SSİK’ten müjde: Çelik Kubbe Nedir?

Roketsan-ATMACA-Banner

Çelik Kubbe Katmanlı Hava Savunma Sistemi’ne ilişkin karar, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında alındı.

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi karara bağlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

Çelik Kubbe Nedir?

Çelik Kubbe, Türk savunma sanayii tarafından bir “sistemler sistemi” olarak geliştiriliyor.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Çelik Kubbe Katmanlı Hava Savunma Sistemi, Türk savunma sanayii  tarafından geliştiriliyor. Çelik Kubbe ile Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemleri birbirine entegre bir şekilde çalışabilecek. Silah sistemlerine ilaveten hedefin hassas takibini, teşhisini ve sınıflandırmasını gerçekleştiren radar ve elektro-optik sistemler de Çelik Kubbe içerisinde bir bütün halinde görev yapacak.

İçerisinde birçok hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı barındıran Çelik Kubbe, Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak.

SİPER-2

İlk Üye: KORKUT C-RAM

Çelik Kubbe Sistemi’nin geliştirme faaliyetleri devam ederken, paralelinde test faaliyetlerine başlanıldı. Bu kapsamda KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile C-RAM (Roket, topçu, havan mühimmatına karşı hava savunma) görevlerini gerçekleştirilmesi yönünde önemli bir kazanım elde edildi.

KORKUT Hava Savunma Top Sistemi, 2016 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. KORKUT üzerinde birtakım değişiklikler yapan ASELSAN, katmanlı yapıya kavuşan sistemi C-RAM diye bilinen roket, top ve havan tehditlerine karşı etkili hale getirdi.

Bu doğrultuda kısa süre önce gerçekleştirilen testler sırasında KORKUT, C-RAM kategorisindeki bir hava hedefine karşı başarıyla denendi. Test senaryosu kapsamında radarla tespit ve takip edilen hedefe, KORKUT Silah Sistemi tarafından üzerinde bulunan AKR Radarı aracılığıyla kilit atıldı ve angajman gerçekleştirildi.

Korkut

KORKUT tarafından ateşlenen parçacık sayısı arttırılmış 35mm’lik ATOM Akıllı Mühimmatı ile söz konusu hava hedefi, az sayıda mühimmat sarf edilerek başarıyla imha edildi. Böylelikle Çelik Kubbe Sistemi içerisinde yer alacak KORKUT’un, C-RAM görevini gerçekleştirebileceği doğrulanmış oldu.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com özel haberidir.

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu