Türk savunma sanayii ihracatına Tunus damgası

Roketsan-ATMACA-Banner

Tunus, Türk savunma sanayii firmalarından 150 milyon ABD Doları değerinde SİHA, zırhlı araç, elektro-optik sistem ve destek aracı tedarik edecek.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından 24.12.2020 tarihinde yapılan açıklamada, “Tunus ile Savunma Sanayii İşbirliği Toplantımızı videokonferans yoluyla gerçekleştirdik. Savunma sanayiimiz yılın son günlerinde Tunus’a önemli ihracatlar gerçekleştirdi. Başkanlığımız koordinasyonunda 5 Firmamız toplam 150 Milyon dolar tutarında ihracata imza attı. TUSAŞ’ın ANKA-S İHA’ları, BMC’nin Kirpi ve Nurol Makina’nın Ejder Yalçın zırhlı araçları, KATMERCİ’lerin’nin tanker ve tank taşıyıcı gibi çeşitli araçları, ASELSAN’ın elektro-optik sistemleri Tunus güvenlik güçlerinin hizmetinde olacak.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

Böylelikle 2020 yılı içerisinde Türk savunma ve havacılık sanayii ihracatına, dost ve kardeş iki ülke olan Azerbaycan ve Tunus damga vurdu. Tunus ile Azerbaycan’a yönelik 2020 yılı içerisindeki Türk savunma ve havacılık sanayii ihracatı, şu ana kadar açıklananlar itibari ile yaklaşık yarım milyar dolar.

Özetle Tunus’a ihraç edilen ürünler:

ANKA-S

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil olmak üzere, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespiti, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerini yönetmeye yönelik ihtiyacını karşılamak üzere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA-S Sistemi, 200 kg faydalı yük kapasitesi ile 30,000 ft irtifa-24 saat uçuş süresi yeteneklerine sahiptir. Uydudan kontrol yeteneğine sahip olan milli insansız hava aracı (İHA) Anka-S, Türk Silahlı Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde hizmet vermektedir.

Görev menzili binlerce kilometreye ulaşan hava aracımızda, milli kriptolu haberleşme sistemi, milli olarak geliştirilen tam HD çözünürlükte gece ve gündüz kamerası, düşük ışık kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçücü sistemlerden oluşan keşif gözetleme sistemi gibi donanımlar bulunmaktadır. Ayrıca SATCOM özelliği dolayısıyla kumanda menzili bulunmaksızın birçok yerden kolaylıkla hareket edebilmektedir.

 KİRPİ

Mayına ve Pusuya Karşı Korumalı (MRAP) araç sınıfında sağladığı üstün koruma düzeyi ile önemli kara platformlarından biri olan BMC KİRPİ; KİRPİ (4×4), KİRPİ (4×4) Ambulans, KİRPİ (6×6) ile KİRPİ II (4×4) konfigürasyonlarıyla Türk güvenlik birimleri ve müttefik ülke silahlı kuvvetlerine hizmet vermektedir.

Monokok tipte zırhlı kabin ve özel zırhlı camları, şok emici koltukları, uzaktan komutalı silah sistemi, acil çıkış kapağı, özel olarak entegre edilen göreve yönelik birçok donanımı ve özel tasarlanmış patlayıcı madde keşif ve imha robot kollu versiyonu ile ön plana çıkmaktadır.

Kirpi (4×4) Ambulans, teknik özellikler bakımından aile özelliklerine sahip olmakla birlikte özel tasarımı sayesinde tam donanımlı ambulans olarak kullanılabilmektedir.

Kirpi’nin yeni versiyonu olan Kirpi II (4×4) ise ailenin gelişmiş özelliklerine ek olarak bağımsız süspansiyon sistemi içermektedir. 13 kişilik taşıma kapasitesinin yanı sıra, farklı ihtiyaçlara yönelik silah sistemi entegrasyonu ve özel kapsül tasarımı ile yüksek koruma gibi özellikleri açısından üstün özellik sağlamaktadır.

BMC tarafından şu ana kadar, KİRPİ 4×4, KİRPİ Ambulans, KİRPİ-II ve bazı özel konfigürasyonlarında yaklaşık 2500 adet KİRPİ MRAP üretildiği biliniyor. BMC tarafından üretilen araçlar; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Katar Silahlı Kuvvetleri, Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri, Somali Silahlı Kuvvetleri ve diğer ülke silahlı kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.

EJDER YALÇIN ZIRHLI ARAÇ

Nurol MAKİNA tarafından üretilen EJDER YALÇIN 4×4; 375 beygir güce sahip, her türlü arazi şartlarında ihtiyaçlara yönelik cevap verebilen, yüksek koruma ve hareket kabiliyetlerine sahip bir Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA)’tır. Ayrıca yüksek torklu dizel motoru ve tam bağımsız süspansiyon sistemi ile yüksek arazi performansı sunmaktadır.

Ergonomik tasarımı ve hazır telsiz alt yapısıyla 9 kişiye kadar personel taşıma kapasitesi buluna bu araç; Sınır Gözetleme ve Güvenlik Aracı, Keşif Aracı, Taktik Füze Taşıma/Fırlatma Aracı, Komuta Kontrol Aracı, Hava Savunma Aracı, Muharebe Aracı, Zırhlı Personel Taşıyıcı, KBRN Keşif Aracı, Mayın/EYP Tespit-İmha Aracı, Tanksavar Aracı, Havan Aracı ve Zırhlı Ambulans Aracı gibi kullanıcının değişik harekât ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler sunmaktadır.

EJDER YALÇIN TTZA, Türkiye’ye ek olarak birçok müttefik ülke güvenlik birimi tarafından kullanılmaktadır.

TANKER VE TAŞIYICI ARAÇLAR

KATMERCİLER tarafından üretilmekte olan çok çeşitli taşıyıcı araçlar farklı sektörlere hizmet etmektedir. Su tankerleri, ADR’li treyler, kamyon üstü ADR, Alüminyum silobas treyler, akaryakıt tankeri, damper treyler, low bed ve kargo treyler olmak üzere taşıma araçları mevcuttur.

Aselsan hassas optik a.ş., aselsan A940, A940 nişangah, yerli silah dürbünü, yerli optik nişangah

ASELSAN- ELEKTRO OPTİK SİSTEMLER

İçerdiği özgün tasarımlar ve etkin algoritmaları ile her türlü hava koşulunda ve muharebe alanında üstün performans sağlamakta olan ASELSAN elektro-optik sistemleri, ihtiyaçlara yönelik şekilde yeni ve son teknolojileri sunmaktadır.

ASELSAN tarafından sağlayan Termal sistemler, Lazer mesafe ölçer, lazer işaretleyici, lazer uyarı sistemleri, gündüz görüş kameraları ve görüntü yoğunlaştırıcılı gece görüş cihazlarının tasarım ve üretimleri gibi çalışmalarla birçok sektöre elektro- optik sistemleri sağlamaktadır.

Soğutmalı ve soğutmasız termal görüntüleme teknolojisine dayalı ürünlerden bahsedecek olursak, görüşün zayıf veya sınırlı olduğu gece, sis, pus gibi doğal hava koşulları ile toz, duman, yangın ve kamuflaj gibi muharebe sahası koşullarında kullanıcıya kesin üstünlük sağlamaktadır.

Görüntü yoğunlaştırıcılı gece görüş cihazları ve dürbünleri gece şartlarında ortamda çok az miktarda bulunan görünür ya da yakın kızılötesi bölgedeki ışığı mercek takımlarıyla algılayan, içerisindeki görüntü yoğunlaştırıcı tüp yardımıyla kazancını arttıran ve bu sayede ışık miktarını gözün görebileceği seviyeye çıkararak görüntü oluşturan hassas cihazlardır.

Lazer sistemlerinden bahsedecek olursak, bu sistemler kullanıcıya mesafe bulma, güdüm, karşı tedbir, aktif görüntüleme ve algılama gibi konularda üstünlükler sağlanmaktadır. Ayrıca, Hedef Noktalama, Hedef Tespit, Mesafe Ölçme ve Hedef İşaretleme ve Lazer Sistemlerine ilişkin faaliyetleri devam etmektedir.

Elektro optik sistemlerin uygulama alanlarına örnek verecek olursak;

  • Silah dürbünleri (gündüz, gece görüş, termal)
  • Keşif ve gözetleme sistemleri
  • Ana muharebe tankı ve zırhlı araç görüş sistemleri
  • Füze fırlatma nişangah sistemleri
  • Hava platformu elektro optik Sistemleri
  • Deniz platformu elektro optik Sistemleri’nden bahsedilebilir.

Zeynep Bayındır / SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu