Dassault Aviation ve Airbus FCAS için anlaşmaya vardı

Roketsan-ATMACA-Banner

Dassault Aviation ve Airbus, Geleceğin Muharebe Hava Sistemi (FCAS) programı konusunda “prensipte” anlaşmaya vardı

Fransız havacılık şirketi Dassault Aviation ve Airbus’ın, Avrupa’nın gelecekteki savaş uçağı programı olan Geleceğin Muharebe Hava Sistemi (FCAS, Fransızca Système de Combat Aérien Futur/SCAF) üzerinde fikir birliğine vardıkları bildirildi. İki şirket daha önce uçakların fizibilitesi, girişimi kimin yönetmesi gerektiği ve diğer pek çok başlıkta anlaşmazlık yaşamıştı.

STM Banner

İlk kez Fransız La Tribune gazetesi tarafından aktarılan habere göre Dassault Aviation ve Airbus arasında imzalanan taslak anlaşma, proje partnerleri olan Fransa, İspanya ve Almanya arasındaki tıkanan siyasi görüşmelerin önünü açacak.

FCAS programının amacı, 2040’tan itibaren Alman-İspanyol üretimi Eurofighter ve Fransız üretimi Rafale savaş uçaklarının yerini insanlı ve insansız olacak şekilde hava platformlarının alması.

“Sistemler sistemi” olarak adlandırılan FCAS programı kapsamında Dassault, delta kanat tasarımına sahip radar görünürlüğü düşük savaş uçağı üzerinde çalışırken Airbus ise İHA (MALE) ve muharebe bulut sistemi adlı ve yapay zekâ uygulamalarını mümkün kılacak ultra hızlı iletişim ağı sistemleri üzerinde çalışıyor. Sistem genel olarak birlikte çalışabilir. Görev uçakları, uydular, NATO sistemleri ve kara ve deniz muharebe sistemleri ile daha geniş bir çevrede sürekli olarak bağlantıda olacak.

FCAS

Program kapsamında geliştirilmesi beklenen diğer sistemler arasında ise sürü İHA’lar, uydular, yer kontrol istasyonları, siber güvenlik sistemleri, yapay zeka sistemleri, ikmal uçakları ve gelecek nesil havadan erkan ihbar ve kontrol uçakları yer alıyor.

2017 yılında ilk kez Alman Şansölye Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından dile getirilen program, yıllar boyunca pek çok siyasi fikir ayrılığı ve şirketler arasında anlaşmazlıklardan dolayı aksamalara uğradı.

FCAS projesi, İngiltere önderliğinde oluşturulan İsveç ve İtalya’nın da katılım sağladığı BAE Systems’e ait Tempest savaş uçağı programının karşısında rakip olarak yer alıyor.

60 ila 95 milyar ABD Doları değerinde program

Projenin yaklaşık 60 ila 95 milyar $ arasında astronomik bir faturaya sahip olması bekleniyor.

Airbus’ın yaptığı bir çalışmaya göre ise programın toplam tutarı 300 milyar euro’yu aşabilir.

Airbus, Dassault’un uçağın geliştirme sürecine öncülük ederken kendisinin taşeron olarak muamelesi görmesinden rahatsız.

Alman kaynaklara göre bir sonraki aşama olan “demonstrator” aşamasında amaç 2026’ya kadar bir savaş uçağı ve bir İHA inşa etmek. Bu aşamanın üç ülkeye yaklaşık 10 milyar euro’ya mal olacağı tahmin ediliyor. Fransa, Alman Federal Meclisi’nin (Bundestag) program için gerekli olan fonu derhal sağlaması için Almanya üzerinde baskı kuruyor zira 26 Eylül’de gerçekleşecek olan Almanya federal seçimleri öncesinde fırsat penceresinin kapanmasından endişe ediyor.

Dosya:FCAS NGF mock-up at Paris Air Show 2019 (1).jpg - Vikipedi

Dassault CEO’su Éric Trappier, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada programda “mülki hususlar” konusu dahil olmak üzere birçok konuda halen anlaşmazlıklar olduğunu belirtmişti.

Trappier, Airbus’ın programda daha fazla iş yüküne sahip olmasını kabul ettiklerini fakat görüşmelerin başarısız olması halinde Dassault’un “B Planı” da olduğunu da belirtmişti.

Programda Almanya’yı temsilen Airbus, Fransa’yı temsilen Dassault ve İspanya’yı temsilen ise Indra firmaları yer alıyor.

Motor konusunda ise Fransa’dan Safran, Almanya’dan MTU Aero ve İspanya’dan ITP (Rolls-Royce iştiraki) ile müzakereler sürüyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Tayvan Patriot PAC-3 MSE tedarikine hazırlanıyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu