Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, KAAN Savaş Uçağı için SSB’nin TUSAŞ’a verdiği her ‘100₺’nin nasıl bir yolculuk izlediğini açıkladı.
Yakın zamanda da bir sözleşme imzaladık ve önümüzdeki 1.5 senenin tasarım geliştirme ve prototip uçaklarının üretimine ilişkin faaliyetlerini planladık. Burada ödediğimiz her 100 liranın, TUSAŞ’a ödediğimiz her 100 liranın, yaklaşık 30 lirası TUSAŞ’ta kalıyor. TUSAŞ’ın kendi işçilik ve mühendislik maliyeti olarak.
TUSAŞ, 100 liranın yaklaşık 30 lirasını ASELSAN’a ödüyor. ASELSAN da burada uçağın elektronik harp sistemlerini, radarlarını, avioniklerini, çok gelişmiş elektronik cihazlarını üretiyor. ASELSAN da bu 30 liranın yaklaşık 15 lirasını kendi alt yüklenicilerine, özel sektöre dağıtıyor.
Gökhan Uçar’ın Açıklamaları:
🔴Savunma Sanayii Başkanlığı’nın KAAN Savaş Uçağı için TUSAŞ’a ödediği her “100 TL”, nasıl bir yolculuk izliyor?
— Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar anlatıyor: pic.twitter.com/mEPbRPobAA
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) December 17, 2024
Geri kalan 30 liranın 20 lirası, çoğunlukla TÜBİTAK-SAGE ve TÜBİTAK’ın farklı şirketlerine veriliyor ve diğer 20 lira da TUSAŞ tarafından diğer alt yüklenicilere veriliyor, özel sektöre dağıtılıyor.
Yani baktığınız zaman yaklaşık %45-55 mertebesinde bir dağılım var. Bu bizim doğrudan bir vakıf şirketine, devlet şirketine ödenimiz paranın dağılımı.”
KAAN Savaş Uçağında Kullanılacak Gelişmiş Silah ve Sensör Sistemleri
KAAN savaş uçağında kullanılacak silah, sensör ve aviyonik sistemleri geliştirilmesi yönünde Türk savunma sanayii tarafından yoğun bir efor harcanıyor. P1 ve P2 prototiplerinin montaj faaliyetlerinin tamamlanmasıyla birlikte bu sistemlerin de KAAN üzerinde görücüye çıkması bekleniyor.
Kanat altı silah istasyonu ile KAAN’ın ilk mühimmat atışını, 2026 yılı içerisinde gerçekleştirebileceği değerlendiriliyor.
Bu sistemler arasında; TULGAR Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi, MURAD AESA Radar, ÇAKIR Seyir Füzesi, TOLUN Mühimmatı, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Hava Hava Füzeleri, KARAT KIZILÖTESİ Arama ve İz Takip Sistemi ve YILDIRIM Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi gibi birçok bileşen bulunuyor.
MİLLÎ MUHARİP UÇAK KAAN’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Kanat Açıklığı: 14 metre
- Uzunluk: 21 metre
- Yükseklik: 6 metre
- Maksimum Seyir Hızı: 1.8 Mach
- İrtifa Tavanı: 55.000 ft
- İtki: 2x 29.000lb (GE F110)
- Güç Limitleri : +9g/-3,5g
- Dahilî Silah Yuvası
- Süperseyir Kabiliyeti
- Düşük Radar İzi
- Çoklu Görev Profili
- Hava-Hava Kabiliyeti
- Hava-Kara Kabiliyet
Kaynak: SavunmaSanayiST.com