedefler çerçevesinde, belirli kriterlerle yol haritamızı belirledik. Önümüzdeki dönemde Türk savunma sanayiinin dinamik bir oyuncusu olarak ülkemiz adına ihracatta önemli bir aşama kaydedeceğiz.
SavunmaSanayiST: Barış Bey, sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz.
ÖNERİLEN İÇERİK: savunmasanayist.com/seri-uretim-aksungur-havada-kalis/
Kaynak: SavunmaSanayiST.com