Su-35 Cezayir hava sahasında görüldü

Roketsan-ATMACA-Banner

Cezayir Hava Kuvvetleri, Oum Bouaghi Hava Üssü’nden Su-35 savaş uçaklarıyla ilk operasyonel eğitim uçuşunu gerçekleştirdi.

Bu adım, Cezayir’in Rusya ile savunma alanındaki iş birliğini güçlendirdiğini gösterirken, ülkenin hava gücünü artırma çabalarının da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

STM Banner

Rusya ile askeri iş birliği güçleniyor

Cezayir’in Sukhoi Su-35 savaş uçaklarını operasyonel olarak kullanmaya başladığı belirtilirken, bu gelişme ülkenin askeri modernizasyon sürecinde kritik bir dönüm noktası olarak görülüyor. Cezayir’in Su-35 tedariki, Rusya’nın Akdeniz ve Kuzey Afrika’daki askeri varlığını yeniden şekillendirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Aynı zamanda Cezayir, Şubat ayında Rusya’nın beşinci nesil savaş uçağı Su-57 tedarik edeceğini de doğrulamıştı. Böylece Cezayir, Su-57’nin ilk uluslararası müşterisi oldu.

Seri Üretim Su-57 Savaş Uçağı
Seri Üretim Su-57 Savaş Uçağı

Mısır için üretilen uçaklar İran ve Cezayir’e mi verildi?

2018 yılında Mısır, Rusya ile 2 milyar dolarlık bir anlaşma yaparak 24 adet Su-35 tedarik etmeyi planlamıştı. Ancak 2020 yılında ABD’nin “Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası” (CAATSA) kapsamında Mısır’a uyguladığı ekonomik ve diplomatik yaptırımlar nedeniyle Kahire, anlaşmayı iptal etmişti.

2023 yılında, Mısır’ın teslim almadığı Su-35’lerin yeni alıcısının ise İran olduğu belirtilmişti. Mısır için üretilen Su-35’lere talip olan İran, Rusya ile resmi prosedürleri tamamlayarak ilk parti için 3 adet Su-35 savaş uçağını tedarik etmişti.

Cezayir’in envanterine giren Su-35’lerin bir kısmının da aslında Mısır için üretildiği iddia ediliyor. Doğrulanmamış raporlara göre, Mısır için üretilen Su-35 savaş uçakları, Cezayir için bir fırsat yaratarak uçakların hızla envantere dahil edilmesini sağladı.

Cezayir’in Su-35 ilgisi

Cezayir’in Su-35 savaş uçaklarına ilgisi yeni değil. 2016 yılında, Cezayir Hava Kuvvetleri’nin Tamanrasset’teki çöl hava üssünde Su-35’i test ettiği ve pilotların uçağın manevra kabiliyeti, sensör entegrasyonu ve geniş menzilli operasyonel kapasitesinden etkilendiği bildirilmişti.

2019 yılında Rus basını, Cezayir’in 14 adet Su-35 tedariki için anlaşmaya vardığını, ayrıca Su-34 Fullback taarruz uçağı ve Su-57 Felon siparişi verdiğini yazmıştı. Bu anlaşmalar, Cezayir’i Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışındaki en büyük Rus savunma sanayii ithalatçılarından biri haline getirdi.

Su-35S’in sağladığı avantajlar

Su-35S’in Cezayir’in hava muharebe kapasitesine katkıları arasında şunlar öne çıkıyor:

  • AL-41F-1S motorları ile üstün itki gücü ve uzun menzil,
  • İrbis-E radarı sayesinde 350 kilometreden fazla menzilde hedefleri tespit etme yeteneği,
  • Süper manevra kabiliyeti, geleneksel dördüncü nesil uçakların yapamayacağı hava muharebe manevralarını gerçekleştirebilmesi.

Su-35

Su-30MKA filosunun modernizasyonu gündemde

Cezayir’in mevcut Su-30MKA filosunu Su-35 teknolojisiyle modernize edebileceği düşünülüyor. Olası modernizasyonlar ise şu şekilde:

  • AL-41F-1S motorları: Daha yüksek yakıt verimliliği ve itki gücü sağlıyor.
  • İrbis-E radarı: Önemli ölçüde artırılmış tespit menzili sunuyor.
  • İtki yönlendirme nozülleri: Hava muharebesi yeteneklerini geliştiriyor.

Su-35’in küresel ihracat süreci

Su-35, Su-27M Flanker programındaki uzun yıllara dayanan gelişimin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Rusya, bu uçakla çeşitli ihracat anlaşmalarına imza attı. Şu ana kadar Su-35’i tedarik eden ülkeler arasında:

  • Çin (24 adet teslim edildi),
  • Mısır (iptal edildi),
  • İran,
  • Cezayir (en yeni tedarikçi) yer alıyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com / defencesecurityasia

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu