İnşa edilecek TF-2000 Hava Savunma Destroyeri sayısında artış

Roketsan-ATMACA-Banner

Bilindiği üzere Milli Gemi (MİLGEM) projesi, Türkiye’nin kendi savaş gemilerini inşa etmek üzere başlatmış olduğu projedir. Bu kapsamda 4 adet “ADA Sınıfı” korvet, 4 adet “İ Sınıfı” fırkateyn ve son olarak da 4 adet “TF-2000 Sınıfı” hava savunma harbi fırkateyni olmak üzere toplamda 12 adet savaş gemisinin üretilmesi ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanmaktaydı. Şu ana kadar 3 adet “ADA Sınıfı” korvet, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. İlk “İ Sınıfı” fırkateynin inşasına ise geçtiğimiz sene başlanmıştı. Proje devam ederken, projenin son ayağı olan ve 4 adet TF-2000 Hava Savunma Harbi Fırkateyni inşasını kapsayan fazda birtakım değişiklikler meydana geldi.

Neden “Fırkateyn” değil de “Destroyer”?

STM Banner

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Dizayn Proje Ofisi (DPO) tarafından tasarlanan TF-2000 Hava Savunma Harbi gemisinde, ilk başta 32 adet dikey atım sistemi (VLS) bulunması planlanmıştı. Bu kapsamda gerçekleştiren dizayn çalışmalarına göre gemi, boy ve deplasman bakımından “fırkateyn” sınıfına girmekteydi. Proje de bu yüzden “TF-2000 Hava Savunma Harbi Fırkateyni” olarak adlandırılmaktaydı. Ancak sonradan alınan bir karar ile gemide bulunacak olan VLS sayısı, 32 adetten 64 adete çıkartıldı. Bunun için DPO tarafından tasarımda değişikliliğe gidildi, geminin boyu uzatıldı ve ön-orta kısma 32 adet daha VLS hücresi yerleştirildi.

Bunun sonucu olarak geminin boyu 166 metre ve deplasmanı ise 7000 ton oldu. Geminin boyundaki artış sebebiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, “TF-2000 Hava Savunma Harbi Fırkateyni” isimlendirmesini “TF-2000 Hava Savunma Muhribi (Destroyer)” olarak değiştirdi.

Kaç adet TF-2000 Hava Savunma Destroyeri inşa edilecek?

Yukarıda da belirtildiği üzere proje kapsamında ilk başta 4 adet TF-2000 hava savunma harbi gemisinin üretilmesi planlanmaktaydı. Ancak SavunmaSanayiST.com olarak edindiğimiz bilgilere göre, proje kapsamında üretilecek olan gemi sayısı 7 adete çıkartıldı. TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhriplerinin, halihazırda envanterde bulunan 8 adet Gabya Sınıfı Hava Savunma Harbi Fırkateynlerinin yerlerini alacaklarını düşündüğümüzde, bu adımın Türk Deniz Kuvvetleri’nin geleceği için çok olumlu sonuçlara yol açacağını söyleyebiliriz.

İlk Destroyer ne zaman envantere alınacak?

TF-2000 projesi kapsamında meydana gelen iki çok önemli gelişmeyi, yukarıda sizlerle paylaştık. Gelelim en önemli soruya, ilk TF-2000 Hava Savunma Destroyeri ne zaman envantere alınacak? 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2019) esnasında edindiğimiz bilgilere göre, ilk TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri’nin 2027 yılında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınması planlanıyor. Ayrıca, ilk gemiden itibaren birer sene aralıklarla diğer gemilerinin inşa faaliyetlerine başlanması durumunda, 7 adet geminin tamamının 2033 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınabileceği tahmin edilmekte.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

5 Yorum

  1. Üretim için ne kadar uzun süreye yayıyorlar 4 tarafımız denizlerle cevrili 4 bir yerdeki tersaneler şimdi başlasa 2 yolda 4 tanesi biter tf2000 adını duyarlı ne kadar oldu çok uzatıyorlar ülkenin bunlara acil ihtiyacı var gece gündüz calışılarak 2 3 yılda sahip olması lazım 3 ayda devrim arabası yapıldı o şartlarla

    1. Bunlar para ile yapılan işler ve türkiye sadece gemi 7retmiyor. Bu ekonomi ile savunmaya ayırılacak bütçe belli. O yüzden sıraya konarak ve zamana yayarak yapılıyor . varsa 5 milyar doların ver devlete 7 destroyeri 2 senede üretsin

  2. çok yakın maşallah yahu sanki türkiyenin bu gemilerden çok çok var türkiyede tersaneler iş diye yalvarır halde hala 4 gemiyi 20 yılda yapacaklar o zaman zaten gemilere ihtiyaç kalmayacak türkiyenin parasını suriyelilere dağıtacağınıza orduyu güçlendirin 3-4 yılda bir gemi yapılıyor eskiden ABD nin hurdalarını ve hala ABD nin hibe ettiği gemi,lerle caka satılıyor .

  3. Ülkemizin en önemli projesi kuşkusuz..

    Akdeniz ateş çemberi 2033 çok çok geç..

    Bize en az 8 adet TF 2000 gerek..

    Devletimizden beklentimiz bu işe yoğunlaşması

  4. Murathoca nın yorumuna katılıyorum 4-5 gemiyi 10 yılda yapmak nedir yahu. Tersane sayısı mı artacak, özel tersanelere mi ihale edilecekse yapılsın. Caydırıcı olmak için 30 destroyerin olucakki düşman 40 kere düşünecek. 3 tarafımız deniz sonuçta. Uçak gemiside korunacak( uçak gemisi 2071 de tamamlanır bu hızla) 20 sene sonrasında çıkarlarımız afrika kıtasınıda kapsayacak oralarda da olmak için destroyer şart. Makam araçlarına verilen paralarla 1 destroyer yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu