BAE’nin Tanker Uçaklarına İsrail Sistemleri Entegre Edilecek

Roketsan-ATMACA-Banner

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrailli savunma sanayii şirketi Elbit Systems’tan A330 MRTT tanker uçakları için Directed Infrared Counter Measure (DIRCM) ve Elektronik Harp (EW) sistemleri tedarik edecek.

BAE, A330 MRTT alımlarıyla tanker uçağı filosunu güçlendirmeye devam ediyor. Yeni geçilen bir siparişe göre BAE iki adet daha A330 MRTT siparişi vererek tanker uçak filosundaki uçakların sayısını 5’e çıkarmıştı.

STM Banner

Elbit System tarafından yapılan açıklamada BAE’nin önemli bir pazar olarak görüldüğü ve imzalanan anlaşmanın şirketin bu alanda sunduğu çözümlerin teknolojik avantajını ve olgunluğunu daha da vurgulamakta olduğu belirtiliyor.

BAE Hava Kuvvetleri/A330 MRTT Tanker Uçak
BAE Hava Kuvvetleri/A330 MRTT Tanker Uçak

53 milyon dolar değerindeki anlaşmanın uygulama süresi ise beş yıl olarak belirtiliyor. Anlaşma kapsamında Elbit Systems tarafından üretilen J-MUSIC DIRCM sisteminin, Kızılötesi Tabanlı Pasif Havadan Uyarı Sistemi ile birlikte teslim edileceği vurgulanıyor.

Elbit’in DIRCM sistemleri toplamda 25’ten fazla uçakta bugüne kadar 350.000 saatlik uçuş saatlik görev icra etmiş durumda.

DIRCM Nedir?

DIRCM veya Directed Infrared Counter Measure; kızılötesi arayıcı başlığa sahip mühimmatların, arayıcı başlıklarını lazer ile işlevsiz hale getiren bir karşı tedbir sistemidir. Yaklaşan füzenin arayıcı başlığına odaklanan lazer ile füzenin arayıcı başlığı karıştırılmakta ve bazı durumlarda ise arayıcı başlık, tamamen işlevini yitirecek şekilde hasar almaktadır. Bu sayede IR veya IIR güdümlü füzelere karşı platform, öz savunmasını gerçekleştirmektedir.

Meteksan Savunma tarafından geliştirilen NAZAR Lazer Elektronik Harp Sistemi, Türkiye’de DIRCM teknolojisinin ilk ürünü olacaktır.

A330 MRTT

BAE ilk kez 2008 yılında üç adet A330 MRTT siparişi vermiş ve 2013 yılında üç uçağı teslim almıştı.

A330 MRTT tanker uçağı toplamda 12 ülke tarafından kullanılıyor. Programın başlangıcından bu yana üretilen uçakların sayısı ise 60’ı aşmış durumda. Sivil A330 modeli üzerinden geliştirilen MRTT, dünyada pek çok müşteriye hitap etmesinin yanı sıra çok rollü kabiliyetleriyle dikkat çekiyor.

Uçağın mevcut kullanıcıları arasında Avustralya, Fransa, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Kore, BAE ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin Hava Kuvvetleri yer alıyor. Uçak aynı zamanda NATO tarafından da aktif olarak kullanılıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: HAVA SOJ için Leonardo’dan DIRCM Tedariki


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Elbit Systems

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu