Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Roketsan-ATMACA-Banner

Milli imkanlarla geliştirilen KAAN savaş uçağı, bugün sabah saatlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Kısa bir süre havada kalan KAAN, sorunsuz bir şekilde iniş yaptı.

Türk savunma sanayiinin en büyük projelerinden olan ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında geliştirilen KAAN savaş uçağı, bugün ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Mürted Hava Meydanı’ndan havalanan KAAN, kısa bir süre uçuş gerçekleştirdi. Uçuşta, bir adet F-16 Fighting Falcon savaş uçağı tarafından KAAN’a eskortluk edildi.

STM Banner

Sorunsuz geçen ilk uçuşun ardından inişe geçen KAAN savaş uçağı, başarıyla pisti tutturarak paraşütünü açtı ve inişini gerçekleştirdi. KAAN, iniş ardından Mürted Hava Meydanı’ndaki bağlantı yolundan tekrar Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafına geçiş yaptı.

KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.

MMU KAAN

KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.

İlk uçuşunu yapan KAAN’dan Volo Kompozit üretimi yerli kanopi kullanıldı.

KAAN-Savaş-Uçağı

MMU KAAN’ın Ayrıntılı Program Takvimi

Milli Muharip Uçak KAAN’ın T0 denilen başlangıç şartlarının yerine getirildiği tarih, 2018 yılı.

Faz-1 Aşama-1 kapsamında, 2018-2022 yılları arasında KAAN’ın ön dizayn faaliyetleri icra edildi.

Faz-1 Aşama-2 kapsamında ise 2022-2029 döneminde, MMU KAAN’ın detay tasarım ve kalifikasyon faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda KAAN; 2023 yılında hangardan çıkış yaptı. 2026 yılına kadar, 3 adet prototipin üretilmesi hedefleniyor. Halihazırda TUSAŞ tesislerinde 2’nci ve 3’üncü prototiplerin montaj faaliyetlerinin devam ettiği biliniyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek Blok-10 konfigürasyonunun ise 2029 yılına kadar geliştirilmesi hedefleniyor. Faz-2 kapsamında üretilecek 10 adet KAAN Blok-1 savaş uçağı, 2030-2033 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Ancak Türk Hava Kuvvetleri tarafından açıklanan bu tarih, TUSAŞ tarafından 2028 olarak revize edildi.

2034-2040 yılları arasındaki Faz-3 kapsamında ise diğer KAAN bloklarının geliştirilmesi ve seri üretim faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu tarih de TUSAŞ tarafından 2030 olarak revize edildi.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu