Avrupa’nın Savaş Uçağı FCAS’te İkinci Faza Geçildi

Roketsan-ATMACA-Banner

Fransa, Almanya ve İspanya ortaklığında başlatılan Yeni Nesil Hava Muharebe Uçağı Sistemi FCAS için ilk önemli adım atıldı. Projenin Faz1B aşaması toplam 3,2 milyar Euro’luk bütçe tahsis edildi. Üç ülke, projenin ana yüklenicileri Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA), Dassault Aviation, Airbus, Indra, Eumet’e bütçe aktarımı gerçekleştirildi. Faz1B, 3,5 yıl sürecek. Toplam bütçenin ise 100 milyar Euro’yu aşması bekleniyor.

Gelecek nesil savaş uçağı projelerinde son aylarda hızlı bir hareket dikkat çekiyor. Çin’in 5’inci nesil savaş uçağı tasarımları için kendi motorunu geliştirmesi, TUSAŞ’ın ilk MMU prototipini tanıtması ve önceki günlerde de İngiltere-İtalya’nın ortak projesi Tempest’e Japonya’nın da katılmasının ardından beklenen açıklama FCAS’tan geldi.

STM Banner

Halen devam eden FCAS’ın 1A aşamasına ek olarak imzalanan 1B anlaşmasında ilk uçuşu yapacak prototip uçağın tasarımının tamamlanması ve uçurulması hedefleniyor. 2028-29 yıllarında ilk uçuşun hayata geçirilmesi planlanıyor. Uçağın hem insanlı hem de insansız modeli ile ortak çalışma ile hayata geçirilecek.

Faz1B’deki ortaklıklar

Faz 1B’nin endüstriyel yönetimi hangi şirketin neler yapacağı yeni plana göre şöyle oldu:

Ana yükleniciler: Airbus, Dassault Aviation ve Indra Sistemas.

Motor: NGF Engine Projesinde, ana yüklenici olarak Fransa için Safran Aircraft Engines ve Almanya için MTU Aero Engines ile ana ortak olarak İspanya için ITP Aero arasındaki 50/50 Ortak Girişimi ile kurulan Eumet şirketi çalışmalar yapacak.

FCAS
FCAS

İnsansız sistemler: Ana yüklenici olarak Almanya için Airbus, Fransa için MBDA ve ana ortaklar olarak İspanya için Satnus ile Remote Carrier (RC) şirketi kuruldu.

Savaş Bulutu: Bu sistem için ana yüklenici olarak Almanya için Airbus görev yapacak. Fransa için Thales ve İspanya için Indra Sistemas Savaş Bulutu olarak adlandırılan sisteme destek verecek.

Taraflar arasında çetin pazarlık

Proje, Avrupa’nın adım attığı son yıllardaki en büyük savunma projesi özelliğini koruyor. Ancak taraflar arasında da çetin bir pazarlık var. Geçtiğimiz kasım ayında konu hakkında açıklamalarda bulunan Alman Savunma Bakanı Christine Lambrecht, anlaşmaya Ukrayna krizi sırasında varılmasının “çok önemli bir adım” olduğunun altını çizerken bu sayede Avrupa’nın askeri yeteneklerini güçlendirme hedefinde önemli bir “know-how” sağlanacağını vurgulamıştı. Bu dev pastada da özellikle Airbus ve Dassault arasında ciddi bir çekişme var. İki taraf da eşit olarak projeden pay almak istiyor.

İlk uçuş sonrasında hedef ise 2040 yılında uçağın hizmete girmesi. Almanya ve Ispanya Eurofighter’ları, Fransa da Rafale uçaklarını FCAS ile yenilemeyi hedefliyor.

İLGİLİ İÇERİK: İkinci Dünya Savaşı’ndan beri bir ilk… Japonya’nın FX Projesi İle TEMPEST Projesi Birleştirildi


Kaynak: Tolga Özbek

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu