TEI’den TEI-TJ300 Turbojet Motoru ile Dünya Rekoru

Roketsan-ATMACA-Banner

Orta Menzilli Gemisavar Füzesi için TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından geliştirilen TEI-TJ300 Turbojet Motoru, 240mm çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak Dünya Rekoru kırdı.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen geliştirilecek olan Orta Menzilli Gemisavar (OMGS) Füzesi’nin TEI üretimi yerli motoru TEI-TJ300, dünya rekoru kırdı. Edinilen bilgiye göre; 240mm çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşan TEI-TJ300 Turbojet Motoru, kendi sınıfında dünya rekorunu kırdı.

STM Banner

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, “TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk Orta Menzilli Füze Motoru TEI-TJ300, 240mm çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak sınıfında dünya rekoru kırdı. TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek.” ifadelerinde bulundu.

“Penguin Muadili”

“TJ300’ün kullanılacağı füze olan Orta Menzilli Gemisavar (OMGS) Füzesi’nin 3.2 metre uzunluğa ve 300 kilogram ağırlığa sahip olacağı paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Bu uzunluğa ve ağırlığa yakın benzer füzelere baktığımızda, karşımıza Penguin füzesi çıkıyor. Norveç merkezli Kongsberg şirketi tarafından geliştirilen Penguin füzesi, geçtiğimiz yıllarda emekliye ayrılan Kartal sınıfı Hücumbotlar (Penguin Mk 1) ile halihazırda aktif görevde olan S-70B SeaHawk helikopterlerinde (Penguin Mk 2) kullanılmak üzere uzun yıllar önce Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde alınmıştı. Penguin Mk 2’nin uzunluğu ile OMGS için verilen ağırlık neredeyse aynı, 3 metre. Penguin Mk 2’nin fırlatılış ağırlığı ise 392 kilogram.

PenguinKartal sınıfı hücumbotlarda kullanılan Penguin Mk 1 füzeleri, hizmet ömürleri doldukları için envanterde çıkartıldı hatta Kartal sınıfı hücümbotların emekliye ayrılmasında da bu durum etken oldu. S-70B SeaHawk helikopterleri için ise 2000’li yılların başında Penguin Mk2 füzelerinden çok az alım yapılmıştı. Arada geçen 18-20 yıllık süre zarfında, bu füzelerin ömürlerinin dolmuş olması olası. Bu sebepten ötürü Türk Deniz Kuvvetleri’nin bu yönde bir ihtiyacı var. OMGS’nin, sistem mimarisi olarak (arayıcı başlık, harp başlığı vb.) Penguin, teknolojik açıdan ise Marte Mk 2/S muadili olacağı düşünülmekte.

TEI-TJ300 Turbojet Motoru

TEI-TJ300

TÜBİTAK desteği ile Eylül 2017’de TEI-TJ300 OMGS (Orta Menzil Gemi Savar) Hava Solumalı Jet Motoru Projesine başlanmıştır. Tamamen milli olarak tasarlanıp geliştirilen ve imal edilen turbojet motorunun ilk prototip testi 25 Şubat 2020 tarihinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir

Füze sistemlerine uyarlanabilmesi için 240 mm kısıtlı çapta bu itki sınıfında güç üretebilen dünyadaki ilk motordur. Motor boyutlarındaki zorlayıcı kısıtlar, ilgili füze sisteminin kullanım alanını bir çok platforma uyacak şekilde genişletmektedir. TEI-TJ300 motoru 5000 ft irtifada ses hızının %90’ına varan yüksek hızlarda çalışabilme özelliğine sahiptir.

Herhangi bir başlatıcı sisteme (marş motoru) ihtiyaç olmadan rüzgar etkisi (windmilling) ile başlayabilme özelliği platformun hem hava, hem deniz, hem de kara savunma sistemlere uygulanabilmesini mümkün kılmaktadır.

  • Azami İtki (N)/(lbf) : 1300/300
  • Özgül Yakıt Tüketimi (g/kN.s) : 37,4 (SLS ISA0, yağlama ihtiyacı hariç)
  • Kuru Ağırlık (kg)/(lb) : 34/74,9
  • Uzunluk (mm)/(in) : 450/17,7
  • Çap (mm)/(in) : 240/9,5

ÖNERİLEN İÇERİK: BOZDOĞAN Hava Hava Füzesi’nin teknik özellikleri açıklandı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Darisi acilen Gezginin motoruna. Birde nükleer denizalti ve gemi motoru calismamiz olsa tadindan yenmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu