F-35’te “afterburner” problemi

Roketsan-ATMACA-Banner

İsviçre hükümetinde savunma ihalelerinden sorumlu bir departman, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II’nin afterburner (AB) sistemi ile ilgili bir soruna değindi.

İsviçre Federal Savunma Bakanlığı (DDPS)’na sunulan raporda; F-35B* ve F-35C* jetlerinin, afterburner (art yakıcı)* kullanımı esnasında ciddi sorunlarla karşılaştıklarına ve art yakıcı kullanımı sonrası, uçağın arka tarafında aşırı ısı artışı gözlemlendiğine değinildi. Rapora göre art yakıcı kullanımı sonra ortaya çıkan aşırı ısı artışı, F-35B/C jetlerinin radar emici malzemeleri (RAM) ile yatay kuyruk stabilizatörlerinde köpürme ve kabarmaya yol açtı. Ek olarak söz konusu ısı artışının, kuyruk kısmındaki gömülü sensörleri de tehdit ettiği ifade edildi.

STM Banner

(*F-35B: Kısa İniş – Dikey Kalkış (STOVL),  *F-35C: Uçak Gemisi (CV) Versiyonu, *Afterburner (Art Yakıcı): Art yakıcı, savaş uçaklarının kalkış, tırmanma ve muharebe durumlarında yüksek hızlara ulaşmasına ve süpersonik uçuş icra etmesini sağlamaktadır.)

DefenseWorld’e göre ABD Ordusu da 2011 yılında söz konusu durum ile karşı karşıya geldi. 50.000 feetlik azami irtifada uçan F-35B ve F-35C jetleri, Mach 1.3 ve Mach 1.4 hızlarına ulaşmak için afterburner açtıkları esnada, uçaklarda çeşitli hasarlar meydana geldi. Bu olaya müteakiben ABD Deniz Piyadeleri’ne bağlı F-35B pilotları, Mach 1.3’te 80 saniye veya Mach 1.4’te 40 saniyeden fazla art yakıcı kullanılmamasını içeren bir politika başlattı. ABD Donanması’na bağlı F-35C pilotları ise Mach 1.3’te 50 saniyeden fazla art yakıcı çalıştırmamayı ve art yakıcı ile yapılan uçuşun ardından, kuyruk bölgesini soğutmak amacıyla üç dakika boyunca hiç art yakıcı kullanmamayı benimsediler.

Halen düşük hızlı başlangıç üretimi (LRIP) devam eden ve şu ana kadar 500’den fazla uçak üretilen F-35 projesinde, 2021 yılında tam oranlı üretime geçilmesi hedefleniyor. F-35 uçaklarının şu ana kadar birçok problemine çözüm getirilmesine ve tam oranlı üretime geçme hedefine bir yıl kalmasına rağmen, halen Kategori-1 seviyesi problemler ortaya çıkmakta.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Bazı safdiller bize uçak gemisi gerektiğini düşünebililer. Böyle muzır düşünceleri onlara yasaklıyorum. Bunu ne bizim bütçemiz kaldırır, ne de gerek var. F35-C diğerlerinden de pahalı, dudak uçuklatıcı. LPD Anadolu üstüne uçak konsa bile uçak gemisi sayılmaz. Donanmanın yarısını da peşine refakat mı takacağız? Bizim oladı düşmanlarımız kim ? Havada yakıt ikmalini gayet güzel zaten beceriyoruz. Bu F35 belasını inşallah bize kakalamayacaklar. Asker demez ama velev ki desin : savaş sivillere bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir” diye, öte yandan ” savaş da sadece askere bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir” diyen meşhur stratejistler var. Demem o ki, bu lanet uçağı almayalım, verseler de almayalım. MMU tam gaz devam etmeli. Adımız Hıdır, uçağımız budur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu