Rus yapımı Orion-E MALE Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), Ukrayna’da Kornet Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) atışı gerçekleştirdi.
Rusya Federasyonu tarafından 2011 yılında geliştirilmeye başlanan “Orion-E” SİHA, Ukrayna topraklarında Kornet ATGM atışı gerçekleştirdi. TASS Haber Ajansı tarafından yayımlanan görüntülerde; Rusya tarafından Ukrayna’nın işgalinde kullanılan Orion-E SİHA’nın, bir binayı vurduğu görülüyor.
Görüntü kalitesi oldukça vasat olan Orion-E SİHA’nın elektro-optik sensörü, ATGM’nin infilak etmesinin ardından uzun bir süre boyunca işlevsiz kalıyor. Orion-E, daha önce Kırım’da gerçekleştirilen bir atış testi kapsamında yerde bulunan L-39 savaş uçağını vurmuştu.
Rusya’ya ait Orion-E SİHA, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında aktif olarak kullanılıyor. pic.twitter.com/8NjbSc8f48
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) March 4, 2022
Rusya’nın ilk Orta İrtifa – Uzun Havada Kalış (MALE) sınıfı İHA’sı olan Orion-E, henüz 2017 yılında tanıtıldı. 200 kilogram faydalı yük ile 24 saat havada kalabilen SİHA, performans olarak daha düşük olsa da TUSAŞ üretimi ANKA İHA ile aynı sınıfta bulunuyor. Servis irtifası 25.000 feet olan Orion-E; 8 metre uzunluğa, 16 metre kanat açıklığına, 1000 kilogram azami ağırlığa ve 200 km/s azami hıza sahip.
Kısa süre önce Suriye’de test edilen ve akabinde Rus ordusu envanterine alınan Orion-E İnsansız Hava Aracı, geçtiğimiz yıl Rusya’nın Ryazan bölgesinde bulunan Listvyanka köyünde kırıma uğrayıp düşmüştü. Mart 2021’de ise Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da bir dizi testlere tabi tutulmuştu.
Orion’dan ateşlenen Rus mühimmatının ise Kornet (9M133FM-3) ATGM’nin yeni bir varyantına benziyor zira mühimmata farklı bir başlığın kullanıldığı görülebiliyor. Inokhodets, Forpost ve Altius gibi Rus SİHA’larından kullanılabilecek olan Kornet mühimmatı, 10 km menzile sahip Kornet-D mühimmatı üzerinden geliştirildi. Kornet’in 4+ km menzile sahip olduğu tahmin ediliyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: BAYRAKTAR AKINCI-B Gökyüzüyle Buluştu
Kaynak: SavunmaSanayiST.com