TV100’de yayınlanan “Yüz Yüze” programına katılan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, F-35 konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz günlerde ABD’den yapılan açıklama ile Türkiye’nin F-35 programına olan katılımının sonlandığı ve şimdi hangi yolun izleneceği sorusu üzerine konuşan Prof. Dr. İsmail DEMİR, şu ifadeleri kullandı: “Bu ay içinde gelen bir mektupla Türkiye’nin kesin olarak çıkartılması süreci ile ilgili bir bildirim dendi ama biz bunun tamamen gayri hukuki olduğunu, anlaşma maddelerine uymadığını ve tamamen keyfi bir uygulama olduğunu defalarca söyledik. Ve bu konuda yazdığımız 7-8 yazıya sadece 1-2 tane cevap gelmişti, bunlardan da programdan çıkarılma anlamında gelebilecek tek mektup geçen sene gelmişti ve orada Türkiye’nin çıkarılma süreci ile ilgili adımların başlatılması gibi bir ifade vardı, çıkartılma kelimesi yok idi. Şimdi son gelen mektupta ise mutabakat zaptından çıktıklarını belirtiyorlar.
“Siz masadan kalkıyorsanız bu paralar da bize kalır”
“9 ortaklı programdan bir ortağı çıkarmak için oy birliği gerektiği için herhalde bizim çıkartılamayacağımızı fark ettiler. Onun için kendileri bu ortaklık çerçevesinden çıktıklarını belirtiyorlar. Büyük ihtimalle yeni bir anlaşma yapıp Türkiye hariç diğer ortak ülkelere bu anlaşmayı imza attırarak Türkiye’yi yalnız bırakmış olacaklar, böyle bir strateji var. Bizim ise bu konuda ortaya koyduğumuz argüman şu: ‘kardeşim bu ortaklıkta ortaya konulan bir para vardı, herkes bir miktar para ödedi, siz masadan kalktıysanız bu para da bize kalır.’
F-35 %100 Kusurlu, ABD’ye bağımlı kıldırtan bir uçak mı ?
F-35’in kusurlu, %100 başarılı çalışamayan ve kendisini üretici ülkeye bağımlı kılan bir uçak olduğu iddia edilen konular hakkında da konuşan DEMİR: “F-35’i uçan bir bilgisayar gibi düşünün ve sistemlerinin her şeyine ana üretici ülke sahip. Yani bağımlılık %100 hatta bazı kritik sistemlerde, örneğin programda kalsa idik motor onarım, bakım konusunda ABD dışında bulunan ilk tesis Türkiye’de olmuş olacak idi, o tesiste dahi sonradan ortaya koydukları yaklaşım ile motor parçalarının muhafaza edileceği depolarda ayrı bir alanda kilitli olarak muhafaza edilmesi ve başında ABD vatandaşı bulunması gibi bir şartı dahi dayatmışlardı.
“F-35 son derece bağımlılık oluşturacak bir sistem”
Tabii F-35’in kendi içinde de problemleri var, yıllardır devam eden bir proje çeşitli aşamalarla olgunlaşa olgunlaşa geliyor, ortaklık toplantılarına katıldığımız günlerde de bunların farkındaydık, maliyet olarak da belirli bir yükü var. Bunların hepsi gerçek ama tabii bu işlerde problemler olur, zamanla bunlar düzeltilir. Yani nihayetinde F-35 üzerindeki çeşitli aksaklıkları giderir, belirli bir seviyeye erişir ama son derece bağımlılık oluşturacak ve ana üreticiden bağımsız adım atmanızı son derece zorlaştıracak bir sistem olduğunu söylemek mümkün.” ifadelerini kullandı.
ÖNERİLEN İÇERİK: Prof. Dr. İsmail DEMİR’den Yunanistan’a güç dengesi cevabı