Kritik Toplantıdan SİPER ve HİSAR İçin Karar Çıktı

Roketsan-ATMACA-Banner

Yılın  son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) Toplantısı, 20 Aralık Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, SİPER ve HİSAR için önemli kararlar alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Bakan Yardımcıları ve diğer yetkililer katıldı.

STM Banner

SSİK Toplantısı‘nda, milli hava savunma füze sistemleri için önemli kararlar alındı. Bu kapsamda, Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi SİPER’in, seri üretime geçmesi kararlaştırıldı. Roketsan-ASELSAN-TÜBİTAK SAGE iş ortaklığında geliştirilen SİPER, 2023 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

Sistemde ilk etapta, Roketsan tarafından geliştirilen 100 kilometre menzilli SİPER Blok I (Blok 0 olarak da biliniyor) Hava Savunma Füzesi kullanılacak. İlerleyen aşamalarda ise 150 kilometre menzilli SİPER Blok II Füzesi, kullanıma sunulacak.

Öte yandan yine SSİK’te alan karar doğrultusunda; Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-O+’ın da seri üretim faaliyetlerine başlanılacak. HİSAR-O+ sisteminin prototipi, bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmişti. Alınan bu karar ile seri üretim teslimatları başlayacak olan sistem, hem 25 kilometre menzilli IIR güdümlü hem de 35+ kilometre menzilli RF güdümlü füze seçeneklerine sahip. HİSAR-O+ Sistemi’nde kullanılan RF Güdümlü Hava Savunma Füzesi, aynı zamanda İSTİF Sınıf Firkateynler’e entegre edilecek MİDLAS Milli Dikey Atım Sistemi’nde de ‘HİSAR-D RF‘ adıyla kullanılacak.

Toplantıda, Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (MANPADS) SUNGUR için de seri üretim kararı alındı. Kısa süre önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen SUNGUR Füzesi, 8 kilometre menzile ve 4.5 kilometre irtifa limitine sahip. IIR Arayıcı Başlıklı Füze, Dünya’nın en gelişmiş MANPADS’leri arasında bulunuyor.

Daha önce envantere alınan KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile HİSAR-A+ Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi de göz önüne alındığında Türkiye, 2023 yılı içerisinde milli katmanlı hava savunma ağını teçhiz etmiş olacak. Bundan sonra, mevcut sistemlere yeni kabiliyetler kazandırılmasına odaklanılacağı öngörülüyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu