SOM siparişleri devam ediyor, KTJ-3200 çok yakında hizmette

Roketsan-ATMACA-Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, sektör basının internet ortamında yayın yapan temsilcileri ile online olarak bir araya geldi.

Online olarak gerçekleşen görüşme esnasında SavunmaSanayiST.com Genel Yayın Yönetmeni Anıl ŞAHİN tarafından yönetilen SOM Seyir Füzesi ve yerli turbojet motoru KTJ-3200 ile ilgili soruyu yanıtlayan Başkan DEMİR, “SOM siparişlerimiz devam ediyor. SOM’da ve ATMACA’da edinilen teknolojiler malum. Hem hava platformundan hem de deniz platformundan attığınız gibi bunu karadan da atabilirsiniz. Motorunda yapacağınız değişiklikler ile menzilini uzatabilirsiniz ve bir dizi alternatif var. Orada siparişler ve üretimler devam ederken, Kale Grubu da önemli bir mesafe aldı. Yerli Turbojet Motoru KTJ-3200’ün testlerinin birçoğu başarıyla geçti. Motorun gücü için belirli bir hedefimiz vardı ve oraya yaklaşmışlardı ama tam olarak ulaşamamışlardı. Oraya ulaşmak ile ilgili sorunları da çözdüler. Testler gayet iyi gitti, son aşamalardayız. Yani SOM veya ATMACA türü füzelerimizde yerli motor kullanmaya çok çok yakınız. Bu tabi diğer gruplarda da bizim önümüzü açacak. Kısacası, seyir füzelerinin çeşitli platformlardan atılan versiyonları gündemimizde, şu an için SOM ve ATMACA’yı konuşuyoruz ama değişik versiyonları da yakında gündeme gelebilir” ifadelerinde bulundu.

STM Banner

SOM Seyir Füzesi

Hava Kuvvetleri Komutanlığının (Hv.K.K.lığı) seyir füzesi ihtiyacının giderilmesi amacıyla Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) Geliştirme Projesi, 2006 yılının Nisan ayında TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) ana yürütücülüğünde başlatılmıştı. SOM Sisteminin modüler yapısı, farklı varyantların oluşturulmasına olanak sağlayarak benzer füze sistemlerine kıyasla daha fazla operasyonel esneklik sunmaktadır. 230 kg harp başlığı ağırlığına sahip füzenin toplam ağırlığı yaklaşık 600 kg’dır. Füzenin toplam boyu yaklaşık 4 metredir ve 250+ kilometre menzile sahiptir.

Proje kapsamında, şu ana kadar SOM-A ve SOM-B1 Füzelerinin geliştirme faaliyetleri tamamlanarak Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslimatları gerçekleştirildi. SOM-B2, SOM-C1, SOM-C2 ve SOM-J Füzelerinin geliştirme çalışmaları ise halihazırda devam ediyor.

KTJ-3200

KTJ-3200 Turbojet Motor

TÜBİTAK-SAGE ve Roketsan tarafından geliştirilen SOM ile ATMACA Füzeleri’nin üretiminde kullanılacak olan motora ait alt sistemlerinin tasarımı, üretimi, testlerinin yapılması, teknoloji gösteriminin gerçekleştirilmesi, eğitim ve bakımı ile Teknik Veri Paketi (TVP) hazırlanmasını kapsayan “Turbojet Motor Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Kale Arge tarafından 2013 yılında geliştirime faaliyetlerine başlanan KTJ-3200 turbojet motoru, halihazırda SOM Füzesinin seri üretiminde kullanılan ve Fransa’dan tedarik edilen TR-40 Turbojet Motorunun yerini alacak. Ayrıca yerli motor sayesinde SOM Füzesinde, menzil arttırımına da gidilebilecek.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Kale sıfırdan başlamadı,önünde Fransız Microturbo vardı. Yapılan elbet tersine mühendislik. Tanıdığım
    tornacılar vardı : ” Abi, atom bombası mı ? Bir göreyim, aynısını yaparım ” diyen. Gülüyorsunuz değil mi ? Öyle veya böyle ihtiyaç makamının tam memnun olacağı şekilde teslimatın sırası gelsin artık. Sabırsızlığımız anlaşılabilir. Hadi bir son gayret !!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu