Fransız araştırmacı gazetecilik ve haber sitesi Disclose’un özel haberine göre Fransa ve Mısır, 26 Nisan’da dev bir silah anlaşmasına imza attı.
Disclose’un edindiği belgelere göre Mısır, Fransa’dan yaklaşık 3.95 milyar euro’ya 30 adet Rafale savaş uçağı tedarik edecek.
30 Rafale savaş uçağı ve mühimmatlar
Mısır’ın satın alacağı iddia edilen Dassault Aviation üretimi Rafale savaş uçakların maliyeti yaklaşık olarak 3.75 milyar euro olarak belirtiliyor. Uçakların yanında teslim alınması beklenen MBDA ve Safran firmalarının üretimi olan füzeler için imzalanan iki ayrı anlaşmanın bedeli ise 200 milyon euro’yu buluyor. Anlaşmanın toplam bedeli ise yaklaşık 4 milyar euro’ya yakın.
Reuters’a haber hakkında konuşan Fransız hükümeti kaynakları Mısır ile Rafale tedariki konusundaki görüşmelerin “oldukça ileri düzeyde olduğunu” ve anlaşmanın yakında duyurulabileceğini belirtti.
Sisi anlaşmanın gizli kalmasını istedi
Kendisini aynı zamanda sivil toplum kuruluşu olarak da nitelendiren Disclose’un kaynaklarına göre iki ülke arasındaki dev silah anlaşması 26 Nisan’da imzalanmasına rağmen Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin isteği üzerine kamuoyuyla paylaşılmadı.
Fransa, anlaşma kapsamında Mısır’a %85 hazine garantisi de temin edecek. Ön satış sözleşmesinin bugün veya yarın Paris’i ziyaret edecek olan Mısırlı yetkililer tarafından imzalanması bekleniyor.
Mısır Hava Kuvvetleri ve Rafale
Mısır, 2015 yılında Rafale savaş uçaklarının ilk yabancı müşterisi olmuştu. 2015’te imzalanan 5.2 milyar euro’luk silah anlaşması kapsamında Mısır’a 24 adet Rafale savaş uçağı satılmıştı. Anlaşma paketinde 12 adetlik opsiyonel alım olduğu da iddia ediliyordu fakat Mısır bu opsiyonunu bugüne kadar kullanmamıştı. 24 adetlik ilk siparişin büyük bir kısmı ise Mısır Hava Kuvvetlerine teslim edilmiş durumda.
Sisi’ye Paris’te kırmızı halı ve şeref nişanı
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Aralık 2020’de Paris’i ziyaret eden Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin ayaklarına kırmızı halılar sermişti. Macron, bu ziyaret sırasında Sisi’ye “Legion d’Honneur” nişanını da takdim etmişti.
Şeref Nişanı olarak da bilinen Ordre national de la Légion d’honneur, Napolyon Bonapart’ın 19 Mayıs 1802 tarihinde imzaladığı bir kanun ile Fransa’nın en yüksek dereceli sivil nişanı olarak kabul edildi.
Nişan devlet başkanları başta olmak üzere siyaset ve sanat camiasından birçok kişiye veriliyor.
Fransa için silah satışlarında demokrasi ve insan hakları ikinci planda
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sisi’nin Paris ziyareti sırasında gerçekleştirdiği basın toplantısı sırasında “Fransa, Mısır’a yaptığı silah satışlarını insan haklarının geliştirilmesi şartına bağlamayacak. Bu Mısır’ın terörle mücadelesini sekteye uğratır” ifadelerini kullanmıştı.
Macron: “Bunu yapmayacağız. Diyalog, boykottan iyidir. Bunu yaparsak Mısır daha savunmasız hale gelir.”
“Kara bahtlı” Rafale
10 yılı aşkın bir süre boyunca birçok ülkeyle yürütülen müzakerelere rağmen Rafale hiçbir ülkeye ihraç edilememişti. Hatta Rafale için bir dönem “satılamayan uçak” dahi deniliyordu. Ta ki 2015 yılına kadar. Mısır, uçağın ilk müşterisi oldu. Fransız havacılık devi Dassault Aviation’un ürettiği ve 2004 yılından itibaren satışı için büyük çabalar gösterdiği Rafale uçaklarına yönelik ilgi özellikle son yıllarda artmış durumda.
İlk kez Mısır’a ihraç edilen Rafale’in satışı hiç de kolay olmadı. Anlaşmaya göre satış bedelinin yarısından fazlası Fransız bankalarından sağlanmıştı ve kefalet sözleşmesi gereği ödeme gerçekleştirilmezse kapısı çalınacak olan Fransız hazinesi olacaktı. Bugün imzalandığı iddia edilen anlaşma da benzer bir şekilde %85 hazine garantisi temin ediyor.
Mısır’a yönelik ihracattan sonra Rafale’in kara bahtı tersine döndü. Bir sonraki satış haberi birkaç ay sonra Katar’dan geldi. 24 adet Rafale’in 6.3 milyar euro bedelle Katar Hava Kuvvetleri envanterine gireceği ilan edildi. Katar Emiri Temim’in sözleşmeye 24 uçağa ek olarak 12 adet uçağın satın alınmasına dair opsiyon eklettiği bilgisi Paris’te sevinçle karşılandı. Peşinden Hindistan ve Yunanistan… Rafale’in bugüne kadar ihraç edildiği ülkelerin sayısı 4’e ulaşmış durumda. Pek çok ülkeyle ise müzakereler halen devam ediyor.
GÜNCELLEME: Mısır Ordu Sözcüsü General Tamir er-Rıfai, Mısır’ın Fransa ile 30 adet Rafale savaş uçağı tedariki için anlaşmaya vardığını teyit etti.
https://twitter.com/EgyArmySpox/status/1389339349381173257
ÖNERİLEN İÇERİK: Mısır Hava Kuvvetleri analizi
Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Disclose, Reuters
Kendi uçağımızı hızlandırmalıyız.sıkıntı sadece motorda ise motor Çin ,Ukrayna yada Rusya’dan TEM’in edilmeli.takılacak silahlar hemen hemen tamam gibi,aviyoniktede StM ve ASELSAN birlikte yapabilir.gövde Tusaş,Motor TEİ .hızlandırılmalı.Abd vermiyecek belli artık.Motorda da sıkıntı çıkaracak.İngilizler Rolce Royce verirse belki ama daha bazal ertelemeden bu iş başlamalı.
Mısırın Yunanın bae nin silahlanması,Abd nin bölgede üslerini Türkiyeye yönelik artırması hayırlı değil.bu Mısırın bu kadar silahlanması çok ilginç.ki israil asla buna izin vermezdi çünkü geçmişte defalarca savaştılar.biz mutlak s 400 sayısını artırmalı milli muharip uçak yapılana kadar eksiğimiz giderilmeli.
Kamer kardeşim, seni takdir ediyorum.
Nazik yorumunuz için teşekkür ediyorum hocam :)