Rusya Devriye Botu’na MAM-L’ye Karşı AKS Entegre Etti

Roketsan-ATMACA-Banner

Rus Donanması, MAM-L mühimmatına karşı Raptor Sınıfı Devriye Botları’nı Afghanit Aktif Koruma Sistemi (AKS) ile teçhiz ediyorlar.

Ukrayna Ordusu’na ait Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA), Şubat 2022’den bu yana en az 2 adet Rus Raptor Sınıfı Devriye Botu’nu vurdular. Roketsan üretimi MAM-L mühimmatıyla vurulan Raptor Sınıfı Botlar, ciddi miktarda hasar aldılar ve hatta ikiye bölündüler.

STM Banner

MAM-L mühimmatına karşı Rus Donanması, ilginç bir tedbir aldı. Normalde zırhlı kara platformları için geliştirilen ve tanksavar güdümlü füzelerin imhasını amaçlayan Afghanit Aktif Koruma Sistemi, Raptor Sınıfı Botlara entegre edildi. Rus Donanması’nın, her bir Raptor Sınıfı Bota iki adet karşı tedbir mühimmatı atıcısı ve iki adet de tetik radar entegre ettiği görüntülendi.

Esasına aktif koruma sistemleri, karadan-karaya tanksavar güdümlü füzelere karşı geliştirildiler. Roketsan üretimi MAM-L mühimmatı ise insanlı veya insansız hava platformları tarafından kullanılıyor. Bu sebepten ötürü Rus Donanması tarafından Raptor botlarına yapılan bu uygulamanın ne denli etkili olacağı, henüz bilinmiyor. Ancak bu uygulama, Ukrayna Ordusu’nun halen Bayraktar TB2 SİHA’ları aktif bir şekilde kullandığını gözler önüne seriyor.

Raptor Sınıfı Botların Bayraktar TB2 İle Vurulması

MAM-L Mini Akıllı Mühimmat

Yaklaşık 22 kilogram ağırlığa sahip MAM-L mühimmatının, 23 ton ağırlığındaki Raptor Sınıfı bir bota verdiği hasar sosyal medyada da tartışma konusu oldu. Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilen MAM-L mühimmatı; yarı aktif lazer arayıcı başlığa, 15 kilometre azami menzile ve 1 metre uzunluğa sahiptir.

Zırh delici, yüksek infilaklı parçacık etkili veya termobarik harp başlığı ile teçhiz edilebilen MAM-L mühimmatı, 2015 yılından beri kullanılıyor. Türkiye’nin ilk SİHA mühimmatı olan MAM-L’den, şu ana kadar binlerce adet üretildiği ve 10’dan fazla ülke tarafından halihazırda kullanımda olduğu biliniyor.

aksungur-mam-l

Oldukça hafif olması sebebiyle faydalı yük kapasitesinin düşük olduğu hava platformları tarafından rahatlıkla kullanılabilen MAM-L mühimmatı, L-UMTAS Anti-Tank Füzesi üzerinden geliştirildi. Safkan bir anti-tank mühimmatı üzerinden geliştirilen MAM-L, bu sebepten ötürü ağır zırhlı hedeflere dahi nüfuz edebiliyor. Öte yandan Roketsan tarafından geliştirilen bir diğer SİHA mühimmatı olan MAM-T ise Mark-81 Genel Maksat Bombası benzeri bir hasar oluşturabiliyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: SUNGUR Hava Savunma Füzesi Envanter Girdi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu