Çin’den rekor sayıda savaş uçağı ile Tayvan’da sınır ihlali

Roketsan-ATMACA-Banner

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetlerine ait 20 adet uçak, Tayvan tarafından ilan edilen Hava Savunma Tanımlama Sahası’nı (ADIZ) ihlal etti.

Güneybatı istikametinden Tayvan’ın hava sahasını ihlal eden Çin uçakları arasında 2 adet Y-8 denizaltı savunma harbi uçağı, 1 adet KJ-500 havadan erken ihbar ve kontrol uçağı, 4 adet H-6K bombardıman uçağı, 10 adet J-16 savaş uçağı, 2 adet J-10 savaş uçağı ve 1 adet Y-8 gözlem uçağı yer aldı.

STM Banner

Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından neredeyse her gün rapor edilen hava sahası ihlallerinde ilk kez bu kadar büyük bir ihlal kaydedildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı güneybatı istikametinden ihlale başlayan Çin uçaklarını radyo aracılığıyla uyardığını belirtti. Olayın gerçekleştiği yer ise stratejik öneme sahip. Uçaklardan bazıları Tayvan’ı Filipinler’den ayıran Bashi Kanalı’ndan geçti.

Tayvan’a göre Çin, bu rotayı kasten ihlal ediyor. Amaç ise Tayvan’a olası bir Çin saldırısında Bashi Kanalı’ndan Tayvan’a yardıma gelecek olan ABD savaş gemilerine yönelik hava saldırılarını simüle etmek.

Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören Çin, son aylarda ada ülkesi etrafındaki ihlallerini daha da artırmış durumda.

Tayvan F-5
Tayvan F-5

Tayvan’da Düşen F-5E Uçakları

Tayvan, hava sahasının rekor sayıda uçakla ihlal edilmesinden dolayı oldukça rahatsız. Bu hafta içerisinde Tayvan Hava Kuvvetleri’ne bağlı iki adet F-5E savaş uçağının havada çarpışması sonucunda tüm F-5E savaş uçağı filosunun uçuşlarının askıya alındığını belirtmekte de fayda var.

Çin, 23 Ocak’ta 15 uçakla Tayvan hava sahasını ihlal etmişti. Tayvan haber ajansı CNA’da yer alan habere göre, Tayvan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin ordusuna ait 8 “Xian H-6” tipi bombardıman ve 4 “Shenyang J-16” tipi uçağın, güneybatıdan hava sahasına girdiği belirtilmişti.

İhlaller bu olaydan sonra da devam etti. 31 Ocak’ta beş adet ve 4 Şubat’ta ise iki adet Çin uçağı Tayvan hava sahasını ihlal etmişti. Pekin bu ihlalleri neredeyse her gün gerçekleştiriyor.

Genellikle hükümran hava sahasının ötesine uzanan ADIZ, yaklaşan yabancı uçakların erken tanımlanmasına, konumlandırılmasına ve kontrolüne izin vermek için ülkeler tarafından ilan ediliyor ancak uluslararası hukukta ADIZ için hiçbir yasal dayanak açıkça belirtilmiyor. Çin, bunu kullanarak sürekli olarak Tayvan’ın 1950’lerde ilan ettiği ADIZ’i ihlal ediyor.

Tayvanlı askeri uzmanlara göre Çin’in amacı oldubitti stratejisiyle bölgede istediği noktada uçuş gerçekleştirebilmek.

Tayvan-Patriot
Tayvan’da bir hayvanat bahçesi ve Patriot Hava Savunma Sistemi Bataryası

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin’i temsil etmişti. 1950’ler ve 1960’larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevirmesinin ardından, 1971’de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin’in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Çin’i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik ilişkiler kurmasına, BM’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Çin-donanması

Biden yönetimi de yaşananlardan dolayı oldukça endişeli

Financial Times’a konuşan üst düzey bir ABD’li Yetkili: “Çin, Tayvan üzerindeki statükodan memnun olduğu bir dönemden, daha sabırsız ve sınırları test etmeye ve birleşme fikriyle flört etmeye daha hazır oldukları bir döneme geçiyor gibi görünüyor.”

Yetkiliye göre Biden yönetimi bu sonuca Çin’in son 2 aydaki davranış biçimini inceledikten sonra ulaştı.

Yetkili: “Şi Cinping’in büyük olasılıkla üçüncü dönemine gireceği bir döneme hazırlanırken, Tayvan’da büyük bir ilerleme kaydetmesinin meşruiyeti ve mirası açısından önemli olduğuna dair endişeler var. Daha fazla risk almaya hazırmış gibi gözüküyor.”

ABD İndo-Pasifik Komutanlığının başındaki isim olan Amiral Philip Davidson, geçtiğimiz haftalarda Senatörlerle gerçekleştirdiği bir oturumda Çin’in Tayvan’ı işgal etmek için 6 yıl içerisinde harekete geçebileceğini belirtmişti.

Davidson’un yerine geçecek olan Amiral John Aquilino ise bu hafta Kongre’de gerçekleşen oturumda yaptığı öngörülerde Çin’in Tayvan’ı ele geçirmek istemesinin “çoğumuzun düşündüğünden daha yakın bir problem” olduğunu söylemişti.

Aquilino: “Görmeyi beklemediğimiz şeyleri gördük. Bu yüzden aciliyet duygusuyla konuşuyorum. Bugünden hazırlıklı olmamız gerek.”

Asya politikası konusunda Beyaz Saray’daki en yetkili isim olan Kurt Campbell ise FT’Ye yaptığı açıklamalarda Çin’in pek çok bölgede daha agresif adımlar atmaya başladığını, bunun en somut ve en ciddi örneğinin ise Tayvan’a yönelik tutumlarındaki değişiklik olduğunu kaydetti.

Campbell:” Çin’in Güney Çin Denizi’nde giderek daha iddialı hale geldiğini gördük. . . Avustralya’ya karşı ekonomik baskı, Avrupa’da kurt savaşçısı diplomasisi ve Hindistan ile sınır gerilimleri… Ancak hiçbir noktada Tayvan’a yönelik askeri, diplomatik ve diğer faaliyetlerden daha ısrarcı ve kararlı faaliyetler görmedik.”

ABD’nin alarm tonundaki endişeleri ise henüz Tayvan’da tam olarak paylaşılmıyor.

FT’ye konuşan üst düzey bir Tayvanlı yetkili, Çin’in askeri baskısını artırdığını fakat ani bir saldırı ihtimaline dair hiçbir işaret olmadığını belirtti.

ÖNERİLEN İÇERİK: Tayvan savaş uçakları havada çarpıştı!


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu