Roketsan, ATMACA Gemisavar Füzesi’nin Dual-Seeker’a sahip ve VLS-Launched versiyonlarını geliştirmeyi hedefliyor. Bu amaçla çeşitli çalışmalar başlatılmış durumda.
SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Roketsan, ATMACA Gemisavar Füzesi’nin Dual-Seeker yani Hibrit Arayıcı Başlıklı ve denizaltılar ile dikey atım sistemlerinden atılabilen (VLS-Launched) konfigürasyonları için çalışmalarını sürdürüyor. Roketsan, bu hedefleri kapsamında bazı önemli aşamaları da tamamlamış durumda.
Edindiğimiz bilgiye göre; Aktif RF Arayıcı Başlıklı ATMACA Gemisavar Füzesi, kısa süre önce Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Halihazırda Roketsan, Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlıklı ATMACA Gemisavar Füzesi’ni geliştirmek için de çalışmalarını sürdürüyor. Kara ATMACA Projesi’ne de katkı sağlayacak olan IIR Başlıklı ATMACA Füzesi’nin, bu yıl içerisinde ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.
Hibrit Arayıcılı ATMACA
IIR Arayıcı Başlıklı ATMACA Füzesi’nin ardından ise Hibrit Arayıcı Başlıklı ATMACA Füzesi’nin geliştirme çalışmalarına hız verilmesi bekleniyor. Roketsan, kısa süre önce lansmanını gerçekleştirdiği ÇAKIR Seyir Füzesi Ailesi’nde de ‘Hibrit Arayıcı Başlık’ bulunacağını açıklamıştı.
Hibrit arayıcı başlık sayesinde IIR ve RF arayıcı başlıklar, tek bir füze platformunda buluşturulmuş olacak. Böylelikle ortaya çok yüksek vuruş hassasiyetine sahip bir füze platformunun çıkarılması hedefleniyor.
ATMACA Denizaltıdan ve Dikey Atım Sisteminden Atılacak
Öte yandan Roketsan, uzun bir süredir ATMACA’nın denizaltıdan atılması amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda şirket, torpido kovanından ATMACA atışı gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Dikey atım sistemlerine ATMACA Gemisavar Füzesi’nin entegre edilmesi ile ise platformların taşıyabildiği füze sayısının arttırılması hedefleniyor.
ATMACA Gemisavar Füzesi
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, 2009 yılında başlatıldı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen Aktif Radar Arayıcı Başlığa sahip 250+ kilometre menzilli ATMACA Gemisavar Füzesi, kapsamlı test faaliyetlerinin ardından Kasım 2019 tarihinde, MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ilk kez ateşlendi. Bu atış testi esnasında ATMACA, deniz yüzeyindeki sabit hedefi başarıyla vurdu.
ATMACA Füzesi, 18 Haziran 2021 tarihinde icra edilen diğer bir test esnasında ise yine KINALIADA Korveti’nden ateşlendi ve ilk kez gerçek bir gemi hedefini vurdu. Hedef gemi, ATMACA Füzesi ile vurulduktan sonra battı.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 140 kilometre menzilli Harpoon (ABD) Gemisavar Füzelerinin yerini alacak olan ATMACA Gemisavar Füzesi, 220+ kilometre menzile sahiptir.
ÖNERİLEN İÇERİK: F-16 ÖZGÜR Projesi’nde Seri Üretime Geçildi
Kaynak: SavunmaSanayiST.com