SSB’ye göre ALTAY, ANKA, ATAK, HÜRKUŞ ve MİLGEM’in ihracat potansiyeli olan ülkeler

Roketsan-ATMACA-Banner

10 Ağustos 2018 tarihinde düzenlenen 10’uncu Büyükelçiler Konferansı kapsamında Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir tarafından ASELSAN’da misafir edilen Büyükelçilerimize projelerle ilgili bir sunum yapıldı. Söz konusu sunumda Türk Savunma Sanayinin bel kemiği ürünler ve bu ürünlerin ihracat edildiği, ihracat potansiyelinin olduğu ülkeler paylaşıldı.

Söz konusu liste şu şekilde:

STM Banner

ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT)

Türkiye’nin uzun zamandır üretim faaliyetleri üzerinde çalıştığı ve yakın zamanda seri üretimi için BMC firması seçilen ALTAY, 3+ Nesil ve üstün donanımlara sahip bir Ana Muharebe Tankıdır. SSB Demir, yaptığı sunumda ALTAY AMT projesi kapsamında üretilen 4 prototipten birinin tanıtım amaçlı yurt dışında olduğunu belirtti.

ALTAY’ın ihracat potansiyeli olan ülkeler şu şekilde:

Umman, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan, Malezya ve Endonezya.

altay ana muharebe tankı ile ilgili görsel sonucu
ANKA MALE İnsansız Hava Aracı (İHA)

Türkiye’nin MALE sınıfındaki ilk İHA’sı olan TUSAŞ ANKA, Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı envanterinde olarak aktif olarak görev yapıyor. Uydudan kontrol yeteneğine sahip ANKA-S, birkaç gün önce atış testini başarıyla tamamladı. ANKA; A, B, S ve I olmak üzere 4 konfigürasyonda kullanımdalar. Ayrıca Malezya’ya ihracatıyla ilgili olaraktan birçok somut adım her iki taraf tarafından da atılmış durumda.

ANKA’nın ihracat potansiyeli olan ülkeler şu şekilde:

Bangladeş Endonezya, Malezya, Pakistan, Cezayir, Nijerya, Ruanda, Senegal, Zambiya, Polonya, Venezüella, Brezilya, Bahreyn, Kuveyt.

ANKA-S MAM-L ile ilgili görsel sonucu
T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri

Türkiye ve İtalyan ortaklığıyla üretilen TUSAŞ  T-129 ATAK, Türkiye’nin ilk milli helikopteridir. Helikopterin %50’sinden fazlası yerli olarak üretilmektedir. Şuana kadar Jandarma Havacılık Başkanlığına 3, Kara Havacılık Komutanlığına 34 adet olmak üzere 37 adet T-129 ATAK teslim edildi. Ayrıca Pakistan’a 1.5 milyar dolar bedelle 30 adet ATAK ihracatı geçtiğimiz haftalarda imzalandı. Bu Türkiye’nin tek kalemde yaptığı en büyük savunma ihracı oldu.

T-129 ATAK’ın ihracat potansiyeli olan ülkeler şu şekilde:

Bangladeş, Çekya, Bahreyn, Tayland (12+ adet?), Fas (24 adet ?), Libya, Nijerya, Katar, Senegal, Polonya, Brezilya, Kuveyt, Romanya ve Kolombiya.

T-129 ATAK ile ilgili görsel sonucu
HÜRKUŞ Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı

TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRKUŞ’un eğitim modeli olan HÜRKUŞ-B, Hv.K.K.lığının 15+30 adetlik siparişi kapsamında seri üretim halinde. Yıl sonuna kadar teslimatları başlayacak. Hafif Taarruz modeli olan HÜRKUŞ-C ise hem Kara Kuvvetleri hem de Jandarma Genel Komutanlığından sipariş almış durumda. Üretiminin yakın zamanda başlaması bekleniyor.

HÜRKUŞ’un ihracat potansiyeli olan ülkeler şu şekilde:

Senegal, Kuveyt, Venezüella, Nijerya, Peru ve Bolivya.

Ä°lgili resim
MİLGEM Ada Sınıfı Korvet

MİLGEM projesi kapsamında üretilen ilk iki korvet TCG Heybeliada (F-511) ve TCG Büyükada (F-512), Dz.K.K.lığına teslim edilmiş durumda. Üçüncü korvet TCG Burgazada (F-513) 2018 Eylül ayında, dördüncü  korvet TCG Kınalıada (F-514) ise 2019’da Dz.K.K.lığına teslim edilecek.

Yine 4 adet Ada Sınıfı Korvetin Pakistan’a ihracatıyla ilgi 1 milyar dolarlık anlaşma, geçtiğimiz haftalarda imzalandı. Bu kapsamda ilk iki korvet ASFAT tarafından Türkiye’de, diğer iki korvet ise Karaçi tersanesinde üretilecek.

MİLGEM’in ihracat potansiyeli olan ülkeler şu şekilde:

Suudi Arabistan, Kuveyt, Brezilya, Kolombiya, Endonezya.

MİLGEM KORVET ile ilgili görsel sonucu


Haber: Anıl ŞAHİN          Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu