Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilk T70 Helikopteri, geçtiğimiz hafta teslim edilmişti. T70 helikopterinde kullanılan alışılmamış rengin sebebi ise ortaya çıktı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), T70 Helikopteri teslimatlarına başladı. Şu ana kadar; Kara Kuvvetleri, Emniyet, Orman Genel Müdürlüğü, Özel Kuvvetler ve Hava Kuvvetleri’ne birer T70 helikopteri teslim edildi.
11 Ocak 2023 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri, TUSAŞ’tan ilk T70 Genel Maksat Helikopteri’ni teslim aldı. Teslim alınan helikopterin mora benzer bir renge sahip olduğu görüldü. Helikopterlerde genelde kamuflaj veyahut gri boyama tercih eden Hava Kuvvetleri’nin, T70 için mevcut rengi tercih etmesi ise sosyal medyada oldukça tartışıldı.
İlk etapta; Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın, T70 için tercih ettiği ilk rengin aslında mevcuttan farklı olduğu ancak tercih edilen renk için birtakım tedarik sorunları yaşandığı ve bunun sonucunda ise helikopterin, seçilen renkte teslim edildiği yönündeki bir iddiayı gündeme aldık. Bu iddia oldukça dikkat çekti. Ancak Hava Kuvvetleri’nin bu rengi tercih etmesinde, daha başka bir sebep var…
Daha Düşük IR İzi Hedefleniyor
Son olarak savunma kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre; gördüğümüz ‘mor’ T70, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki 135. Filo tarafından ‘Combat SAR’ görevlerinde kullanılacak. Yani muharebe sahası içerisine atlamak zorunda kalan uçuş ekibinin kurtarılmasını kapsayan Combat SAR görevlerinde, UH/1 ve/veya Cougar Mk1 helikopterlerinin yerlerini alacaklar.
Bu tarz görevlerdeki helikopterlerin, düşman temas hattının yakınında hatta içerisinde uçuş gerçekleştirdikleri için omuzdan atılan hava savunma füzeleri / MANPADS’ler başta olmak üzere çeşitli RF ve IR güdümlü hava savunma füzeleri tarafından hedef alınma riskleri çok daha yüksek. Bunun için helikopterinin kızılötesi (IR) ve radar (RF) izinin, olabildiğince düşürülmesi gerekiyor.
Hava Kuvvetleri’nin T70’i, bu amaçla bazı ek donanımlara sahip. İlk olarak helikopterin alışılamamış rengi, oldukça dikkat çekti. Bu lacivert ile mor arasındaki rengin, helikopterin IR izini oldukça düşürdüğü üzerinde duruluyor. Evet, bir ‘siyah’ veya ‘yeşil’ Black Hawk belki çok daha havalı ancak IR izleri de çok daha yüksek…
İkinci bir farklılık ise ilk teslim edilen T-70’lerde görülmeyen motorların egzoz çıkışlarındaki IR bastırıcılar, Hava Kuvvetleri’nin T-70’lerinde net bir çekilde gözüküyor. Bu bastırıcılar da IR izin oldukça düşürülmesini sağlıyorlar. Ayrıca helikopterler, ciddi bir elektronik-harp ve karşı tedbir suitiyle teçhiz edilecekler.
HH-60W Whiskey’lerde de Kullanılıyor
ABD Hava Kuvvetleri, yakın geçmişte Combat SAR görevlerinde kullanılacak HH-60W “Whiskey” helikopterini teslim almıştı. Yine S-70 platformu üzere inşa edilen Whiskey’de de IR izin düşürülmesi için benzer bazı ek donanımlar eklenmişti. Bu alanda TUSAŞ, Türk Hava Kuvvetleri ve 135. Filo personelinin yeni trendleri yakından takip ettiğini görmek olukça sevindirici bir gelişme.
Buna ilaveten 135. Filo’nun T-70’inde kullanılan boyanın, RF izinin düşürülmesinin sağlanması amacıyla RAM (Radar Absorbe Edici Materyal) özelliğine sahip olup olmadığı ise henüz belirsizliğini koruyor. Ayrıca Hava Kuvvetleri’ne birden fazla T-70 helikopteri teslim edilecek. Bunların hepsi, 135. Filo’nun olmayacak. Dolayısı ile teslim edilecek diğer T-70’lerde, farklı renk görmemiz muhtemel.
Özetle, ‘Mor T70’ birçok kişi için şaşırtıcı olsa da altına yatan sebep gayet mantıklı gibi… Gelişmeleri takip ediyor olacağız…
Türkiye, T70’in orjinli olan Sikorsky S70 Black Hawk kullanımında köklü bir geçmişe sahip. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, uzun yıllardır S70 platformlarını yoğun bir biçinde kullanıyorlar. Bu helikopterler; yeşil, kamuflaj ve gri (SeaHawk) renkteler.
TUSAŞ T70 Projesi
T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde ve Sikorsky, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık firmalarının alt yükleniciliğinde, Sikorsky Aircraft firmasının S70i Helikopteri’nden yola çıkılarak geliştirilen T70 Genel Maksat Helikopteri, Türkiye’de lisans altında üretim modeliyle, 5 farklı kullanıcıya teslim edilecek.
109 adet üretilecek olan helikopterin kullanıcıları; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com özel haberidir.