Milli Ana Muharebe Tankı ALTAY’ın seri üretiminden sorumlu olan BMC Savunma Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, ALTAY projesinde görev alacak çalışan arayışında.
Edinilen bilgiye göre BMC Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş., tamamı ALTAY projesi için olmak üzere; Proje Mühendisi, Proje Lideri, Sözleşme Yönetim Müdürü ve Sözleşme Yönetim Uzmanı alanlarında çalışan arayışında. BMC Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 24.08.2020 tarihinde açılan söz konusu iş ilanlarına, şimdiden 3000’ü aşkın kişi başvurmuş durumda.
ALTAY Tankı Seri Üretim Projesi
Altay Tankı Seri Üretim Sözleşmesi; 9 Kasım 2018 Cuma günü, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB)’nda gerçekleşen resmi bir tören ile imzalanmıştı.
250 adet Altay Ana Muharebe Tankı’nın seri üretiminin planlandığı proje kapsamında, ilk tankın 18 ay sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi öngörülüyordu. Ancak söz konusu tarihte, güç sisteminin tedarikinde çıkan sorunlardan ötürü sarkma meydan geldi.
Savunma Sanayii Başkanı DEMİR tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, “İki değişik güç grubunda çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar da tabi üst üste konularak giden ve sadece güç sisteminin değil, bunun bir dizi aksamının da beraber geliştirildiği bir süreçten bahsediyoruz. Bu anlamda firmalarımız belirli bir yetkinlik oluşturdular, birikim sağladılar. Diğer taraftan da özellikle tankın üretiminin daha erken başlaması açısından da belirli iş birliklerini, belirli olgunluğa taşıdılar. Olgunluk seviyesi oldukça iyi bir durumda ama kesin imzalar atılıp da anons edilmeden, ben bunu söylemek istemiyorum. Ancak orada iyi bir noktadayız diyebilirim.
Buna ilave olarak, elimizde aslında az sayıda da olsa yedek motorlar var. Bunlarla başlayarak, belirli bir tank üretimi sürecine gireceğiz. Diğer yerli çözüm devreye girene kadar da bunlar üretilmiş olacak.” ifadelerine yer verilmişti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Başka konularda söyleyecek sözü olmayıp yoyrumcuya laf yetiştirenler olacak elbet. Oysa amacımız bir. Ordumuzun mümkün olduğunca en modern ve etkili silahlarla donatılması ve dışarınn şantajına maruz kalmamak. Şahsen motorun ve güç aktarımının makul bir sürede yapılabileceğine inanmıyorum. Nerdeyse 70 tona yaklaşan bir tankın 1500 motorla, o da bulunursa, iyi birşey olacağına da inanmıyorum. Asker 1800 istiyor. Veya ağırlık düşürülmeli. Piyasadaki gaz türbinli olmayıp dizel motorlu olanların en iyisi, bizim de alışık olduğumuz mtu motor ve Renk şanzıman. Bunu Almanlar vermeyecekler. Felaket olmaz elbet, piyasada muadili yoksa da iş görebilecek başkaları var. Neyse , BMC’nin nasıl bir eleman aradığına bakmadım. Belki buraya gömeceğimiz kaynakları diğer savunma alanlarına kaydırsak, Aselsan’ın yaptığı M60 ve Leo2 modernizasyonuna devam etsek şimdilik, daha rantabl olacak derim. Uzman yorumcular elbet birşeyler yazacaklar.
Yahu arkadaş, motordan transmisyondan önce ; Başkanın açıklaması var seri üretim başladı diye..İyi de;
Nerede başladı ?
Nerede üretiliyor elimizdeki mevcut motoru takabileceğimiz bu tanklar ??
Ne bu soruyu soran bir Allah ın kuluna , ne de bu soruya verilen bir cevaba rastlamadım ..
BMC fabrika inşaatına başlamıştı ( uzun zaman sonra nihayet ) bu inşaat ne durumdadır ?
Bir bilgi, bir açıklama,bir görsel ara ki bulasın.
Bence Motor ve transmisyon için Ukraynalı şirketler ortak olsun. Ihracatta kendileri de kazansın. Bize de teknoloji transferi yapsınlar. Kazan kazan . Altay 1 ,Altay 2 şeklinde güncelleme motor ve transmisyon artınca artiririz.