HÜRJET’te motor seçimi GE F404

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirme faaliyetleri devam eden HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nda, General Electric F404 motoru kullanılacak.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Jet Tekamül Uçağı ihtiyaçlarına binaen TUSAŞ tarafından kavramsal tasarım faaliyetlerine 14 Ağustos 2017 tarihinde başlanılan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi, başarıyla devam ediyor. İlk uçuşun Aralık 2022’de gerçekleştirilmesi planlanan HÜRJET Programı’nda, kullanılacak motor ile ilgili rekabet uzun süredir devam ediyordu. HÜRJET’in motoru için ABD merkezli General Electric şirketi tarafından üretilen F404-GE-102 ile Eurofighter Typhoon savaş uçağında da kullanılan EUROJET EJ200 Turbofan Motorları öne çıkmaktaydı.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; HÜRJET Programı kapsamında EUROJET EJ200 Turbofan Motoru, gündemden düştü. Bu gelişme ışığında HÜRJET’te, General Electric üretimi F404 Turbofan Motoru’nun kullanılacağı tahmin ediliyor. TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) ile General Electric arasındaki ortaklık ve HÜRJET’in uluslararası pazardaki en önemli rakibi olacak Güney Kore merkezli KAI üretimi T-50 Golden Eagle uçağında GE motorunun kullanılması, bu tahmini güçlendiriyor. Ayrıca; EUROJET EJ200’ün daha önce hiç tek motor (single-engine) konfigürasyonunda kullanılmamış olmasının, F404 seçimini güçlendiren bir başka etken olduğu değerlendiriliyor.

HÜRJET

HÜRJET Proje Takvimi Ne Durumda?

Uçağın, 2020 yılının Aralık veya 2021 yılının ilk ayında CDR denilen Kritik Dizayn İncelemesi’nin yapılması planlanıyor. 2021 yılında ise ilk prototipi; Statik Rüzgâr Tüneli testleri, Hava Alığı Rüzgar Tüneli testi gibi bir dizi zorlu test bekliyor. Uçağın ilk prototipinin 2022 yılının Aralık ayında uçması, ikinci prototipinin de 2023 Ocak-Şubat aylarında uçuş yapması bekleniliyor.  İlk uçağın Türk Hava Kuvvetlerine teslimatının ise 2025 yılının başında yapılması planlanıyor.

Şu ana kadar ise – 1/10 ölçekli model üzerinden – Statik Rüzgar Tüneli, Hava Alığı Rüzgar Tüneli, Düşük Hız Rüzgar Tüneli, Uçuş Kontrol Kanunları, Uçuş Simülasyon Modeli Geliştirme, 270 Derece Simülatör, İlk Yük Döngüsü ve İlk Yapısal Analiz Döngüsü faaliyetleri başarıyla gerçekleştirildi.

Önerilen İçerik: HÜRJET Projesi’nde ‘kritik aşamaya’ giriliyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu