Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Hava Savunma Top Sistemleri ve KORKUT

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 80’li yıllarda başlayan modernizasyon ve tedarik projeleri arasında mobil ve çekili namlulu silahlar, hava savunma füze sistemleri, alçak irtifa radarları ve atış idare cihazlarını içeren Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemleri tedariki/üretimi de bulunmaktaydı.

TSK’nın namlulu hava savunma kabiliyetini oluşturan 40mm L-60/L-70, yine 40mm kundağı motorlu çift namlulu M42A1/A2 KMU, 20mm tekli ve çiftli uçaksavar topları, çeşitli miktarlarda birçok çeşitli yardım programları çerçevesinde envantere girmiştir. Bunlara ek olarak 1970-85 yılları arasında Tirano Projeleri kapsamında 100 civarında 35mm GDF-001 topu ile D-IX Super Fledermaus atış kontrol radarları birlikte tedarik edilmiştir.

STM Banner

Diğer taraftan, yine TSK’nin uzun dönemli uçaksavar topu ihtiyacını yurt içi olanaklarla karşılayabilmek için MKEK Çankırı Uçaksavar Silahları Fabrikası kurularak 1987 yılında faaliyetine başlamıştır. Bugünkü adı ile ÇanSaş, çift namlulu 20mm uçaksavar toplarının, o zamanki adı ile Oerlikon Buehrle lisansı altında yurt içi üretimini gerçekleştirecekti. Ancak bu kararının verilmesi ile üretimin gerçekleştirilmeye başlaması arasında geçen uzun zaman sırasında, Genelkurmay Başkanlığı, gelişen tehdide daha etkili cevap verebilmek amacı ile konsept değiştirerek 35mm çalışmalarını başlatmıştır. Lisansör firmanın, 20mm anlaşması gereklerinin yerine getirilmesi üzerinde ısrar etmesi üzerine, minimum gerekli adet (42 adet 20mm GAI D01 topu) üretilmiş ve akabinde Oerlikon 35mm çift namlulu uçaksavar toplarının GDF 003 tiplerinin lisans anlaşması yürürlüğe konulmuştur.

Hava-Savunma-Top-Sistemi

Bu anlaşmaya göre ÇanSaş, bu topların namlu ve mekanik aksamını üreterek, lisansör firmadan direkt olarak sağlanan elektronik aksam, servo-kontrol ve güç birimleri ile birlikte nihai montajını gerçekleştirmiştir. 1993 yılında ÇanSAŞ A.Ş tarafından üretilen 35mm GDF-003 topları teslim edilmeye başlandı. 20 adetlik ilk parti üretimden sonra farklı olarak isabet ihtimali daha yüksek olan Gun King nişangahı, lazer mesafe bulucu ve bilgisayar bulunan topun daha gelişmiş modeli olan GDF-005 üretiminin başlaması bekleniyordu. Ancak o tarihlerde 800 milyon İsviçre Frangı maliyetli projede üretim, yaşanan siyasi anlaşmazlıklar ve ekonomik nedenlerle hiç başlamadı. Tesis faaliyete geçtiği yıldan itibaren 42 adet 20mm GAI D01 topu ile 20 adet 35mm GDF-003 topu imal etti.

90’lı yıllarda Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K.lığı)’nın yeniden yapılanması neticesinde, mekanize birliklerin hava savunmasını sağlamak amacıyla ilave Kundağı Motorlu Uçaksavar Toplarına ihtiyaç duyulmuştur. Envanterdeki radarsız 40mm çift namlulu M42A1/A2 Duster KMU topları gerek sayısal gerekse nitelik yönünden ihtiyacı karşılamaması nedeniyle 1997 yılında, Savunma Sanayii Müşteşarlığı tarafından M42A1/A2 Duster KMU’ların yerini alacak yeni bir KMU için yayınlanan Bilgi İsteği Dökümanı’na (BİD) İtalya’dan 76mm toplu Otomatic, Almanya’dan 35mm toplu Gepard ve İngiltere’den 35mm toplu Marksman sistemlerinin üreticileri yanıt verdi.

M-42 Duster

2000’li yılların başında K.K.K.lığı, modernizasyon çalışmaları kapsamında hizmetteki 40mm M42A1/ A2 Duster Walker sistemleriyle değiştirilmek maksadıyla modern bir Kundağı Motorlu Uçaksavar Topu Taret Sistemi ihtiyacı tanımlamış ve bu çerçevede mevcut 25mm (SIDAM), 35mm (Gepard ve Marksman) ve 76mm (OtoMelera) çapındaki çözümlerin bir değerlendirmesi yapılmış, firmalardan 40, 70 ve 100 sistem tedarikine yönelik üç ayrı teklif istenmişti.

2000 yılı başlarında 35mm çapında çift namlulu topa sahip İngiliz Marksman sistemi seçilmiş ancak, uygulanan proje modelinin (hazır alınacak taretin kazanılacak silah sistemi entegrasyonu kabiliyeti ile yurtiçinde Leopard 1 şasesi üzerine entegrasyonu) yeterli bulunmaması, ihtiyaç tanımındaki değişiklikler ve bütçesel nedenlerle proje gerçekleştirilememiştir.

Marksman

Öte yandan hava savunma alanında TSK gündemindeki projeleri yakından takip eden ve tanımlanan ihtiyaçların yerli sanayinin azami şekilde kullanımı ile özgün çözümler üzerinden karşılanmasını arzulayan ASELSAN, bu çerçevede 25mm, 35mm ve 76mm Kundağı Motorlu Uçaksavar Top Sistemlerinin yurtiçi üretimine yönelik olarak birkaç kez fizibilite ve teknik değerlendirme çalışması hazırlamış ve söz konusu sistemlerin bilgisayar ortamında ön tasarımlarını gerçekleştirmiştir. Ancak, ihtiyacın gerek platform adedi ve kullanılacak top sistemi bakımından tam olarak netleşmemesi, gerekse bütçe sıkıntısı gibi nedenlerden ötürü projede bir gelişme sağlanamamıştır.

2006 yılında yeniden gündeme gelen proje kapsamında ASELSAN (sistem elektronikleri ve mimarisi) ve FNSS (taşıyıcı araç ve taret entegrasyonu) firmaları ile görüşmeler yapılmış, ayrıca kullanılacak 35mm top için Oerlikon Contraves (AHEAD mühimmat kabiliyetli) ile de temas kurulmuştur. Taşıyıcı aracın paletli mi yoksa tekerlekli mi olacağı konusu henüz netliğe kavuşmasa da FNSS’in PARS 8×8 TZA ve ACV-S AKINCI modellerini teklif etmiştir.

KORKUT PROJESİ BAŞLIYOR…

Nisan 2008 tarihinde düzenlenen Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) toplantısında, ASELSAN’ın ana yüklenici olarak görevlendirildiği proje, iki adet 35mm Oerlikon top ile silahlandırılacak toplam 42 adet Silah Aracı ile 14 adet Komuta Aracı yurtiçi geliştirme modeli altında tedarikini kapsamaktaydı. ‘Takım Seviyesi Otonomi’ kavramı çerçevesinde tanımlanan projede her bir Komuta Aracı, 3 adet Silah Aracı’nı kontrol edebilecekti. Paletli bir zırhlı araç üzerine şekillendirilecek “Silah Aracı” üzerinde 35mm Oerlikon toplarına ilave olarak bir adet ASELSAN ürünü atış kontrol radarı ile gündüz ve gece şartlarında kullanıma uygun radarla koordineli olarak çalışacak elektro-optik (EO) sensörler bulunacaktı. Projede sistem sorumluluğunu üstlenecek olan ASELSAN Atış Kontrol Sistemi, Komuta Kontrol Sistemi ve Arama ve Takip Radarlarını, MKEK ise 35mm Oerlikon hava savunma toplarının üretimini gerçekleştirecekti.

SSM ile ASELSAN arasında Temmuz 2010’da imzalanan “Geliştirme Dönemi Sözleşmesi” altında sipariş edilen 1 adet Komuta Kontrol Aracı ve 2 adet Silah Sistemi Aracı prototipleri için toplam 3 adet 30 ton sınıfı ZMA-30 paletli Zırhlı Muharebe Aracı üzerine şekillendirilecek Zırhlı Paletli Taşıyıcı Platformunun üretimi için ASELSAN ile FNSS arasında Mayıs 2011’de sözleşme imzalandı. Ayrı bir anlaşma altında ele alınacak Seri Üretim Fazı ise 13 adet Komuta Kontrol Aracı ile 40 adet Silah Sistemi Aracı’nın üretimini kapsayacaktı.

Korkut’un IDEF ’13 Fuarı’ında sergilenen ilk prototipinde, Devlet Malı Malzeme (DeMaM) olarak ASELSAN’a verilen iki adet 35mm Oerlikon KDC otomatik topu kullanılmıştır.

KORKUT SSA
KORKUT SSA

Korkut 35mm SSA, 200’ü (namlu başına 100) uzaktan kumandalı kule içerisinde 200’ü de araç içinde olmak üzere toplam 400 adet 35mm mermi taşıma kapasitesine sahiptir. Hareket halinde atış yapabilen Korkut SSA, mühimmat ikmali yapmadan sahip olduğu dahili mühimmat ile 20’nin üzerinde angajman gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmıştır. Kulede iki ayrı mermi besleme sisteminin kullanılması sayesinde, namlulardan birisinde sorun olsa dahi diğer namlu atışa devam edebilecektir. Otomatik mühimmat besleme ve seçme sisteminin kullanıldığı Korkut SSA ile dakikada 1.100 atış yapılabilmektedir. Etkili menzili 4km olarak verilen sistem, hava-yer füze ve mühimmatı, seyir füzeleri ve İHA tehdidi ile başa çıkabilecek şekilde tasarlanmıştır. Sisteme ileride Stinger ve IGLA-S gibi kısa menzilli IR güdümlü füzeler de monte edilebilecektir.

Türk Silahlı Kuvvetleri, ASELSAN tarafından yürütülen proje ile envanterindeki 1100 mermi/dakika atış hızına sahip 35mm Oerlikon toplarını Korkut Kundağı Motorlu Uçaksavar projesi ile mobil hale getirirken, 4 kilometreye kadar etkili menzili ve yeni geliştirilen ATOM parçacıklı mühimmat ile toplar modern atış kontrol ve radar sistemleri ile desteklenerek daha etkin kullanılır hale getirilmeye başlanmıştır. Özellikle parçacıklı mühimmat sayesinde seyir füzeleri, havan ve roketlere karşı silahların etkinliği artmıştır.

FNNS üretimi ACV-30 paletli zırhlı araç üzerine şekillendirilen sistem, zırhlı kule içerisinde parçacıklı mühimmat kullanabilen 4 kilometreye kadar etkili 2 adet 35mm’lik top, 30km menzilli 3 boyutlu Ku-Band otomatik hedef takibi yapabilen Atış Kontrol Radarı, Lazer Mesafe Ölçer, Termal (IR) ve Gündüz Görüş Kameraları ile donatılmıştır.

Sistem kendi radarı ile tespit ve takip yapabildiği gibi, yine ZMA-30 şasisi üzerine yerleştirilen, hareket halinde otomatik video hedef takibi yapabilen ve aynı anda üç Silah Sistem Aracı’nı kontrol edebilen üzerinde 70 km menzilli aktif faz dizinli 3 boyutlu Mobil Arama Radarı (MAR), Termal (IR) ve Gündüz Görüş Kameraları, Lazer Mesafe Ölçer ve Mod-5 Dost Düşman Tanıma (IFF) Sistemi bulunan Komuta Kontrol Aracı’ndan veya Hava Savunma Erken İkaz Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS) ile ağ destekli olarak başka radarlardan gelen bilgiye göre de hedeflere ateş açabilmektedir.

korkut-sistemi-kka
KORKUT KKA

Her ikisi de yüzme kabiliyetine sahip olan Korkut SSA ve KKA, Seviye IV balistik zırh [Kinetik Enerjili (KE) mühimmata karşı] ve Seviye IIA kara mayını korumasına sahiptir. Korkut SSA’da yer alan uzaktan komutalı kulede ise STANAG 4569 Seviye I balistik koruması mevcuttur. Taşıyıcı platform olarak kullanılan FNSS ürünü 30 ton sınıfı ZMA-30 (muharebe ağırlığı 29,5 ton) sürücü dahil üç mürettebata sahip olup, 600bg kapasiteli dizel motor ve tam otomatik transmisyondan oluşan bir güç paketi ile donatılmıştır. Pozitif Basınçlı KBRN Sistemi’ne sahip olan ZMA-30, 65km/s sürate erişebilmekte, durgun sularda ise 6 km/s süratle, akıntılı sularda 1.1km/s süratle yüzme kabiliyetine sahip olup dahili yakıt ile azami 500km yol kat edebilmektedir.

Korkut SSA ve KKA için kullanıcı tarafından tanımlanan yüzme kabiliyeti isterinden feragat edilmesi durumunda araç yüksekliğinin yaklaşık 40cm alçaltılabileceği, genişliğinin azalacağı ve muharebe ağırlığında kayda değer bir hafifleme (aracın her iki tarafında yer alan ve yüzmeye yardımcı olan aparatlar ile arka tarafta yer alan iki su jeti çıkarılacaktır) sağlanacağı konusu gündeme gelmişse de kullanıcı yüzme kabiliyetinden vazgeçmemiştir.

KORKUT Projesi kapsamında Sistem Entegrasyon ve Test Aşaması çerçevesindeki atışlı testler Konya, Karapınar’da bulunan Milli Savunma Bakanlığı [MSB] Atış Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı atış sahasında icra edilmiştir. Testler sırasında KORKUT Sistemi çok çeşitli senaryolarda denenmiş ve tüm atışlarında tam isabet sağlamıştır. SSM ve KKK temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen testler sırasında KORKUT Sistemi, füze saldırı senaryosunu uygulayan ve katapulttan fırlatılan Airbus Defense and Space (ADS) Firmasının ürünü DT-45 tipi Yüksek Hızlı Hedef Uçaklarını kendi radar ve sensörleriyle tespit etmiş ve onları başarılı bir şekilde vurarak düşürmüştür. Böylelikle Sistem havadan karaya füzelere karşı etkinliğini gerçeğe yakın bir test ortamında kanıtlamıştır.

35mm’lik topların hareket halindeki Mekanize ve Zırhlı Birliklerin alçak irtifa hava savunması için kullanılması maksadıyla eski 40mm toplu M-42A1/A2 Duster Walker sistemlerinin yerini almak üzere 2010 yılında başlatılan Korkut SSA ve Korkut KKA projesinde 1 KKA ve 2 SSA aracından oluşan ilk sistemler 31.10.2016 tarihinde teslim alınmış ve seri üretim sürecine yönelik ASELSAN ile SSB arasında 19.05.2016 tarihinde imzalanan 40 Korkut SSA ve 13 Korkut KKA aracı seri üretimi anlaşması kapsamında üretim ve teslimat süreci devam etmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu