Yarı Aktif Radar Güdümlü Füze sistemlerinde, Aktif Radar Güdümlü Füze sistemlerinde olduğu gibi radar arayıcı başlık bulunmamaktadır.
Yarı Aktif Radar Güdüm, genellikle havadan havaya füze (AAM) veya yerden havaya füze (SAM) sistemlerinde kullanılmaktadır. Bu tür füzelerde radar arayıcı başlık bulunmadığı için hedefleri, harici bir radar tarafından aydınlatılmak zorundadır. Bu harici radar; havadan havaya füzeler için fırlatıcı platformun veyahut AWACS gibi başka bir uçağın radarı olabilirken, SAM sistemleri için ise komuta kontrol aracına veri sağlayan bir radar olabilmektedir. Harici radar sistemi tarafından aydınlatılan hedeften yansıyan radar dalgalarına yönelen yarı aktif radar güdümlü füze, bu sayede hedefini imha edebilmektedir.
SAR Güdümlü Füzeler; sürekli olarak aydınlatılma ihtiyacı duydukları için kendilerini aydınlatan radarlar, sürekli olarak yayın yapmaları sebebiyle düşman tarafından tespit edilme ve hava hava füzelerinin veyahut anti-radyasyon füzelerinin hedefi olma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Son dönemlerde geliştirilen bazı dahili sistemler aracılığı ile daha stabil hedefleme sistemine kavuşmuş olsalar da bu tür füzeler, birden çok hedefin bulunduğu durumlarda hedef belirleme problemi yaşayabilmektedirler. Bu sebepten ötürü fırlatıcı platform ile hedef arasında mesafe ne kadar kısa ise SAR güdümlü füzenin başarı yüzdesi de o ölçüde yüksek olacaktır. Ek olarak SAR güdümlü füzeler, yapıları sebebi ile pilotlara veyahut radar operatörlerine daha fazla iş yükü oluşturmaktadırlar.
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan MIM-23 HAWK ve RIM-162 ESSM gibi füze sistemleri de SAR güdümlüdürler.
Önerilen İçerik: Aktif Radar (AR) Güdümlü Füze
Kaynak: SavunmaSanayiST.com