TÜBİTAK-SAGE Müdürü Okumuş’tan Hipersonik Füze açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

TÜBİTAK-SAGE Enstitü Müdürü Gürcan OKUMUŞ, Eskişehir SASTEK tarafından düzenlenen Eskişehir Savunma Sanayii Konferansı ESAS’20’ye katılım sağladı.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan OKUMUŞ, TÜBİTAK-SAGE bünyesinde yürütülen hipersonik füze, RamJet ve ScramJet projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. OKUMUŞ tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

STM Banner

“Hipersonik sistemlerle ilgili çalışmalarınız başlıyor. Bizim GÖKTUĞ Projesi belli fazlarla süpersonik olarak çalışılıyor. Yani Türkiye’de bir döneme kadar sesaltı sistemler de çalışıldı, artık sesüstü sistemlerde de uygulamalar var. Ses üstü ve güdümlü olarak. Örneğin; GÖKTUĞ, 3-4 Mach’lara kadar güdümlü olarak seyredebilir. Hipersonik’i 5 Mach’ın üzeri olarak kabul edersek, o noktada da bizim çalışmalarımız var. Ramjet, arkasından ScramJet gelecek. Ama bunlar gerçekten zor teknolojiler, Dünya’nın da şuan olgunluk seviyesine gelmediği teknolojiler.

‘Türkiye’nin bu çalışmaları var mı?’ dersek, evet var. Bu teknolojiler, çok daha büyük zorlukları içeriyor. İşte malzeme teknolojisi işin içerisine giriyor. Türkiye’de veya Dünya’da bulabileceğiniz en sağlam malzeme, 7-8 Mach’lara çıktığınızda çok değişik karakter gösteriyor.“

GÖKDOĞAN Hava Hava Füzesi

TÜBİTAK-SAGE’nin RamJet çalışmaları ilgili olarak TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL tarafından geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamada ise “TÜBİTAK SAGE, Türkiye’nin ilk ses üstü (trisonic) rüzgâr tüneli yatırımına bu yıl içinde başlıyor ve bu yatırım ile Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak çok önemli bir altyapı kurulmuş olacak. TÜBİTAK SAGE’nin Ramjet çalışmaları da devam ediyor. Sözleşmesi imzalanmış ve devam eden bir Ramjet projemiz var. Proje çok başarılı devam ediyor fakat ramjet geliştirebilmek için en önemli şey altyapı. TÜBİTAK SAGE’de altyapı çalışması %90 oranında bitti. Ülkemizin çok uzun olmayan bir zaman dilimi içerisinde Ramjet’li süpersonik füzelerine sahip olacağını söyleyebiliriz.” ifadelerine yer verilmişti.

RamJet Tahrik Sistemi

RamJet tahrik sistemi ile ilgili orijinal fikirler, ilk olarak 1900’lerin başında Avrupa’da geliştirilmiştir. RamJet sisteminde itki; yakıtın yanmasından gelen sıcak gazın bir nozuldan geçirilmesiyle üretilir. Akışı sürdürmek için yanma, nozül çıkışındaki basınçtan daha yüksek bir basınçta gerçekleşmelidir. Bir Ramjet’te yüksek basınç, aracın ileri hızı kullanılarak yakıcıya harici havanın “çarpılması” ile üretilir. Bir turbojet motorda yakıcıdaki yüksek basınç, kompresör adı verilen bir parça tarafından üretilir. Ramjet’te kompresör yoktur. Bu nedenle ramjetler, bir turbojetten daha hafif ve basit yapıdadırlar.

RamJet

Ramjet, yalnızca araç halihazırda hareket halindeyken itki kuvveti üretir; motor durağan olduğunda ramjetler itki üretemezler. Ramjet statik itme üretemediğinden, aracın ramjetin itme kuvveti oluşturmaya başladığı bir hıza çıkarılması için başka bir tahrik sistemi kullanılmalıdır. Aracın hızı ne kadar yüksekse, ramjet o kadar iyi çalışır. (NATO)

RamJet tahrik sistemi, 2 ila 5 Mach arasında bir hıza sahiptir.

Önerilen İçerik:

Türkiye’nin Hava Hava Füzeleri: BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu