USAF komutasında Karadeniz’de “LRASM” eğitimi icra edildi

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Hava Kuvvetleri (USAF)’ne ait B-1B Lancer Bombardıman Uçakları; Romanya, Ukrayna ve Polonya Hava Kuvvetleri uçakları ile birlikte Karadeniz’de bir dizi eğitim icra etti.

Amerika Birleşik Devletleri Stratejik Komutanlığı (STRATCOM) tarafından düzenlenen eğitim faaliyeti kapsamında; ABD Hava Kuvvetleri’nin Güney Dakota’daki Ellsworth Hava Kuvvetleri Üssü’nden kalkış yapan iki adet B1B Lancer Stratejik Bombardıman Uçağı, Romanya’ya ait F-16 ve MiG-21 uçakları, Ukrayna’ya ait Su-27 Flanker ve MiG-29 Fulcrum ile Polonya’ya ait F-16 ve MiG-29S uçakları müşterek uçuş icra ettiler. 29 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen eğitim faaliyeti esnasında, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait KC-135R Stratotanker Yakıt İkmal Uçakları da B-1B uçaklarına yakıt ikmali gerçekleştirdi.

STM Banner

Söz konusu eğitimin ana konusunun, B-1B uçakları tarafından kullanılan AGM-158C Uzun Menzilli Gemisavar Füzesi (LRASM) olduğu açıklandı. USAF, eğitime katılan müttefik ülkelere, AGM-158C LRASM ile ilgili olarak bilgilendirmelerde bulundu.

ABD ve müttefik ülkeler tarafından icra edilen bu faaliyetin, Kırım’ın ilhakı ile bölgeye yerleştirdiği S-400 Triumf Hava Savunma Füze Sistemi (HSFS) ve kıyı konuşlu gemisavar füze sistemleri ile bölgede A2/AD faaliyeti uygulayan Rusya için bir mesaj faaliyeti taşıdığı düşünülüyor. Rusya’nın A2/AD stratejisi, Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye’yi de tehdit ediyor.

AGM-158C, Avusturalya AGM-158C, AGM-158C LRASM, gemisavar füze,
LRASM

AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile (LRASM)

JASSM-ER Füzesi üzerinden geliştirilen AGM-158C LRASM; ABD ve müttefik ülke savaş uçaklarının, Rusya’nın A2/AD duvarına takılmadan Karadeniz’deki savaş gemilerini imha edebilmelerini sağlayabilen uzun menzilli ve hassas güdümlü bir gemisavar füzesidir. ABD Deniz Kuvvetleri (U.S. NAVY) ve U.S.A.F. için geliştirilen füze, delici ve parçacık etkili harp başlığıyla donatılmış olup; tüm hava koşullarında gece veya gündüz görev yapabilmektedir.

Önerilen İçerik:

Erişimi Engelleme-Bölgeden Men Etme (A2/AD) Stratejisi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu