SİPER Hava Savunma Füzesi’nin Atışı Gerçekleştirildi

Roketsan-ATMACA-Banner

Milli Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi SİPER’in atış testi gerçekleştirildi. Gelişmeyi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir duyurdu.

SİPER Uzun Menzilli ve Çok Katmanlı Hava Savunma Füze Sistemi’nin geliştirme çalışmaları, yeni başarılarla devam ediyor. SİPER sistemi içerisinde yer alacak SİPER Füzesi, geçtiğimiz gün yeni bir atış testini daha başarıyla tamamladı. Böylelikle Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi’nde kullanılacak SİPER Füzesi, ilk kez kamuoyuna gösterildi

STM Banner

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemimiz SİPER’in geliştirme çalışmalarında bir aşamayı daha başarıyla tamamladık. 2023 yılında envantere almayı planladığımız SİPER ile Gökvatanımıza karşı bütün tehditleri en güçlü şekilde bertaraf edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Başkan Demir tarafından SİPER Füzesi’nin test atışı esnasında yapılan açıklamalarda ise şu ifadelerde bulunuldu: “Hava savunma sistemlerimizin yolculuğuna devam ediyoruz. Adım adım olan bu yolculukta, çeşitli kademelerdeki sistemlerimizi devreye koyduk ve şu anda daha ileri kademelere doğru olan yolculuğumuzda, SİPER’e doğru hedeflerimize yürüyoruz.

“5-6 çeşit hava savunma sistemimizin devrede olduğunu göreceğiz”

SİPER yolculuğumuzun testlerinden birisini daha burada gerçekleştirdik. Giderek artan menzil ve irtifalarda testlerimiz devam ediyor. İnşallah bu arada çeşitli mesafelerde ürünler çıkmaya devam edecek. SİPER hedefimize eriştiğimiz gün de İnşallah ülkemizde 5-6 çeşit hava savunma sistemimizin devrede olduğunu göreceğiz. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Türkiye’den Hava Savunma Atılımı

Türkiye, milli hava savunma sistemlerini geliştirmek için gerçekleştirdiği atılımı kararlılıkla devam ettiriyor. Şu ana kadar KORKUT Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Top Sistemi ile HİSAR-A+ Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (AİHSFS), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunuldu. SUNGUR Portatif Hava Savunma Füze Sistemi ile HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (OİHSFS)’nin kabul faaliyetleri ise devam ediyor. Hava savunma alanında Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak SİPER Projesi ise 2018 yılında başlatılmıştı.

SİPER Blok-I Hava Savunma Füzesi’nin Özellikleri

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan SİPER UMBHSFS Projesi; Roketsan, ASELSAN ve TÜBİTAK-SAGE iş birliğiyle geliştirilmektedir.

Test atışı gerçekleştirilen füze, HİSAR-RF Füzesi üzerinden geliştirilen SİPER Blok-I Füzesidir. 70+ kilometre menzile sahip olacağı tahmin edilen SİPER Blok-I Hava Savunma Füzesi, HİSAR-RF füzesi üzerinden geliştirilmiştir. Tıpkı HİSAR-A+ ve HİSAR-O+ Füzelerinde olduğu gibi çift darbeli motoru bulunan SİPER Blok-I Hava Savunma Füzesi, ayrılabilir fırlatma motoru yani booster’a sahiptir. Böylelikle esasında radar güdümlü orta menzilli hava savunma füzesi (HİSAR-RF)’nin menzilinde iki katından fazla artış sağlanmıştır.

SIPER

Gerçekleştirilen test esnasında SİPER Blok-I Füzesi; booster motor ile platformdan ayrılmış, kademe ayırma sistemi ile booster motoru uçuş esnasında füzeden ayrılmış ve çift darbeli motora sahip HİSAR-RF füzesi uçuşunu gerçekleştirmiştir. SİPER Blok-I Füzesinin, 2022 yılında da atışlı testleri devam edecektir.

HİSAR-RF üzerinden geliştirilen SİPER Blok-I Füzesi, SİPER Sistemi’nde kullanılacak füzelerden sadece bir tanesidir. SİPER, tıpkı Patriot ve S-400 sistemlerinde de olduğu gibi birden fazla füze seçeneğinin bulunacağı ve zaman içerisinde daha gelişmiş füzelere ev sahipliği yapacak bir ‘Çok Katmanlı Hava Savunma Füze Sistemi’ olarak adlandırılmaktadır.

HİSAR-RF

Her bir SİPER Hava Savunma Sistemi Bataryası; dört adet SİPER Füze Fırlatma Sistemi (FFS)’ne, en az iki adet Füze Taşıma Yükleme Sistemi (FTYS)’ne, bir adet TEIRS Arama Radarı (AR)’na, bir adet Atış Kontrol Merkezi (AKM)’ne, bir adet Atış Kontrol Radarı (AKR)’na, bir adet Filo Kontrol Merkezi (FKM)’ne ve üç adet Haberleşme İstasyon Aracı (HİA)’na sahip olacaktır.

SİPER Sistemi’nde Arama Radarı olarak ise ASELSAN tarafından geliştirilen Erken İhbar Radar Sistemi kullanılacaktır.

ÖNERİLEN İÇERİK: HİSAR-A+ Hava Savunma Sistemi Sahaya İndi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com Özel Haberidir.

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu