TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE) tarafından geliştirme faaliyetleri 2013 yılında başlatılan GÖKTUĞ Hava-Hava (air-to-air) Füzeleri, ilk olarak 13’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF-2017) sergilenmişti. GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN adında iki füze sisteminden oluşan GÖKTUĞ ailesi, Türkiye’nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri özelliğini taşımakta. Geçtiğimiz yıl GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Füzelerinin, Sinop’ta bulunan test alanında balistik testleri (yer testleri) gerçekleştirilmiş, bu kapsamda füzelerin motor ve kendini imha fonksiyonları denenmişti.
Bugün, TÜBİTAK-SAGE tarafından paylaşılan bir görselde ise GÖKDOĞAN Füzesi, 401’inci Test Filo personeli tarafından kullanılan F-16 jetinin kanadında görüldü. Bu görselden yola çıkarak en azından GÖKDOĞAN Füzesinin, yer testlerinin tamamlandığını ve entegrasyon faaliyetlerinin başladığını söyleyebiliriz. Başarıyla devam eden GÖKTUĞ projesinin, 2020 yılında tamamlanması planlanmakta.
GÖKDOĞAN Füzesi: GÖKDOĞAN adı verilen kısa menzilli (görüş içi) füze, ABD tarafından geliştirilen ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılan AIM-9 füzesinin muadili. Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcıya (IIR) sahip füze, 25km menzile sahip.
BOZDOĞAN Füzesi: BOZDOĞAN adı verilen orta menzilli (görüş dışı) füze, ABD tarafından geliştirilen ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılan AIM-120 füzesinin muadili. Aktif Radar Arayıcı Başlığa sahip füze; at-unut, çoklu hedef angajmanı, atış sonrası hedefe kilitlenme ve veri bağıyla hedef güncelleme yeteneklerine sahip. Füzesi, 65km menzile sahip. Ayrıca, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN; gelişmiş karşı-tedbir, her açıdan atış ve kendini imha yeteneklerini bünyelerinde bulundurmaktadırlar.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com