Güney Kore, Yerli Denizaltısından Yerli SLBM Füzesini Ateşledi

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore, yerli olarak geliştirdiği Denizaltıdan Ateşlenen Balistik Füzesi’ni (SLBM) yeni teslim aldığı yerli denizaltısından ilk kez test etti.

Bu gelişmeyle beraber Güney Kore SLBM fırlatma kabiliyetine sahip sekizinci ülke olarak dünyadaki yerini aldı.

STM Banner

Güney Koreli haber ajansı Yonhap’a özel olarak konuşan Koreli kaynaklar, testin geçtiğimiz hafta içerisinde KSS-III/Dosan Ahn Chang-ho sınıfı denizaltından icra edildiğini belirtti.

Başarıl bir şekilde icra edilen testin başında ise Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) yetkilileri yer aldı. Dosan Ahn Chang-ho sınıfı denizaltılar Güney Kore tarafından yerli olarak geliştiriliyor. 3.000 ton sınıfındaki denizaltında toplamda 6 adet dikey fırlatma tüpü bulunuyor.

Kaynaklara göre ek testlerin ardından yerli olarak geliştirilen SLBM füzelerinde seri üretime geçilecek ve teslimatlar başlayacak.

Hyumoo 4-4 SLBM Füzesi

Güney Kore tarafından fırlatılan SLBM’nin yerli olarak üretilen Hyunmoo-2B balistik füzesinin bir varyantı olduğuna inanılıyor. Bu füzenin menzili ise 500 kilometre ile sınırlı ve aynı zamanda konvansiyonel harp başlıkları bu füzede kullanılabiliyor. Kaynaklara göre Güney Kore, geliştirdiği SLBM füzesine “Hyunmoo 4-4” adını verdi.

SLBM Kabiliyetine Erişen Sekizinci Ülke

Güney Kore, bu test ile beraber dünyada SLBM fırlatma kapasitesine sahip sekizinci ülke oldu. Bu kabiliyete sahip olan diğer ülkeler ise sırasıyla şöyle: ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Hindistan, Çin ve Kuzey Kore. Ancak Güney Kore’nin bu yedi ülkeden bir farkı var.

Yukarıda adı geçen yedi ülke de aynı zamanda bir nükleer güç ve geliştirdikleri SLBM füzelerine nükleer harp başlıkları da entegre edebiliyorlar fakat Güney Kore’nin şu an için böyle bir kabiliyeti yok.

Güney Kore/SLBM Teknolojisi
Güney Kore/SLBM Teknolojisi

SLBM füzeleri, konvansiyonel kara konuşlu füzelerin aksine tespit edilmesi daha zor olan füzeler kategorisinde yer alıyor zira bu füzeler “sürpriz” saldırılar için denizaltılardan ateşleniyor ve SLBM füzeleri için “oyun değiştirici” nitelendirilmesi yapılıyor.

Hyunmoo 4-4 SLBM füzesinin Kuzey Kore ve bölgedeki diğer ülkelere karşı büyük bir caydırıcılık tesis edeceği ise aşikar.

Güney Kore’nin Savunma Planları

Geçtiğimiz günlerde 2022-2026 yılındaki savunma planını yayımlayan Güney Kore Savunma Bakanlığı, “önemli ölçüde artırılmış yıkıcı güce sahip yeni füzeler geliştirme” sözü vermişti.

Güney Kore, ABD’nin Güney Kore’ye yönelik füze geliştirme kısıtlamalarını kaldırmasının ardından yoğun bir şekilde füze geliştirme projelerine hız verdi.

ABD, geçtiğimiz Mayıs ayında Seul’e yönelik füze kısıtlamalarını kaldırdığını açıklamıştı. Güney Kore daha önce kısıtlamalardan ötürü menzili 800 kilometreyi aşan füzeleri geliştiremiyordu.

Henüz birkaç gün önce rapor ettiğimiz üzere Güney Kore, 3 ton savaş başlığı taşıyıp 350-400 kilometre menzile sahip olacak bir balistik füzeyi geliştirmede son aşamaya gelmişti. Yonhap’a konuşan kaynaklara göre füze, bir dizi teste tabi tutulduktan sonra envantere alınacak.

Koreli kaynaklara göre Hyunmoo 4-4 SLBM füzesinin üçüncü ve son test atışı ise Eylül ayı ortasında gerçekleştirilecek.

KSS-III/Dosan Ahn Chang-ho Sınıfı Denizaltılar

Güney Kore tarafından yerli olarak geliştirilen ve üretilen Dosan Ahn Chang-ho sınıfı ilk denizaltı henüz geçtiğimiz ay Kore Donanmasına teslim edilmişti. 83.5 metre uzunluğa ve 3.750 ton deplasmana sahip olan denizaltılar aynı zamanda havadan bağımsız tahrik (AIP) sistemine de sahipler.

osan Ahn Chang-ho sınıfı denizaltı vs Romeo sınıfı denizaltı
Dosan Ahn Chang-ho sınıfı denizaltı vs Romeo sınıfı denizaltı Kaynak: CovertShores

Hyundai Heavy Industries (HHI) ve Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) tarafından üretilen denizaltıların ilki olan Dosan Ahn Changho (SS-083) 2018 yılında kızağa oturtulmuş ve 2019 yılında ise deniz testlerine başlamıştı. 13 Ağustos 2021 tarihinde ise hizmete girdi.

Güney Kore, yerli denizaltı programı kapsamında üç aşamada toplamda 27 adet denizaltı üretmeyi planlıyor. Bu denizaltılarda aynı zamanda Güney Kore tarafından geliştirilen Dikey Fırlatma Sistemi (VLS) kullanılacak.

Dosan Ahn Chang-ho (SS-083), Güney Kore Donanmasında SLBM fırlatma kabiliyetine ulaşan ilk denizaltı olma özelliğini de kazanmış oldu. AIP sistemine sahip olan denizaltı, dünyada AIP’e sahip olup SLBM ateşleyen ilk denizaltı olma özelliğine de kavuştu.

SLBM Teknolojisi

SLBM teknolojisi ise oldukça karmaşık ve zor bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Soğuk Başlatma (Cold-Launch) tekniğinde füze, kendisine ev sahipliği yapan tüpün/hücrenin içerisinde bulunan gaz aracılığıyla ortaya çıkan basınç ile hücreden/tüpten ayrılır ve belirli bir irtifaya ulaştıktan sonra kendi motorunu çalıştırır.

Ülkemizde de Soğuk Başlatma tekniği için çalışmalar yürütülüyor. TÜBİTAK-SAGE, bu alanda çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalara ilişkin ilk görüntü, geçtiğimiz yıl içerisinde kamuoyu ile paylaşılmıştı.

SLBM füzelerinin geliştirilme süreci ise üç aşamadan oluşuyor: Karadan fırlatma, su altından fırlatma ve denizaltından fırlatma. Güney Kore Donanması geçtiğimiz yıl sonunda kara, bu yıl Temmuz ayında ise su altı testlerini başarıyla tamamlamıştı.

KSS-III/Dosan Ahn Changho sınıfı denizaltılar toplamda 6 adet Hyunmoo 4-4 SLBM füzesi taşıma kapasitesine sahip olacaklar.

Güney Kore bazı savunma projelerini ise hala gizli tutmaya devam ediyor. Oldukça zor bir coğrafyada bulunan Yarımada ülkesinden her gün yeni bir teknolojik gelişmeyi duymaya devam ediyoruz…

GÜNCELLEME

Güney Kore, denizaltından balistik füze atışı icra ettiğini resmi olarak teyit etti. Gelişme, Güney Kore Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından duyuruldu.

Test atışına Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ve Savunma Bakanı Suh Wook’un da katıldığı belirtildi. Güney Kore’nin birçok füze gelişmesi açıkladığı günde ise Kuzey Kore tarafından iki adet kısa menzilli balistik füze testi denemesi icra edildi.

Hyunmoo-4 Balistik Füzesi Testi

Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan videolarda 2 ton harp başlığına sahip olan Hyunmoo-4 balistik füzesinin de ilk kez test atışına dair görüntü yayınlandı. Füzenin hedefini tam on ikiden vurduğu ve son derece büyük bir etki oluşturduğu görülebiliyor.

Hyunmoo-4 balistik füzesi, yüksek güce sahip olarak nitelendiriliyor. Harp başlığındaki ağırlık artışı önemli olan nokta. Güney Kore, Hyunmoo-4 füzesiyle birlikte beton binaları ve yeraltı tünellerini hedef alabilecek.

KF-21 İçin Uzun Menzilli Füze

Bir diğer duyurulan gelişme ise gelecekte Güney Kore’nin yerli savaş uçağı olacak KF-21 Boramae’ye entegre edilecek olan “uzun menzilli hava-kara füzesinin” test atışı oldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada füzenin daha da geliştirileceği not edildi.

Süpersonik Seyir Füzesi

Duyurulan bir diğer gelişme ise “süpersonik seyir füzesi” oldu. Füzenin Güney Kore sularına yaklaşan düşman donanma güçlerine yanıt vermek üzere geliştirildiği kaydedildi. Güney Kore Savunma Bakanlığı, füzenin geliştirilme sürecinin geçtiğimiz yıl içerisinde tamamlandığını not etti.

Katı Yakıtlı Roket Motoru

Bakanlığın duyurduğu son gelişme ise Güney Kore’nin gelecekteki uzay programlarında kullanacağı fırlatma aracına ait katı yakıtlı motorların yanma testine ait.

ÖNERİLEN İÇERİK: Güney Kore, Savunma Bütçesini Artırmaya Devam Ediyor


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Yonhap (YNA)

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu