TUSAŞ AKSUNGUR’dan Kanatlı Güdüm Kiti atışı

Roketsan-ATMACA-Banner

TUSAŞ AKSUNGUR Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), planlı atış testi kapsamında TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)’ni ateşledi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen AKSUNGUR Silahlı İnsansız Hava Aracı, bugün gerçekleştirilen test esnasında Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) atışı gerçekleştirdi. Edinilen bilgiye göre; Sinop’ta gerçekleştiren atışlı test esnasında, ilk kez bir insansız platform tarafından TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti’nin atışı gerçekleştirilmiş oldu.

STM Banner

AKSUNGUR SİHA’dan gerçekleştirilen bu atış, SİHA’ların muharebe sahasındaki etkisini oldukça arttıracak bir etken olarak görülüyor çünkü Kanatlı Güdüm Kiti, Türk savunma sanayii şirketleri tarafından geliştirilen en uzun menzilli itkisiz hava-yer mühimmatı olma özelliğine sahip. Yüksek irtifadan atıldığında 110+ kilometre menzile ulaşabilen KGK, alçak irtifadan atıldığında ise 40 kilometre menzile ulaşabiliyor.

Kanatlı Güdüm Kiti KGK
Kanatlı Güdüm Kiti KGK

Kanatlı Güdüm Kiti

Tümleşik ANS / KKS’den oluşan güdüm sistemi sayesinde 10 metreden düşük bir dairesel sapma değerine sahip olan KGK, mühimmatlar olarak ise Mark 82 ve Mark 83 tipi genel maksat bombalarını kullanıyor. Bu atış ile birlikte Türk SİHA’ları, şu ana kadarki en ağır mühimmatı ateşlemiş oldu. KGK ile birlikte Türk SİHA’larının hava savunma sistemlerine karşı etkisi, oldukça artmış olacak.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün de AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR’in de katılıdğı bir faaliyet esnasında  Roketsan MAM-T Mühimmatı ile başarılı bir atış testi icra etmişti. AKINCI ve AKSUNGUR tipi SİHA’larla birlikte insansız hava platformlarında daha ağır mühimmatları kullanıma alan Türkiye, SİHA’ların muharebe sahasındaki etkinliği arttırmaya hazırlanıyor.

AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı

AKSUNGUR, TUSAŞ tarafından geliştirilen Orta İrtifa – Uzun Dayanım (MALE) sınıfı İnsansız Hava Aracı (İHA)’dır, 59’uncu test uçuşu kapsamında 49 saat havada kalan AKSUNGUR, TUSAŞ’ın öz kaynaklarıyla geliştiriliyor.

AKSUNGUR İHA

TEKNİK ÖZELLİKLER

Motor Tipi PD-170 Çift Turbo Dizel
Motor Gücü 2×170 HP (Deniz Seviyesi, ISA)
Kanat Açıklığı 24 m
Azami Kalkış Ağırlığı 3300 kg
Taarruz/Deniz Karakol Görevi 750 kg Harici Yük ile 25 kft’te 12 saat
Sinyal İstihbaratı Görevi 150 kg Faydalı Yük ile 35 kft’te 24 saat

ÖNERİLEN İÇERİK: TUSAŞ AKSUNGUR SİHA’dan KGK-SİHA-82 atışı


ANIL ŞAHİN / SAVUNMASANAYİST.COM

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu