Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) tarafından başlatılan proje kapsamında geliştirilen 1500 beygirlik tank motoru, seri üretime hazır hale geldi. Böylelikle Güney Kore, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın ardından bu alanda dördüncü ülke oldu.
Güney Kore tarafından ilk etapta 100 adet üretilen K2 Black Panther tanklarında, yerli motor hazır olmamasından dolayı Alman MTU MT-883 Ka-501 V12 dizel motoru kullanılmıştı. İkinci etaptaki 106 adet tankın üretimine başlamadan önce ilk olarak L55 topu üzerinden geliştirilen yerli topu hazır eden Güney Kore, yerli motorda da son virajı başarı ile geçti. Yerli tank motoru, seri üretime hazır hale geldi.
Ancak Güney Kore tarafından 2018 Şubat ayında yapılan yerli şanzıman testlerinin büyük bir başarısızlık ile sonuçlanmasının ardından Seul yönetimi, yerli şanzıman ve yerli motordan ulaşan yerli güç grubu ile üretilecek K2 tanklarını şimdilik ertelemek zorunda kaldı. Bu sebepten ötürü kinci etapta üretilecek 106 tankın güç grubunda, Alman-Kore hibrit sistemi kullanılacak. Üçünü etapta üretilmesi planlanan 54 adet K2 tankında ise yerli güç grubunun kullanılması planlanıyor. İkinci etabın tamamlanmasının ardından, şanzıman sorunlarının çözülmesi ile birlikte sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi bekleniyor.
Orta Avrupa ve Ortadoğu’da büyük ihracat başarıları yakalamayı planlayan Güney Kore, özellikle ALTAY projesinin seri üretimi için en büyük sorun olan motor ihtiyacını karşılamayı umuyor. Hatırlanacağı üzere Türkiye, geçtiğimiz aylarda bu yönde bir ülke ile anlaşılmak üzere olduğunu açıklamıştı. Bu ülkenin, hangi ülke olduğu şu an için belirsizliğini korumakta. Ayrıca, bir tanka başka bir güç grubunun entegrasyonu da zannedildiği kadar kolay olmamakta. ALTAY projesi kapsamında K2 Black Panther tankından teknoloji transferi yapılmış olması, Türkiye’nin motor ihtiyacı konusundaki alternatif arayışlarında Güney Kore’yi üstün kılmaktadır.
Güney Kore’nin bir diğer potansiyel ihracat kapısı ise Polonya. 800 adet ana muharebe tankını envanterine katmayı amaçlayan Polonya, K2 Black Panther tankı ile yakından ilgileniyor. Yerli motorun hazır olması ile birlikte Polonya pazarında yarıştığı rakiplerinin önüne geçmeyi planlayan Güney Kore, yerli şanzıman sisteminin de kullanıma alınması ile K2 tankında büyük başarıya imza atmış olacak.
Önerilen İçerik:
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Denizaltı konusunda kerhen işbirliği yapıyorlar. Tank konusunda kürtçü lobilerin ağırlığı çok fazla. Artık kullanılmış da olsa Leopard vermeyecekler.Motor ve şanzıman da öyle. Azerbeycan’a Fırtınaları bile sattırmadılar. Altay temelde K2 Kore tankı. Motoru da buradan alacağız elbet. Peki güç aktarımı ne olacak? O nereden? Altay neredeyse 70 ton çekiyor, K2 ise 55 ton. 1500 beygir istenilen performansı elbet veremeyecek. Perhiz şart. K2 üzerinde ayrıca 400 beygir APU var. O da mı Kore malı olacak ? Cevap bekleyen sorular. Nato ülkesi de olsak Almanlar bizim burnumuzu sürteceklerine , bizi yola getireceklerine inandırmışlar kendilerini.Bunlardan bize fayda gelmeyecek, parasını versek de gelmeyecek.