JF-17 Blok III Ukrayna radarında

Roketsan-ATMACA-Banner

General Sergii Drozdov liderliğindeki Ukrayna Hava Kuvvetleri (UAF) heyeti, 6 Mart’ta Pakistan Havacılık Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) Kamra’yı ziyaret etti.

Ziyaret esnasında Pakistan ile Çin Halk Cumhuriyeti tarafından ortak geliştirilen JF-17 Thunder savaş uçaklarının üretim faaliyetlerini inceleyen Ukrayna Hava Kuvvetleri heyeti, JF-17 Thunder Programı ile ilgili olarak Pakistanlı yetkililerden bilgi aldı.

STM Banner

Sovyetler Birliği zamanında kalma oldukça yaşlı bir savaş uçağı filosuna sahip olan Ukrayna Hava Kuvvetleri, bir süredir envanterindeki MiG-29 ve Su-27 savaş uçaklarını değiştirmek için arayış içerisinde. Daha önce İsveç merkezli Saab şirketi tarafından geliştirilen JAS-39 Gripen ve ABD merkezli Lockheed Martin şirketi tarafından geliştirilen F-16 Fighting Falcon Blok 70/72 savaş uçaklarıyla ilgilenen Ukrayna Hava Kuvvetleri, şimdi de JF-17 Thunder’ın en gelmiş konfigürasyonu olan Blok III’ü radarına almış durumda.

Bütçe kısıtlamaları sebebiyle zor zamanlar geçiren Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya Federasyonu ile yaşanan gerilim sebebiyle de harbe hazırlık oranını yüksek tutmayı amaçlıyor. Ukrayna Kara Kuvvetleri envanterindeki platformlar, yerli savunma sanayii şirketleri tarafından modernizasyona tabi tutulsa da Hava Kuvvetler için böyle bir imkan bulunmuyor. JF-17 Thunder’ın birim maliyetinin düşük olmasının, UAF için önemli bir parametre olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin uzun bir sürenin ardından envanterine kattığı ilk platform ise Baykar  Savunma tarafından üretilen 6 adet Bayraktar TB2 SİHA olmuştu.

JF-17 Thunder Blok III

Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) ve Çin merkezli Chengdu Aerospace Corporation (CAC) iş birliğiyle geliştirilen JF-17 Thunder savaş uçağının Blok-III versiyonu, 27 Aralık 2019’da ilk uçuşunu gerçekleştirmişti.

Çin’in Sichuan Eyaleti’nde bulunan CAC tesislerinden havalanan ilk JF-17 Blok-III prototipi, birkaç değişiklik bulunmakla beraber JF-17 Blok-I ve JF-17 Blok-II’nin gövde tasarımını çoğunlukla koruyor. Tasarıma ek olarak JF-17 Blok-III, yeni gelişmiş donanımlar ile donatıldı.

JF-17 Blok-III’te büyük bir baş üstü ekranı (HUD), J-20 uçaklarında da kullanılan gelişmiş kızılötesi füze uyarı sistemi ve entegre kokpit ekranı bulunuyor. Jet, düşman hedefleri daha uzak mesafeden tespit edebilmesini ve 30 hedefe aynı anda kilitlenebilmesini sağlayan Çin yapımı bir Aktif Faz Dizinli Radar (AESA) ile daha fazla mühimmat taşıyabilmesini sağlayan yeni bir motorla donatıldı.

Daha fazla durumsal farklılık ve performans sağlayan JF-17 Blok-III sürümü, JF-17’yi F-16V konfigürasyonuna yaklaştırıyor. F-16V’den %50 daha düşük maliyete sahip olması beklenen JF-17 Blok-III’e; Malezya, Katar, Myanmar, Sri Lanka ve bazı Afrika ülkeleri ilgi gösteriyor. Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF) ise ilk olarak 50 adet JF-17 Blok-III tedarik etmeyi planlıyor.

JF-17 Thunder’ın gelişim hikayesine, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu