Steadfast Defender: NATO’nun dev tatbikatı geliyor

Roketsan-ATMACA-Banner

NATO, soğuk savaştan bu yanaki en büyük askeri tatbikatı başlatıyor. Steadfast Defender Tatbikatı’na 41.000 asker katılım gösterecek.

NATO, önümüzdeki yıl Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük canlı ortak komuta tatbikatına hazırlanıyor. Tatbikatta 40.000’den fazla asker bir araya getirilecek.

STM Banner

NATO yetkilileri tatbikatın gelecek yıl ilkbaharda başlayacağını ve 500 ila 700 hava muharebe görevi, 50’den fazla gemi ve yaklaşık 41.000 askeri içermesinin beklendiğini söyledi. Tatbikat, Rusya liderliğindeki bir koalisyona benzetilen ve tatbikatın amaçları doğrultusunda Occasus olarak adlandırılan bir düşmana karşı olası manevraları modellemek üzere tasarlandı.

Tatbikat, askerler için daha gerçekçi senaryolar yaratmak üzere gerçek dünya coğrafi verilerini kullanarak, teknik kabiliyet açısından da bir ilk olma özelliği taşıyor.

NATO Steadfast Defender Tatbikatı

Şubat ve Mart aylarında Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde gerçekleştirilecek olan tatbikat, askeri ittifakın her yıl bir yerine iki büyük tatbikat gerçekleştirmesini öngören yeni eğitim stratejisinin bir parçasını oluşturuyor. NATO ayrıca kendi sınırları dışındaki terör tehditlerine karşı da eğitim verecek.

Yüksek hazırlı kuvvet sayısı 40.000’den 300.000’e çıkıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen yıl Haziran ayında yaptığı açıklamada, ittifakın yüksek hazırlık seviyesine sahip kuvvetlerinin sayısını 40.000’den “300.000’in üzerine” çıkaracağını söylemişti. Bu, ittifakı Balkanlar ve Afganistan’da konuşlandırılan hafif ve mobil güçlerin aksine ağır askeri yeteneklere doğru kaydırmaya yönelik tarihi bir revizyonun parçasını oluşturuyor.

Bu açıklamanın ardından NATO liderleri Temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen bir zirvede, yeni bölgesel savunma planları ve tehditlere hızla yanıt verebilecek çok uluslu bir güç olan Müttefik Reaksiyon Gücü’nün oluşturulması konusunda anlaşmaya vardılar.

BMC VURAN
BMC VURAN

Belarus’a nükleer silah konuşlandırılmasına karşı teyakkuz

Baltık ülkeleri, Belarus sınırına asker yığılması nedeniyle NATO’nun doğu kanadını güçlendirmesi çağrısında bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Temmuz ayı başında nükleer silahların Belarus’a taşınacağını söyledi ancak bu silahların varlığı henüz teyit edilmedi.

NATO, bir işgal durumunda herhangi bir saldırganın ilerlemesini yavaşlatmak için Baltık Devletlerine çok uluslu taburlar yerleştirdi. Almanya, Haziran ayında Litvanya’da daimi olarak 4.000 asker bulunduracağını açıkladı.

NATO yetkilileri, tatbikatların Moskova’ya ittifakın savaşmaya hazır olduğunu göstermenin önemli bir parçası olarak görüldüğünü söyledi.


Kaynak: Financial Times

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu