Krasukha’ya Libya darbesi

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen Krasukha Elektronik Harp (EW) Sistemi, Libya’da ağır darbe aldı.

Libya Ulusal Mutabat Hükümeti (GNA), Darbeci General Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu (LNA) kontrolündeki Vatiyye Hava Üssü’ne operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyon sonucunda Vatiyye Hava Üssü tamamen kontrol altına alınırken, birçok mühimmat da ele geçirildi.

STM Banner

GNA tarafından Vatiyye Hava Üssü’ne düzenlenen operasyonda; Birleşik Arap Emirlikleri fonu ile Rusya Federasyonu’dan LNA için tedarik edilen iki adet Pantsir Hava Savunma Sistemi SİHA’lar ile imha edilirken, bir adet Pantsir de hafif hasarlı olarak ele geçirildi.

Son operasyonun yıldızı ise Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen Krasukha Elektronik Harp Sistemi oldu. Edinilen bilgiye göre; Hafter güçleri tarafından özellikle GNA SİHA’larına karşı kullanılan sistem, GNA güçleri tarafından imha edildi.

Krasukha

Rusya’nın en önde gelen stratejik EH sistemlerinden olan Krasuha, esasen iki ana modelden oluşan bir aile. KRET tarafından geliştirilen Krasuha, geniş band aralığında çalışan bir karıştırma sistemi. Tasarım amacı, öncelikli olarak AWACS uçakları, savaş uçaklarının radarları, İHA konuşlu radar sistemleri ile keşif – istihbarat uydularının taşıdıkları radarlara karşı köreltme / karıştırma gerçekleştirmek. Sistemin bir diğer kabiliyeti, başta seyir füzelerinde kullanılanlar olmak üzere radar altimetrelerini bozmak.

1L269 Krasuha-2, başta Iskander (NATO kodu SS-26 “Stone”) balistik füze mevzileri olmak üzere stratejik öneme sahip ileri üs ve tesislerin elektronik harp ile korunmasından sorumlu. Daha büyük ve güçlü türevi olan 1RL257 Krasuha-4, daha geniş ölçekli stratejik EH operasyonları için geliştirilmiş.

8kHz – 18GHz bant aralığında çalışan Krasuha-4, 360derece yan; 1-60 derece yükseliş açı değerlerine sahip. Sistem 20 dakikada kurulup yine 20 dakikada intikale hazır hale getirilebiliyor. 20kW güç tüketimi olan ve BAZ-6910-022 8×8 taktik tekerlekli araca monteli Krasuha 4, -50 / +50 derece sıcaklık aralığında çalışabiliyor.

Açık kaynaklarda Krasuha-2’nin azami karıştırma menzili 250m; Krasuha-4’ün karıştırma menzili ise 300km olarak geçiyor. 2015 Kasım ayında Türk Hava Kuvvetlerinin bir Rus Su-24’ünü düşürmesinden hemen sonra Rusya, Suriye’deki Hımeymim Hava Üssü’ne bir Krasuha-4 konuşlandırmıştı. (siyahgribeyaz)


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu