Türk savunma sanayii, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkisi altına alan depremler için seferber oldu. Bir çok ürün, deprem bölgelerine sevk edildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türk savunma sanayii, deprem bölgelerine yapılacak maddi ve ayni yardımlar için ilk andan itibaren seferber oldular. Şu ana kadar sektör firmaları, 1 milyar TL’den fazla maddi değere sahip yardımı, ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sundu.
Öte yandan Türk savunma sanayii, bazı özel teçhizatlarını da arama-kurtarma çalışmaları için uzman personelleriyle birlikte deprem bölgelerine sevk etti. Bu sevkiyatların koordinasyonunu da Savunma Sanayii Başkanlığı gerçekleştirdi.
Enkazdaki Canlarımıza Özel Tespit Sistemleri Ulaştı
10 ayrı şehirde meydana gelen yıkımda, birçok can enkaz altında kaldı. Enkaz altında yaşayanların biran önce tespit edilmeleri için ise Türk savunma sanayii şirketleri tarafından geliştirilen özel görüntüleme ve radar sistemleri, ivedi olarak bölgeye sevk edildi.
Bu sistemler arasında; Duvar Arkası Radar, Çubuk Kamera, Termal Kamera, Yeraltı Görüntüleme ve Analiz Cihazı, Göçük Altı Görüntüleme Cihazları ve Güneş Enerjili Kameralar bulunuyor. Öte yandan arama-kurtarma ekiplerinin koordinasyonu için yine yaka kameraları da Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından bölgeye sevk edildi.
Bu cihazlar sayesinde, enkaz altındaki binlerce canın yeri hassas olarak tespit edildi ve kurtarma ekipleri, o yerlere yönlendirildi.
Görüntüleme ve tespit cihazları ile bölge genelinde ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi ihtiyacı için Türk savunma sanayii şirketleri, bölgeye 2000 adede yakın jeneratör de sevk etti.
Türk İHA’ları Bölgede
Depremin ilk günleriden itibaren yine Türk savunma sanayii şirketleri tarafından geliştirilen insansız hava araçları da bölgede uçuş gerçekleştirmeye başladı. Depremin ilk günü, kötü hava koşulları sebebiyle yalnızca AKINCI TİHA ve askeri uçaklar uçuş gerçekleştirebildi. Bu sebepten ötürü 8 adet AKINCI TİHA, bölgeye sevk edildi.
Akabinde, 4’ü Hızlı Haritalama Podu ile teçhiz edilen 10’dan fazla Bayraktar TB2 SİHA da bölge üzerinde uçuş gerçekleştirerek, arama-kurtarma ekiplerinin koordinasyonunda ve hasar tespitinde aktif rol oynadılar.
AKSUNGUR, ilk kez baz istasyonu faydalı yükü ile deprem bölgelerinde görev gerçekleştirdi. Bu sayede uçuş yapılan bölgelerde, telefon iletişiminin mümkün kılınması sağlandı.
Hava Kuvvetleri’ne ait ANKA SİHA’lar da bölgede aktif bir şekilde uçuş gerçekleştirdiler.
Öte yandan BAHA gibi bulut altı insansız hava araçları ile dronlar da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından bölgeye sevk edilen sistemler arasında yer aldı. 100’den fazla bu tipte insansız hava aracı bölgeye nakledildi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com