Yunanistan Kara Kuvvetleri analizi

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan ile yaşanmakta olan başta Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi sorunları, Yunanistan’ın kabul edilemez isteklerini dayatması ve müzakereden uzak bir tavır sergilemesi ile bir krize dönüştü.

Özellikle denizlerde atışlı tatbikatların gerçekleştirilmesi ve havada atılan devriyeler sırasında iki taraf uçaklarının karşı karşıya gelmesi, kilitlerin havada uçuşması, sıcak çatışma ihtimalini gündeme getirdi.

STM Banner

Hazırladığımız bu analizde, girdikleri son çatışma olan Kıbrıs Harekatı’ndan bu yana savaş tecrübesi bulunmayan ve çok az saha tecrübesi bulunan, ülkemizi hedef alarak yapılanan Yunan Kara Kuvvetleri’nin ekipmanlarını, araçlarını nicelik ve nitelik üzerine değerlendirerek Yunan ordusunun Kara Kuvvetleri özelinde ne kadar güçlü olduğuna dair kafalarda oluşan soru işaretini gidermeye çalışacağız.

Yunan Kara Kuvvetleri personeli gönüllü, askere alınmış ve profesyonel olmak üzere 3 sınıftan oluşur ve mevcudu yaklaşık 90.000’dir. Savaş zamanında ise bu rakam 700 binlere ulaşabilmektedir. Personel mevcudunun 1/3 ‘ünü askere alınmışlar oluşturur. Geri kalan kısmın büyük çoğunluğu ise profesyonel sınıfını oluşturmaktadır. Yunan Kara Kuvvetleri’nin ekipmanlarını değerlendirmeye başlarken belki de bizim için tek kötü haber olan ana muharebe tankları ile başlayalım.

Ana Muharebe Tankı

Yunan tank gücünün bel kemiğini 2003 yılında sipariş verilen, 2006-2009 yılları arasında Yunaninstan’da lisans altında üretilen 170 adet Leopard 2A6 HEL tankları oluşturuyor. Buna ek olarak 183 adet Leopard 2A4 tankı envanterlerinde mevcut. Günümüze göre modern kabul edilen 353 adet 2 farklı Leopard 2 serisi tanklarının yanı sıra 501 adet Leopard 1A5, 312 adet M60A3, 357 adet M60A1 ve 400 adet M48A5 MOLF tankları da Yunan Kara Kuvvetleri’ne hizmet ediyor. Ürün çeşitleri bakımından Türk tank envanterine oldukça benzer bir envanterin karşımıza çıktığını görüyoruz hatta Türk Kara Kuvvetleri hizmetinde de bulunan Leopard 1, M60 ve M48 serisi tanklar ve Leopard 2A4 tankları Yunan güçlerine oranla ülkemizde daha fazla bulunuyor. Dananın kuyruğu ise konu Leopard 2A6 HEL tanklarına geldiğinde kopuyor.

Yunanistan’da lisans altında üretilen tanklarda küçük miktarlarda üretimde yaşanan ufak sıkıntılar her ne kadar Alman 2A6’larına göre ufak bir miktar fark yaratıyor olsa da L55 topu ve özellikle sabot mühimmatlara karşı yüksek efektifliğe sahip pasif korunması ile Leopard 2A6, düşman tanklarının baş başa kalmak istemeyeceği bir tank. Batı Trakya ve Yunanistan iç kesimlerinde etkinliği zorlu arazi sebebiyle sınırlı kalacak olsa da Doğu Trakya Düzlükleri’nde üstün düşman hatlarını yarma kabiliyetleri onu görev alacağı arazilere göre değişiklik gösterse de oldukça tehlikeli kılıyor. Katar ve Macaristan’a Leopard 2A7+ satışı yapan Almanya, geçtiğimiz yıllarda hareketlenen tank pazarına adeta buranın ağası benim diyerek bir giriş yapmıştı. Yunan 2A6 tanklarının üretiminde görev alan bazı şirketler, Yunanistan’daki varlıklarını sürdürüyor. Katar’a satılan tankların üretiminde aktif rol alan, Macaristan’a yapılacak teslimatlar için de parça temin etmeye devam edecek şirketlerin varlığı, önümüzdeki yıllarda Yunanistan’da Leopard 2A7 + üretiminin olabileceği sinyallerini veriyor.

Avrupa Savunma Ajansı (EDA), önümüzdeki yıllarda başlatılmak üzere 4 ülke ile mevcut Leopard 2 tanklarını 2A7+ seviyesine yükseltmek ya da 2A7+ tedarik etmek için görüşmeler yürütüyor. Bu 4 üye ülkeden 2 tanesi ise bizi doğrudan ilgilendiriyor: Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi.

EDA ile sürdürülen görüşmeler, Yunanistan’da varlığını devam ettiren şirketler ve artan dedikodular ilerleyen yıllarda Yunan tank gücüne 2A7+ tanklarının katılabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Leopard 2A6 HEL tankları dışında mevcut Yunan tank envanterine baktığımızda, henüz kapsamlı modernizasyon yaşamayan Leopard 2A4 tankları sayılarının azlığı sebebi ile önemli bir tehdit olmaktan uzak. Diğer Leopard 1A5, M60A3, M60A1 ve M48A5 MOLF tankları ise geçerliliğini yitirmiş olup modernize edilmedikleri taktirde ömürlerini yakın zamanda tamamlayacaklar.

Saldırı Helikopteri

En büyük kozlarını geçtikten sonra ise sıra Yunan yırtıcı kuşlarına geliyor. Bu konuda ise başı Boeing AH-64 Apache helikopterleri çekiyor. Yunan Kara Kuvvetleri hizmetinde A+ ve D modelleri olmak üzere 2 farklı Apache helikopterlerinden 28 adet bulunuyor. Geçtiğimiz yılda ise AH-64’lere ek olarak 70 adet OH-58D Kiowa Warrior silahlı keşif helikopterleri Yunanistan’a ulaştı. 36 adedini faal olarak operasyonlarda kullanılacak olan OH-58D helikopterlerinin silah gücünü AGM-114K Hellfire hava-kara füzesi, 70 mm’lik Hydra roketi ve 50 kalibrelik makineli tüfek oluşturuyor. Apache’lere oranla becerileri sınırlı olan Kiowa Warrior’lar kesin bir hava üstünlüğü sağlanamadığı taktirde pek bir etki yapamayacaktır. AH-64A+ helikopterleri yüksek ateş gücü kabiliyeti ile AH-64D helikopterleri ise Longbow radarı ile öne çıkıyor. Özellikle Longbow, aynı anda 128 hedefi takip edebilen, 16 hedefe angaje olabilen ve diğer Apache’lerle veri paylaşımı yapabilmesi ile oldukça büyük bir tehdit.

Topçu Sistemleri ve ÇNRA

Yunan Kara Kuvvetleri’nin elini güçlendiren bir diğer alan ise topçu sistemleridir. 25 adet PzH2000, 12 adet M109A5, 223 adet M109A3GEA2, 50 adet M109A3GEA1, 82 adet M109A2, 51 adet M109A1B kundağı motorlu top Yunan güçlerinde görev almaktadır. Nicelik olarak baktğımızda karşımıza 443 adet kundağı motorlu top karşımıza çıkıyorken gerçekleştirilen modernizasyonlar ile büyük bir çoğunluğu oldukça isabetli atışlarla önemli bir ateş desteği sağlayabilir. Bunlara ek olarak 110 adet M110A2 kundağı motorlu top da envanterlerinde bulunmaktadır.

ÇNRA sistemlerini incelediğimizde ise 36 adet M270 MLRS ve 116 adet Çekoslovakya yapımı RM-70’ler bizi karşılıyor. MGM-140A ATACMS Block1 füzeleri atabilen M270 sistemi nicelik olarak yeterli olmasa da nitelik olarak başarılı bir ürün. Özellikle ATACMS Block1 füzeleri 165 kilometrelik menzile sahip olmaları ve düşük sapma payına sahip olmaları ile uzun mesafede önemli bir tedit. RM-70’ler ise ömrünü tamamlayı ve emekliye ayrılmayı bekliyor.

Zırhlı Muharebe Araçları

Geçtiğimiz aylarda 350 adet M2A2 Bradley tedariği konusunda ABD ile temas kuran Yunanistan, bu zamana kadar bu konuda büyük zaafiyet yaşıyordu. M2A2 Bradley tedariği ile Leopard 2A6 HEL tanklarına eşlik edecek önemli bir güce kavuşacak fakat henüz bir imza atılmadığını düşünerek kalan ZMA gücüne baktığımızda ise birçoğu ZU-23 uçaksavar topu taşıyıcısına dönüştürülen 100 adet BMP-1P Ost karşılıyor. Bunun haricinde Yunan Kara Kuvvetleri herhangi bir Zırhlı Muharebe Aracı’na sahip değil.

Zırhlı Personel Taşıyıcı

Yunan Kara Kuvvetleri’nin bir diğer kanayan yarası ise ZPT’ler. Korunması NATO Standartı STANAG 4569 Level 4’ün altında olan 491 adet ELVO Leonidas II ve 2476 adet M113A1/A2 araçları Yunan Kara Kuvvetleri’ne aktif olarak görev alıyor. Nicelik olarak baktığımızda 3000’e yakın araç ile karşılaşıyor olsak da nitelik olarak incelediğimizde çağın gerisinde kalmış, 14.5mm ve daha büyük toplara karşı savunmasız, elektronik kabiliyetler açısından yetersiz, arazi performansı açısından özellikle zorlu arazilerde büyük sıkıntılar yaşayabilecek olduğunu görüyoruz.

ATGM Envanteri ve STA

196 adet Kornet-E atıcısının tamamı Humvee araçlarına monte edilmiş olup toplamda 1100 adet kullanıma hazır füze bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 366 adet BGM-71 TOW2 atıcısı ve 2000+ füze Yunan ATGM envanterinin en tehlikeli kısmını oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra 262 adet 9M111 Fagot ve 400 adet MILAN atıcısı füze sayısı belirli olmaksızın Yunanistan envanterinde bulunmaktadır. 12 adet M113TOW, TOW2 taşıyan araç bulunmaktadır. En büyük ATGM envanterlerinden birine sahip Türkiye’ye kıyasla oldukça az füzeye sahip olsa da Yunanistan, Kornet-E ve TOW2A füzeleri ile özellikle Batı Trakya’da savunma yaparken karşısındaki güçlere büyük kayıplar verdirebilir. Kornet-E atıcılarının tamamının Humvee’lere monte edilmiş olması büyük bir hayal kırıklığıdır.

Özet

Özetle, Yunan Kara Kuvvetleri özellikle Leopard 2A6 HEL tankları ve ileride tedarik edebileceği 2A7+ tankları ile öne çıkmakla beraber, ateş desteği konusunda hem nicelik hem nitelik olarak oldukça iyi kundağı motorlu topa sahiptir. ATACMS Block1 füzeleri piyadenin ihtiyaç duyduğu ateş desteği konusunda ellerini güçlü kılmaktadır. AH-64 Apache helikopterleri ortada Longbow radarı da olduğundan sayı olarak az olsalar da hava üstünlüğünün sahip olunduğu senaryolarda büyük bir etki yaratabilir. Düşman taarruz helikopterlerine karşı Longbow radarının varlığı karşı tarafı strateji değiştirmeye itebilir. Buraya kadar her şey oldukça iyi iken ZMA ve ZPT konusunda çok kötü durumdadır. Yüksek deliş kapasitesine sahip ATGM’lere sahip olan Yunanistan, bu silahları zorlu arazide varlık gösteremeyecek araçlara monte ederek ATGM’lerden beklenilen verimi elde etmekten çok uzaktır. Ekipman nezlinde en büyük zaafı lojistik ve tankların ihtiyaç duyacağı yakın ateş desteği üzerinedir. En güçlü olduğu alan ise ana muharebe tankları ve AH-64D’lerdir.

Bir diğer önemli sorun ise kapsamlı kara harekatı tecrübesinin bulunmamasıdır. Bu eksiklik, yerli üretim kapasitesinin çok sınırlı olması ve kaybedilen araçların yerine yenilerinin gelebilmesinin dışa bağımlı olması ile birleştiğinde uzun süren bir aksiyonda asla istemeyecekleri bir duruma düşeceklerini görüyoruz. Zorlu Batı Trakya’da uzun bir süre düşman kara unsurlarını durdurabilir fakat uzun vadede dayanmaları kaybedilen araç ve askerlerin yerine ne kadar sayıda ve ne kadar hızlı konabildiğine bağlıdır. Doğu Trakya üzerine yapacakları hücumlarda ise kısa zamanda önemli eşikler atlayabilecek olmalarına rağmen lojistik konusunda yaşanılan sıkıntılar ve yerli üretim desteği olmadığı taktirde ilerleyen zamanlarda bu durum, hızlı bir geri çekilmeye dönüşebilir. Eksikleri ve artılarıyla Yunan Kara Kuvvetleri, şartlara ve araziye bağlı olmak üzere aksiyon başlangıcında çok tehlikeli olabilecek iken günden güne etkisini kaybedip savunma yapmaya mecbur kalacaktır. Savunma konusunda arazinin de yardımı ile uzun süre can sıkıcı olabilir fakat Güney ve Güney Doğu Ege kıyılarından yapılacak çıkartmalar ile nefesi kesilip dirençleri kırılabilir.


Yazar: Yusuf Metin   |   Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu