Roketsan’dan harp başlığı ve reaktif zırhlara yerli hammadde

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda savunma sanayiinde dünyanın ilk 100 firması arasında yer alan milli gururumuz Roketsan’dan önemli müjdeler verdi.

Roketsan’ın Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Hammadde Üretim Tesisinin açılışına katılan Cumhurbaşkanı ERDOĞAN; Roketsan’ın, milli hammadde üretim tesisleriyle dışa bağımlılığı azaltmakta büyük bir kilometre taşını daha geride bıraktığını ilan etti.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Roketsan’ın Elmadağ’daki tesislerine canlı bağlantı yapılarak açılışı gerçekleştirilen Hammadde Üretim Tesisi ile yıllık 80 ton olan hammadde ihtiyacının 55 tonu, yıl sonu itibarıyla bu tesislerde milli olarak üretilecek. Füze ve roket harp başlığı patlayıcıları ile reaktif zırh sistemleri için kritik öneme sahip bu kabiliyet ile yurt dışı bağımlılığı önemli ölçüde kırılacak.

Roketsan Hammadde Üretim Tesisi, savunma sanayiindeki kritik bileşenlerin yerlileştirilmesi hedefi açısından hayati öneme sahip.

Roketsan

HMX

Oktojen veya homocyclonite olarak da bilinen, formülü C4H8N8O8 olan HMX ilk kez 1942 yılında İngiltere’de üretilmiştir. HMX ismi bir kısaltmadır ve Yüksek Eriyici Patlayıcı (High Melting Explosive)’dan türetildiği düşünülmektedir. HMX kokusuz, beyaz ya da şeffaf kristillar halindedir. Isı, darbe ve sürtünmelere karşı hassas değildir. Zehirli olan bu madde karaciğer ve merkezi sinir sistemine büyük hasarlar verebilir. Plastik patlayıcılarda yaygın olarak kullanıldığı gibi roket yakıtı olarak da kullanılır.

HMX, temelde RDX imalatında ortaya çıkan bir yan üründür. Woolwich yöntemi ile RDX imal edilirken bazı kristallerin farkedilmesi sonucunda keşfedilmiştir. RDX’e göre daha yoğun olup daha yüksek infilak hızına sahiptir. Bachman yöntemi ile HMX yan ürün olarak üretilmekten çıkıp ana ürün olarak elde edilmeye başlanmıştır. HMX’in üretim maliyeti RDX’in yaklaşık 4 katıdır.

RDX

RDX, ilk defa 1899 yılında tıbbi amaçlar üzerine üretililmiştir. 1920 yılından itibaren patlayıcı olarak kullanılmaya başlanmış olsa da büyük sıçrama, İkinci Dünya Savaşı sırasında niteliklerinin iyileştirilmesi ile gerçekleşmiştir. Bu zamandan önce hegzojen isimiyle bilinen bu madde, Royal Demolition Explosive veya Research and Development Explosive’in kısaltması olarak RDX ismini almıştır. Formülü C3H6N6O6’dür. Fare zehri olarak da kullanılan bu madde çok zehirlidir. Meşhur C4 ve Semtex gibi plastik patlayıcılarda RDX bulunur. İmalatı oldukça kolay ve düşük maliyete sahiptir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu