SUNGUR’un menzili ve envantere giriş tarihi belli oldu

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan tarafından geliştirilen SUNGUR Hava Savunma Füzesi’nin menzil ve envantere giriş tarihleri, Roketsan tarafından yapılan açıklamaya müteakip belli oldu.

Konuyla ilgili olarak Roketsan tarafından yapılan açıklamada, “T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının himayesinde sürdürülen ve Roketsan tarafından geliştirilen SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi’nde son aşamaya gelindi. Doğrudan vuruş yeteneğiyle 8 km menzilde etkili olacak SUNGUR sistemi teslimatlarının, planlanandan önce yapılabilmesi için, seri üretim hattı devreye alma faaliyetlerine hız verilerek ilk teslimatların 2020 yılı içinde sağlanması hedefleniyor.

STM Banner

Tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirilen, katmanlı hava savunma sisteminin ilk aşaması olan SUNGUR sistemi, muharebe sahası ve geri bölgede bulunan hareketli/sabit birlik ve tesislerin hava savunmasını sağlayacak özelliklere sahip. Genel performans özellikleri olarak kısa menzilli hava savunma sistemi olarak nitelendirilebilecek olan SUNGUR, HİSAR Hava Savunma ailesinin ilk üyesi ve katmanlı hava savunma sisteminin önemli elemanlarından birisidir.

Roketsan tarafından, Türkiye’nin katmanlı hava savunmasında önemli görevler üstlenmeye hazırlanan, HİSAR tabanlı millî hava savunma sisteminin ilk ürünü SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi’nin envantere alınması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava savunma ihtiyaçlarını karşılaması için çok sayıda yerli çözüm ortağıyla çalışmaya devam ediliyor.” İfadelerine yer verildi.

SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzesi (MANPADS)

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen Roketsan tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen SUNGUR, Türkiye’nin ilk Portatif Hava Savunma Füzesidir.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Portatif Hava Savunma Sistemi (PorSav) Projesi kapsamında geliştirilen SUNGUR; “Man-Portable Air-Defense Systems (MANPADS)”, “İnsan Tarafından Taşınabilen Hava Savunma Sistemi”, “Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi” veya çeşitli platformlara kolayca entegre edilebildiği için “Portatif Hava Savunma Füzesi” olarak isimlendirilebilmektedir. Ancak, askeri terminolojide daha çok MANPADS isimlendirmesi kullanılmaktadır.

SUNGUR MANPAD Sistemi’ne ait ilk atış videosu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından 1 Temmuz 2020 tarihinde paylaşılmıştır. BMC Savunma üretimi VURAN Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) üzerinde konuşlandırılan SUNGUR Füzesi ve Füze Fırlatma Sistemi ile yapılan atış esnasında, belirli bir yüksekliğe sahip sabit bir hedef başarıyla vurulmuştur. İlerleyen dönemlerde, TEK-ER tarafından icra edilen atış testlerine ait görüntülerin de paylaşılması beklenmektedir.

Roketsan tarafından HİSAR ve Stinger projelerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen SUNGUR, hareketli atış yeteneği, gece-gündüz hedef tespit, teşhis, tanımlama, takip ve 360 derece atış kabiliyetine sahiptir. Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullandığı tahmin edilen SUNGUR, üstün özellikleri dolayısıyla dördüncü nesil MANPADS olarak nitelendirilmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu