MKEK tarafından geliştirilen CIWS’in maketi görüntülendi

Roketsan-ATMACA-Banner

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından geliştirilen Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS)’ne ait maket görüntülendi.

ANADOLU KARTALI 2021 Tatbikatı’nın 30 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen Basın ve Seçkin Gözlemci Günü esnasında, Türk savunma sanayii şirketleri tarafından bazı ürünler sergilendi. MKEK tarafından sergilenen ürünler arasında, şirketin bir süredir geliştirdiği Yakın Hava Savunma Sistemi’ne ait maket de yer aldı.

STM Banner

MKEK tarafından geliştirilen CIWS ile ilgili ilk açıklama, Mart 2021’de yapılmıştı. MKEK Genel Müdürü Yasin AKDER tarafından yapılan açıklamada, “Kurumumuz tarafından yerli ve millî imkânlarla geliştirilecek ve bu konudaki yurt dışı bağlılığını ortadan kaldıracak olan Yakın Hava Savunma Sistemi projesiyle gemi platformlarının başta güdümlü mermiler olmak üzere havadan karaya füzeler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, uçakla ve helikopterlere karşı hava savunmasının bu projeyle en etkili şekilde karşılanması amaçlanmaktadır.” ifadelerine yer verilmişti.

Kurumun geliştirdiği CIWS sisteminin, Türk Deniz Kuvvetleri tarafında da halihazırda kullanılan ABD üretimi Phalanx CIWS’e benzediği görüldü. CIWS’in 20 milimetre çapında olacağı bilinirken; deniz platformlarında ilaveten taktik tekerlekli araca da monte edilebileceği tahmin edilmektedir.

Phalanx-CIWS
Temsili Görsel

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan GABYA Sınıfı Firkateynlerde ve bazı çıkarma gemilerinde, ABD üretimi 20 milimetrelik Phalanx CIWS sistemi kullanılıyor. BARBAROS ve YAVUZ Sınıfı Firkateynler ise İsviçre üretimi 25 milimetrelik Sea Zenith CIWS sistemini kullanıyorlar. BARBAROS Sınıfı Firkateynlerde kullanılan Sea Zenith CIWS sistemleri, ‘BARBAROS Sınıfı Firkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu‘ Projesi kapsamında ASELSAN üretimi 35 milimetrelik GÖKDENİZ CIWS sistemi ile değiştirilecekler.

Ayrıca halihazırda inşa faaliyetleri devam eden MİLGEM İSTİF Sınıfı Firkateyn TCG İSTANBUL (F-515)’da, Phalanx CIWS sisteminin kullanılması planlanmıştır. Ancak alınan yeni karar ile TCG İSTANBUL, GÖKDENİZ ile teçhiz edilecektir.

ÖNERİLEN İÇERİK: Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin motoru için Ukrayna seçildi

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin motoru için Ukrayna seçildi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu