AARGM-ER füzesinde kritik bir aşama tamamlandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Northrup Grumman tarafından yürütülen Arttırılmış Menzilli Gelişmiş Anti-Radyasyon Füzesi (AARGM-ER) programında önemli bir aşama tamamlandı.

Northrop Grumman tarafından yapılan açıklamaya göre şirket, ABD Donanması için yürütmekte olduğu Arttırılmış Menzilli Gelişmiş Anti-Radyasyon Füzesi (AARGM-ER) programı kapsamında Kritik Tasarım İnceleme (CDR) aşamasını başarıyla tamamladı. AARGM-ER için geliştirilen roket motoru ve savaş başlığı tasarımları, başarıyla test edildi.

STM Banner

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde de bulunan AGM-88 HARM füzesinin bir varyantı olan AGM-88E AARGM üzerinden geliştirilen AARGM-ER, F/A-18E/F ve EA-18G platformlarına halihazırda entegre edilmiş durumda. Ayrıca füzenin, F-35A/B/C platformuna da entegre edilmesi planlanıyor.

agm-88 harm füzesi, agm-88 harm missile, agm 88 harm türkiye, anti radyasyon füzesi, anti radyasyon
AGM-88-HARM

Anti-Radyasyon Füzesi

Anti radyasyon füzeleri ya da daha kolay anlaşılacak şekilde “Anti-Radar” füzeleri, pasif radar güdüm sistemi sayesinde radyasyonun yoğun olduğu noktaya yönelerek kara ve denizlerde konuşlu radar statülerini imha etmek amacıyla kullanılır.

SEAD olarak kısaltılan “Düşman Hava Savunmasının Bastırılması” görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmişlerdir. Klasik patlayıcılı harp başlığı taşırlar. Süpersonik hızlara ulaşabilirler. Tespit edilmeleri ve imha edilmeleri zordur. Spesifik olarak karada ve denizde konuşlu hava savunma sistemlerinin radarlarını etkisiz hale getirmek için kullanılırlar. Bunun yanında Jamming denilen elektronik karıştırma işlemlerinin yapıldığı Kara-SOJ sistemlerini hedef alma ihtimalleri de vardır. Zira pasif radar güdümlü olması hasebiyle yoğun radyasyon yayan statülere yönelebilirler. Bu sayede örneğin Koral gibi sistemlerin imha edilmesi içinde kullanılabilirler.

Türk Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılan AGM-88 HARM Anti-Radyasyon Füzesi, 90km+ menzile sahiptir. Ancak Türkiye, yerli olarak AKBABA isminde bir anti-radyasyon füze geliştirme çalışmalarına başlamış bulunmaktadır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu