Endonezya denizaltısını kurtarma çalışmaları sürüyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Endonezya Donanması, dün sabah saatlerinde iletişimi kaybettiğini açıkladığı denizaltısını arama çalışmalarını sürdürüyor.

Yetkililere göre denizaltıda oldukça derinde. Hala hayatta olduğu düşünülen 53 mürettebatı kurtarmak için zamanla yarışılıyor zira denizaltındaki oksijenin Cumartesi gününe kadar biteceği tahmin ediliyor.

STM Banner

Torpido eğitimi icra ediyordu

Kuzey Bali açıklarında torpido eğitimi icra ederken rutin kontrol çağrısından cevap alınamayan Endonezya Donanmasına ait Alman üretimi Type 209 (Cakra sınıfı) “KRI Nanggala 402” denizaltının son dalış yaptığı bölgede deniz yüzeyinde petrol tabakasının oluştuğu gözlemlendi.

Endonezya Donanması yetkililerine göre bölgede yüksek manyetik çekime sahip “henüz tanımlanamayan bir obje” bulundu. Bu objenin kayıp denizaltı olabileceği düşünülüyor.

Yetkililere göre denizaltı yaklaşık 600-700 metre derinliğe batmış durumda. Normal şartlarda ezilme derinliğinin 200 metre civarında olması gerekiyor. 200 metreden sonra denizaltının maruz kaldığı basınç önemli ölçüde artıyor.

Derinlik endişesi

Uzmanlar, denizaltının kurtarılmak için fazla derinde olmasından endişe ediyor.

Avustralya Denizaltı Enstitüsü Sekreteri Frank Owen: “Kurtarma sistemlerinin çoğu sadece yaklaşık 600 metreyle sınırlı. Bundan daha derine inebilirler çünkü tasarıma monte edilmiş bir güvenlik marjına sahip olacaklar ancak bununla ilişkili pompalar ve diğer sistemler çalışma kapasitesine sahip olmayabilir. Bu sayede o derinlikte hayatta kalabilirler ancak operasyonel hale gelmelerinden söz edemeyiz.”

2017 Ekim’de Arjantin’e ait bir denizaltı 44 mürettebatıyla beraber Güney Atlantik’te kayıplara karışmıştı. Enkazı ise yaklaşık bir yıl sonra 800 metre derinlikte bulunmuştu.

Tupi Sınıfı Denizaltı
Temsili Görsel

Endonezya Ordusu tarafından yapılan açıklamada denizaltıyı arama-kurtarma çalışmalarına 20’den fazla donanma gemisi, 2 denizaltı ve 5 hava aracının katıldığı belirtildi.

Bölge ülkelerinden Singapur ve Malezya’ya ait kurtarma gemilerinin de çalışmalara çok yakında katılması bekleniyor. Endonezyalı yetkililere göre şu ana kadar yardım teklifinde bulunan ülkeler arasında Avustralya, ABD, Almanya, Fransa, Rusya, Hindistan, Türkiye ve Güney Kore yer alıyor.

Endonezya Donanması, denizaltının dalışı sırasında bir elektrik arızasının meydana gelmiş olabileceğinden kuşkulanıyor. Elektrik arızası sonucu denizaltının kontrolünün kaybedildiği ve acil durum prosedürlerinin devreye sokulamadığı vurgulanıyor.

1981 yılından beri Endonezya Donanmasında faaliyet gösteren Alman üretimi denizaltının 53 mürettebatı olduğu ve bakımlarının tam olduğu belirtiliyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Selçuk BAYRAKTAR’tan F-35 ve İnsansız Savaş Uçağı açıklaması


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Hala ilkel teknoloji tasarımları ile bu işlerin tedbirsiz yapılması garip değil mi?sonuçta yüzeye nasıl roket torpido gönderiliyorsa oksijen sağlayacak bir sistemde yukarıya gönderilip içeriye hava sağlanabilir.Burada hala eski anlayışla insanların ölmesi garip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu