Murat İKİNCİ’den Roketsan uydu fırlatma programı açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ, Uydu Teknolojileri Haftası etkinliği kapsamında Roketsan’ın uydu fırlatma sistemleri alanındaki çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Roketsan Genel Müdürü İKİNCİ tarafından yapılan açıklamada, “Roketsan olarak bizler, uydularımızı uzaya taşımak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aslında Roketsan’a verilmiş olan en büyük görev, bağımsız olarak ülkemizin uzaya erişimini sağlamak. Bu görev, 2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlık ettiği Savunma Sanayii İcra Kurulu’nda alınan bir karar doğrultusunda başladı. Bu karar neticesinde Roketsan, ülkemizin uzaya bağımsız olarak erişimini sağlamak üzere görevlendirildi. Geldiğimiz nokta itibari ile Roketsan’da yapılan çalışmalarla tamamen milli teknoloji kullanılarak müteakip seferler uzaya erişim sağlandı.

STM Banner

Son olarak 29 Ekim’da yapmış olduğumuz çalışmalarla dört kez üst üste 136 kilometreye yaklaşık bir irtifaya ulaşmaya başardık. Burada temel gayemiz, aslında geliştirmiş olduğumuz; yerli ve milli sistemleri, navigasyon sistemlerini, sıvı yakıtlı itki sistemlerini, büyük katı yakıtlı motorları, uzayda seyrüsefer sistemlerini, yeni materyalleri, ısıya dayanaklı malzemeleri test etmek ve nihai hedef olan MUFA dediğimiz “Mikro Uydu Fırlatma Sistemi”ni İnşallah başarıyla hayata geçirmek.

Bugünkü başarının altında, TÜRKSAT-5A uydumuzu hepinizin bildiği gibi SpaceX firmasının roketleri uzaya taşıdı. Bizlerin Roketsan olarak görevi; mikro uydu dediğimiz 100 kilogram civarındaki uyduları, ülkemizin teknolojisi ile yine ülkemizin topraklarından uzaya bağımsız olarak ulaştırıp yörüngesine yerleştirmeyi sağlamak. Bu görevi yerine getirmek için son derece yetkin bir ekip, özveriyle ve çok ciddi bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Roketsan bünyesinde bunun için gerekli olan bütün temel teknolojileri, bizimle beraber hareket eden ekosistemimizde bulunan üniversitelerle, araştırma merkezleriyle, alt kollarımızla beraber gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Uydu Fırlatma Aracı

Şu anda gelmiş olduğumuz nokta itibariyle Türkiye, uzaya bağımsız olarak erişimi sağlamış bir ülke durumunda. Ancak bundan sonraki hedefimiz; 100 kilogramlık bir uyduyu, yaklaşık 400 kilometre civarında bir yörüngeye kendi imkanlarımızla yerleştirebilmek.

Geçtiğimiz yıl 29 Ekim’de yapmış olduğumuz çalışmaların sonucunda, uzayda bir uyduyu yörüngeye yerleştirebilmek için uzaydaki uydu kapsülünü açma çalışmalarını tamamladık. Bu çalışmaların hepsini, Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla açmış olduğumuz Roketsan İleri Teknolojiler Merkezi’nde gerçekleştiriyoruz.

Türkiye her ne kadar fırlatma için uygun bir coğrafya olmasa da bizler Mikro Uydu Fırlatma Sistemimiz ile kendi coğrafyamızdan, kendi geliştirdiğimiz uydumuzu, kendi roketimizle yaklaşık 400 kilometrelik bir yörüngeye yerleştirmeyi düşünüyoruz. Bunun için de emin adımlarla ilerlemeye deva ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Müjdeler olsun,çok sevidirici. Bir sorum olacak : Türkiye’nin pek de bu işe ideal şekilde uygun bir
    coğrafyada olmadığından bahsedilmiş. Evet Guyana’ya komşu değiliz ama Baykonur’a ne demeli ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu