Rusya, S-400 Hava Savunma Sistemi’nin (HSS) savaş yeteneklerini yabancı askeri ataşelere göstermek için tatbikat başlattı.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre; Rus askeri uzmanlar, S-400 ve Pantsir-S Hava Savunma Sistemleri’nin savaş yeteneklerini Astrakhan Bölgesi’ndeki Ashuluk Test Sahası’nda gerçek mühimmatlar kullanılarak 52 ülkeden katılan askeri ataşelere gösterdiler.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 28 Nisan tarihinde; Asya, Afrika, Avrupa ve Latin Amerika’nın 52 ülkesinden yaklaşık 80 askeri diplomatik temsilcinin, Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’nin Astrakhan Bölgesi’ndeki Muharebe Eğitim ve Muharebe İstihdam Merkezi’nin Ashuluk Test Sahası’nı ziyaret ettiği belirtildi.
Ayrıca Bakanlık açıklamasında; test sahasında yapılan atışların üç farklı taktik aşamada gerçekleştiği, savunma sistemlerinin çeşitli füze ve hava hedeflerine kitlenip hangi performansta çalıştığının temsilcilere tanıtıldığı belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığı, “S-400 ve Pantsir-S Hava Savunma Sistemlerinden oluşan bölükler; hava soluyan ve balistik hedefleri, seyir füzelerini ve karadan karaya bazı mühimmatları simüle eden tüm hedef füzeleri tespit etti ve başarıyla imha etti” ifadesini kullandı.
Rusya Savunma Bakanlığı, düzenli olarak yabancı askeri ataşeleri çeşitli etkinliklere davet ediyor. 2020’de yabancı askeri diplomatlar 20’nin üzerinde etkinliğe katıldı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın vurguladığı gibi, son etkinlik Rus Ordusunun faaliyetlerinin şeffaflığını artırmak için düzenlenen planlı bir eğitim idi.
S-400 ve Pantsir-S
S-400 (NATO rapor adı: SA-21 Growler), 2007 yılında hizmete giren Rusya’nın üretmiş olduğu son model uzun menzilli karadan havaya füze sistemidir. Uçakları ve füzeleri imha etmek için tasarlanmıştır. İddiaya göre S-400, 400 km’ye kadar mesafede ve 30 km irtifada hedefleri imha edebilme özelliğine sahiptir.
Pantsir sistemi, taşıdığı uçaksavar namluları ve füzeleri ile hava hedeflerini vurmak için tasarlanmış, telsiz komutalı güdüm ve radar izleme özelliğine sahip kısa menzilli bir silahtır. Pantsir, 15 km’ye kadar irtifada ve 20 km menzildeki hedefleri vurmak için füze/namlu sistemlerinin birleştirildiği bir platformdur.
ÖNERİLEN İÇERİK: BMC Power ALTAY’ın yerli motorunu ilk kez ateşledi