HÜRJET’in motoru resmen belli oldu

Roketsan-ATMACA-Banner

TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Jet Tekamül ve Hafif Taarruz Uçağı’nda kullanılacak motor, resmen belli oldu.

SavunmaSanayiST.com tarafından 15 Kasım 2020 tarihinde yayımlanan özel haberde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET Jet Tekamül ve Hafif Taarruz Uçağı’nda EUROJET EJ200 yerine General Electric şirketi tarafından üretilen F404 Turbojet Motoru’nun kullanılacağı bilgisine yer verilmişti.

STM Banner

İlk kez SavunmaSanayiST.com tarafından öne sürülen bu bilgi, General Electric kaynakları tarafından da doğrulandı. HÜRJET’in prototip uçaklarında ve yerli motor programına göre ilk seri üretim uçaklarında, GE404 Turbojet Motoru’nun kullanılması bekleniyor.

EUROJET EJ200’ün daha önce hiç tek motor (single-engine) konfigürasyonunda kullanılmamış olmasının, F404 seçimini güçlendiren bir başka etken olduğu değerlendiriliyor.

Önerilen Haber: TUSAŞ HÜRJET’te ‘kritik’ aşama tamamlandı

  Sarsılmaz

20 Yorum

  1. Ya siz ne kadar hayal perestsiniz,GE yani General Electric ABD şirketi.Tövbe bu adamlar bu sistemleri vermezler.inadına tasarımları neden tek kaynak üzerinden yapıyorsunuz.Ne Avrupa nede ABD adı konmamış bir silah ambargosu uygularken bunları vermiyeceklerdir.Hatta oyalayıp vermeyeceklerdir.Rus yada Çin kaynaklı geliştirilen motor hakları ile satın alınıp ülkemizde üretilsin.yoksa bunlar çevre ülkelere yaptıkları gibi Ordu envanterini eskitip kullanılamaz hale getirecekler.

    1. Hocam, bu ABD silahları, motorları ve ihracat kısıtlaması getirebilecek her ABD parçası, bize hep sıkıntı getirdi. Hürjet in motor seçimindeki kritik yer, motorun GE ye ait olması. GE de ABD nin en güçlü firmalarından biri. GE aynı zamanda bizim TEİ nin yüzde 46,2 sine sahip. Gökbey’in motorunun geliştirmesinde çok büyük rolü olan firmamız. Ve bu motorun lisansı bize ait. Tusaş ın kurulumunda ve ilk 25 yılında yine GE var. Türkiye GE ye milyar dolarlar seviyesinde, uçak motorları ve diger bölümler için parça yapıyor. Parça yapmak demek, teknolojiyi ve üretimini öğrenmek demek. GE bu anlamda, havacılık sektörümüze çok şey katmıştır. Helikoptet motor lisansımiźin bize ait olmasında da, bir sıkıntı olmamıştır. GE motorları hakkında çok donanımlı bir kadroya sahip olduk.Eğer hür jet ıçin motor geliştirmeye değer bir adet olursa, yine aynı yöntemle lisansı bize ait bir motor, hızla devreye alınabilir. Şu anda jet motoru yanma odası tenolojisini, bırakin Rusya yı, Çin i, Ukrayna bile vermemek için direniyor. Ama onu da artık yapabiliyoruz, çok şükür. Tercihin sebebi, GE nin bizle, iç içe olan ilişkisi, lisansın bize ait olmasında, hiç bir sıkıntı çikarmaması, GE motorlarina çok hakim kadrolarımiz olmasi be türk havacılığınin en büyük müsterisine bir jest olabilir diye düşünüyorum.

    2. Aynen katılıyorum ama Rus uçak motorları ve Çin uçak motorları kaliteli değil bu yüzden Türkiye milli motor atılımını başlattı Rus uçaklarını izlersen uçakların arkasından sürekli siyah duman çıkar

    3. ABD ve Avrupa bize günahını vermez. Bırakın motor vermeyi, ev ve işyerleründe ki bilgisayarların parçalarını bile vermiyorlar. Piyasaya bir baksanıza. 700 TL olan ekran kartları 3500 TL olmus. Bir an once Çin ve Rus ve Hint piyasasını ülkeye sokmamız gerekli.

    4. Bu motor prototip ve test uçaklarında kullanılacak. Kendi motorumuzun üretim ve testleri uçağın testlerine yetişemeyeceği için böyle bir seçim yapmak zorunluydu. O yüzden bu tarz bir eleştiri biraz yersiz olmuş

    5. Prototipler için veriyorlar seri üretime geçtiğinde kesin sorun çıkarırlar o zamanda yerli motor devreye girecek plan öyle.

  2. Sen rahat ol. Tek kaynak üzerinden yürümüyor bu işler. Hepsinin alternatifleri var. Yerli motor çalışmalarıda iyi durumda.

  3. Çok haklısınız da bu hükümete birşey oluyor düşmana dost diyebiliyor müttefik sanıyor dibi oyuluyor hala bunlardan medet umuyorlar.Yarin satış izni yok derler şişer kalırız.Demek oluyor ki bizim proflar tirişka bir motoru aylardır yapamadılar

  4. Abd anlaşirsak nato kurallarına uyarsak sorun çikarmaz ters düsersek ambargo gelir pakistandan motor ortak üretim tek çözüm gibi f16 filoları eskidi 200 civarı f16miz var 84 milyonluk ülkenin ucak sayisi savunma ve saldırıya uygun değil uçak sayimiz çok az dış alim veya ortak üretim gerekli f16ları abd ile ortak ürettik f35 alalim stealth ozelligin keyfini çıkaralım yada abdden f15 ex yada yeni model f16 üretelim block 70 viper seviyesinde s400ler f22 leri f35leri stealth modunda uçarken goremez ise yaramaz internette youtubede bu bilgiler var bende youtubeden öğrendim

  5. Çok dogru söylüyorsunuz. Aynı oyunu abd atak helikopteri motoru tedarikinde de yapmıştı.

  6. Bu motor F-18 motoru ve bunu Güney Kore kendi yaptığı KF-X uçağında kullanacak. Bizimkiler TFX de F-16 motoru kullanmak niyetindeyken neden böyle bir tercih yapsınlar ki? Mutlaka bizim bilmediğimiz bişey vardır.

  7. O işler öyle olmaz. Parayı bastır alırsın mantığı anca milli şuurdan uzak ülkelerde olur, rusya çin sana milyarlarca dolar harcayıp binlerce bilim adamının zorluklar la geliştirdiği sistemleri para ile vermezler, anca belki zor ama şu olabilirdi rusya ile anlaşma yapıp bakım işlerinin ve yedek parçalarının türkiyede üretilmesi şartı ile hazır alım yoluyla temin edilirse iyi olurdu, Mesala bu ülkeler gidip silahlı iha teknoloji sini suudi arabistana satmıyor,herşey para değil . Hey gidi karayel hey

  8. ABD Türkiye’yi F.35 vermemiş CAATSA uygulamış. Irak’ta Suriye’de PKK’nın hamisi olmuş. Yunanistan’a Silah yığınak yapıyor. Uçak motorunu Ukrayna ile yapabiliz,. Belki ABD ile yeniden barışa biliriz diyorsak,,?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu